ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αφαιρεση θυροειδή: Τι να προσέξετε

Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, αποτελεί πλέον μια επέμβαση ρουτίνας για του έμπειρους χειρουργούς. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει μερική ή ολική αφαίρεση (μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή) και ο ασθενής μπορεί συνήθως να γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 7-15 ημέρες. Μετά από μια τέτοια επέμβαση, απαιτείται στενή παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο, ο οποίος δίνοντας την κατάλληλη θεραπεία θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την θυρεοειδική λειτουργία και τον μεταβολισμό του ασβεστίου.

 

Το μεγαλύτερο άγχος -των γυναικών κυρίως-, είναι η πιθανότητα αύξησης βάρους που συνήθως ακολουθεί μια τέτοια επέμβαση στα αρχικά στάδια ανάρρωσης. Δείτε παρακάτω με ποιο τρόπο μπορείτε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες μετά το χειρουργείο, βοηθώντας όχι μόνο το σώμα σας αν αναρρώσει αλλά και το ποσοστό του λίπους σας να μην αυξηθεί.

Συμβουλές:

Αποφύγετε τα ζωικά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά ενοχοποιούνται από πολλές μελέτες για αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου σε υγιή άτομα. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, πλούσια σε λακτοκαλλιέργειες, άπαχο κρέας που αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών όπως κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), ψάρι καθώς και σπόρους και όσπρια.
Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 5/ημέρα). Ο συνδυασμός των τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες και σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων με ταυτόχρονη αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Συνεπώς περιορίζεται η πιθανότητα να αυξηθεί το βάρος σας λόγω υπερφαγίας.
Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα. Σύμφωνα με το Medical Center του University of Maryland, ιδιαίτερη δράση παρουσιάζουν τα κεράσια, οι τομάτες, τα μύρτιλα και οι πολύχρωμες πιπεριές, βοηθώντας στην μείωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού που μπορεί να προκύψουν μετά την αφαίρεση του αδένα.
Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ενός γεύματος, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω αντικαταστάσεις όπως προτείνεται από την Mayo Clinic, προκειμένου να περιορίσετε τα λιπαρά αλλά και τις θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήστε: την μισή ποσότητα ελαιόλαδου αντί για βούτυρο, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά αντί για πλήρη, 2 ασπράδια αντί για ένα ολόκληρο αυγό με, κιμά γαλοπούλας αντί για βοδινού, τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά όπως κατίκι ή ξυνομηζήθρα αντί για το συνηθισμένο τυρί κρέμα, και μίγμα μυρωδικών αντί για αλάτι. Σε περίπτωση που κάνετε ή κάνατε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, μετά την αφαίρεση του αδένα, περιορίστε ο ιωδιούχο αλάτι αλλά και τα θαλασσινά προϊόντα (π.χ φύκια) ή χόρτα που φυτρώνουν κοντά στην θάλασσα (π.χ Αλμύρα)
Μην ξεχνάτε ότι η απώλεια βάρους σε περίπτωση αφαίρεσης του θυρεοειδή αδένα, συχνά δεν μπορεί να επιτευχτεί με μικρές αλλαγές στο τρόπο μαγειρέματος. Συχνά καταναλώνουμε «κρυμμένες» θερμίδες, άρα είναι εξίσου σημαντικό να περιοριστούν τα αναψυκτικά, οι χυμοί που περιέχουν ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά αλλά και να ενταχθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.
Πηγές

«MayoClinic»; Thyroidectomy: Results; Mayo Clinic staff; October 2009
«FamilyDoctor»; What It Takes To Lose Weight; June 2004
«HelpGuide»; How to Lose Weight and Keep It Off; Maya W. Paul; November 2010
«University of Maine»; Breakfast Foods and Satiety; Mary Ellen Camire, Ph.D., et al.; February 2007
«University of Maryland Medical Center»; Hypothyroidism; Steven D. Ehrlich, NMD; March 2010
University of Texas Southwestern Medical Center: Thyroid Surgery Information
http://www.livestrong.com

www.diatrofi.gr/i

Related posts: