AIDS

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

AIDS

Η μολυσματική ασθένεια AIDS εμφανίστηκε στη δεκαετία του ογδόντα. Πώς επέδρασε στον τρόπο που κάνουν έρωτα οι γυναίκες; Αυτή η σελίδα δίνει μια άποψη όλων όσα είναι γνωστά σήμερα για την πρόληψη. Επίσης, δίνει πρακτικές πληροφορίες για την ασφαλή συνουσία.

Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα AIDS θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για μια ασθένεια των ομοφυλόφιλων ανδρών και των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε πως οι γυναίκες μπορεί να είναι φορείς του ιού HIV κι ας μην έχουν εκδηλώσει ακόμα την ασθένεια του AIDS. Έτσι οι γυναίκες και τα παιδιά συμπεριλήφθηκαν στις στατιστικές έρευνες. Η έρευνα στο μεταξύ είχε δείξει ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης απ’ ό,τι οι άνδρες, γιατί λόγω αμέλειας των γυναικών και εξαιτίας της λανθασμένης άποψης ανδρών και γυναικών περί «ασθένειας των ομοφυλοφίλων» ο ιός HIV δεν διαγιγνώσκεται ή διαγιγνώσκεται πολύ αργά ώστε να γίνει έγκαιρα η θεραπεία που καθυστερεί την πορεία της ασθένειας.

Ποιοι/ες διατρέχουν κίνδυνο;

Ούτε οι σεξουαλικές προτιμήσεις ούτε η φυλή ούτε το φύλο αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Το AIDS είναι πάνω απ’ όλα μια αρρώστια «επαφής». Για να μολυνθείς με HIV πρέπει να έρθεις σε επαφή με τον ιό μέσω της ανταλλαγής αίματος (και αίματος περιόδου), σπέρματος, σεξουαλικών υγρών, εκκρίσεων, μητρικού γάλακτος ή άλλων χυμών του σώματος. Για παράδειγμα σάλιο αναμεμειγμένο με αίμα.

Καμία απολύτως γυναίκα δεν είναι αυτομάτως προφυλαγμένη από τον ιό, αν λάβουμε υπόψη ότι είναι αδύνατο να γνωρίζει το παρελθόν και το παρόν του/της συντρόφου της. Ασφαλές σεξ είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε τη ζωή μας καθώς και αυτή των συντρόφων μας και των παιδιών μας.

Είναι λάθος η αντίληψη ότι «μονογαμία=ασφαλές σεξ». Αν υποπτεύεσαι ότι ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ή αν θέλεις να μείνεις έγκυος, καλό θα ήταν να υποβληθείς σε εξέταση.

Δωρεάν ιατρεία ανώνυμης γνωμάτευσης AIDS και ΣΜΝ

 • Στην Αθήνα, Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός»
 • Στη Θεσσαλονίκη, Εργαστήριο Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής, ΑΠΘ.

Πρέπει να ξέρεις ότι:

 • Το αίμα (καθώς και το αίμα περιόδου), το σπέρμα και τα σεξουαλικά υγρά περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα στον ιό.
 • Οι κολπικές εκκρίσεις παρουσιάζουν χαμηλότερη περιεκτικότητα αλλά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.
 • Οι κολπικές μολύνσεις όπως οι μύκητες και τα χλαμύδια μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο μετάδοσης.
 • Ούλα που ματώνουν, πύον, κοψίματα και γρατσουνιές στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα είναι άλλοι τρόποι μετάδοσης του ιού.
 • Τα κονδυλώματα ή ο έρπης μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό.
 • Μερικές λοιμώξεις έχουν σημειωθεί εξαιτίας της κατάποσης κολπικών εκκρίσεων, σπέρματος και μητρικού γάλακτος.
 • Τα δάκρυα και το σάλιο μεταφέρουν ελάχιστα έως καθόλου ίχνη του ιού, εκτός και αν περιέχουν αίμα. Δεν συνίσταται το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως πριν από σεξουαλική επαφή, καθώς μπορεί να προκληθεί μάτωμα.
 • Μη μοιράζεσαι ποτέ μη αποστειρωμένες σύριγγες ή βελόνες για τατουάζ και τρύπημα. Yπάρχουν υπηρεσίες όπου μπορείς να ανταλλάξεις σύριγγες και υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι καθαρισμού της βελόνας για τατουάζ και τρύπημα.
 • Τα σεξουαλικά βοηθήματα πρέπει να αποστειρωθούν ή να χρησιμοποιούνται προστατευμένα με λατέξ προτού γίνει η κοινή χρήση τους.
 • Φόρα γάντια λατέξ για κολπική ή πρωκτική διείσδυση με τα χέρια, ακόμα κι αν έχεις απλώς ένα μικρό κόψιμο ή γρατσουνιά.

Related posts: