ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αναγέννηση ιστών μέσω της διατροφής
Αρχική Μοριακή Διατροφή
Κάθε στιγμή στο σώμα μας συντελούνται διεργασίες κυτταρικής αναγέννησης. Τα κύτταρα έχουν ορισμένο χρόνο ζωής και όταν αυτά πεθαίνουν, αντικαθίστανται από νέα κύτταρα. Αυτό το διαρκώς εναλλασσόμενο κυτταρικό μοτίβο ζωής-θανάτου είναι η βάση του θαύματος του ανθρώπινου οργανισμού.κυτταρική-αναγέννηση

 

Η αναδόμηση των ιστών καθυστερεί τη γήρανση.

Διαταραχές στη αναγεννητική διαδικασία των ιστών προκαλούν σοβαρές παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι θανατηφόρα επειδή έχουν χάσει την ικανότητά τους να πεθαίνουν -μία φυσιολογική διαδικασία που καλείται «προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος» ή «απόπτωση» και χαρακτηρίζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Πώς μπορείτε να ανανεώσετε τους ιστούς του οργανισμού σας μέσω της διατροφής;
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ
Μία μεγάλη γκάμα φυσικών συστατικών μπορούν αποδεδειγμένα να αναγεννήσουν τα νευρικά κύτταρα. Το πράσινο τσάι, τα μύρτιλα και η καρνοσίνη (φυσικό θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που βρίσκεται στο αυγό, το κοτόπουλο, το άπαχο κόκκινο κρέας κ.α.) προωθούν την αναγέννηση των νευρωνικών κυττάρων και των βλαστοκυττάρων, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη του 2010 στο Rejuvenation Research. Αντίστοιχες δράσεις αποδίδονται επιστημονικά και στα εξής:

1. Κουρκουμίνη (το πιο ενεργό συστατικό του κουρκουμά)

2. Τζίνσενγκ (Ginseng)

3. Ρεσβερατρόλη (στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, στα μούρα, στα φύλλα ευκαλύπτου κ.α.)

4. Απιγενίνη (υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά όπως το σέλινο, ο μαϊντανός και το χαμομήλι)

5. Βασιλικός πολτός

6. Θειανίνη (κυρίως στα φύλλα του τσαγιού)

7. Τριγονελλίνη (φυσικό συστατικό των κόκκων του καφέ)

8. Κόκκινο φασκόμηλο (Salvia miltiorrhiza)

9. Ασβαγκάντα (Ashwagandha) – γνωστό και ως «ινδικό κεράσι του χειμώνα»

10. Μανιτάρι Lion’s Mane που σημαίνει «η χαίτη του λιονταριού»

11. Νατό (γιαπωνέζικο πιάτο «superfood» από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΗΠΑΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Η γλυκυριζίνη, συστατικό της γλυκόριζας -της γλυκιάς ρίζας ενός πολυετούς φυτού της ελληνικής γης με φαρμακευτικές ιδιότητες- κινητοποιεί την αναγέννηση του ήπατος, όπως αποδείχθηκε ερευνητικά στην περίπτωση της ηπατεκτομής σε πειραματόζωα. Άλλα φυσικά συστατικά που ανανεώνουν τα ηπατικά κύτταρα είναι:

1. Καρβακρόλη (αντιοξειδωτική ουσία που προσδίδει στη ρίγανη το χαρακτηριστικό της άρωμα)

2. Κουρκουμίνη

3. Rooibos -το «κόκκινο τσάι»

4. Κορεάτικο ginseng

5. Βιταμίνη Ε (απαντάται στα φυτικά έλαια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Β-ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
Αναζητήστε τη φυσική θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1… σε τρόφιμα και θεραπευτικά φυτά! Όλες οι παρακάτω ουσίες έχουν βρεθεί ότι αναγεννούν τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, αλλά στην περίπτωση του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη καταστρέφονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα.

1. Αβοκάντο

2. Σέσκουλο

3. Κουρκουμίνη

4. Μαυροσούσαμο (Nigella Sativa)

5. Αργινίνη (σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και σε φυτικές πηγές όπως το σουσάμι, η σόγια, ο κολοκυθόσπορος, το σιτάρι, η βρώμη, το φαγόπυρο, η κινόα)

6. Σουλφοραφάνη (περιέχεται κυρίως στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι και το λάχανο)

7. Στέβια

8. Βιταμίνη D -η «βιταμίνη του ήλιου»

9. Μουστάκια καλαμποκιού (οι χαρακτηριστικές ίνες του καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικό ρόφημα)

10. Γύμνεμα (Gymnema Sylvestre) (θεραπευτικό βότανο με ευεργετικές δράσεις για το διαβήτη και άλλες παθήσεις)

11. Βερβερίνη (η δραστική ουσία που απαντάται σε πικρά βότανα όπως η υδραστίδα και η βερβερίδα)

12. Πικρό πεπόνι -ινδικό και κινέζικο παραδοσιακό λαχανικό/βότανο

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Μόλις πριν λίγα χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι τα κύτταρα της καρδιάς δεν έχουν την ικανότητα να ανανεώνονται. Όμως, η επιστημονική έρευνα απέδειξε όχι μόνο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά και πως υπάρχει μια ομάδα ενεργών συστατικών που κινητοποιούν την αναγέννηση τους. Οι ουσίες αυτές ωθούν το σχηματισμό πρόδρομων καρδιακών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υγιή ώριμα καρδιακά κύτταρα. Τέτοιες ουσίες είναι:

1. Ρεσβερατρόλη

2. Σιβηριανό Τζίνσενγκ (Ginseng)

3. Εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού (πλούσιο σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, τανίνες κ.α.)

4. Geum japonicum – παραδοσιακό θεραπευτικό βότανο της Ιαπωνίας, της Ανατολικής Ασίας και της Νοτίου Αμερικής

5. Ν-ακετυλοκυστεΐνη (παράγωγο του αμινοξέος κυστεΐνη με σημαντική αντιοξειδωτική δράση)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΧΟΝΔΡΟΥ, ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη επιταχύνουν την ανάρρωση μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Για την οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους των αρθρώσεων, μία μεγάλη ποικιλία φυσικών συστατικών όπως το ιχθυέλαιο, το καστορέλαιο, η κουρκουμίνη, η σησαμόλη που περιέχεται στους σπόρους του σουσαμιού, τα δραστικά συστατικά του τζίντζερ, η ρεσβερατρόλη, τα έλαια του αβοκάντο και της σόγιας, ο χυμός ροδιού και οι δραστικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες του φυτού Boswellia serrata έχουν βρεθεί ότι βοηθούν την αναγέννηση των κυττάρων και τη βελτίωση των αρθριτικών συμπτωμάτων.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΟΡΜΟΝΩΝ
Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να αναγεννά τις ορμόνες που έχουν εκφυλιστεί (αποβάλλοντας ηλεκτρόνια) και έχουν μετατραπεί σε εν δυνάμει καρκινογόνους μεταβολίτες. H βιταμίνη C λειτουργεί ως ένας πανίσχυρος δότης ηλεκτρονίων, ικανός να επαναφέρει τη μορφή και τη λειτουργία ορμονών όπως η οιστραδιόλη, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Αν μάλιστα συνδυαστεί με τροφές που στηρίζουν τη λειτουργία των αδένων (π.χ. ρόδι για τις ωοθήκες), η βιταμίνη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα ή εναλλακτική στη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών.

πηγη
http://nutrilabs.gr/anagennhsh-istwn-diatrofh/