BITAMINH D ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ο συνδυασμός της πρόσληψης συμπληρώματος βιταμίνης D με υποθερμιδική δίαιτα οδηγεί σε πετυχημένη απώλεια βάρους Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D σε συνδυασμό με διατροφή περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Οι εθελοντές έχασαν περίπου 0,2 κιλά περισσότερα στην υποθερμιδική τους δίαιτα για κάθε 1 ng/ml 25-υδροξυχολοκαλσιφερόλης – μια μορφή μετρήσιμης βιταμίνης D.

Επιπλέον, για κάθε 1 ng/ml αύξησης στην ενεργή μορφή της βιταμίνης D (1,25- διϋδροξυχολοκαλσιφερόλης) οι εθελοντές έχασαν επιπλέον 0,107 κιλά επιπλέον.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πρόσληψη συμπληρωματικής βιταμίνης D σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Shalamar Sibley, MD, από το πανεπιστήμιο της Μινεσσότα.
Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να αυξάνονται συνεχώς, όχι μόνο στις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στις νέες υγιώς αναδυόμενες αγορές, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να μειώσουμε αυτό το βάρος.
Η βιταμίνη D αναφέρεται σε 2 πρόδρομα μόρια: D3 (χολοκαλσιφερόλη) και D2 (εργοκαλσιφερόλη). Το πρώτο, το οποίο παράγεται στο δέρμα όταν εκτεθεί σε ακτινοβολία UVB (290- 320 nm), είναι πιο βιοενεργό.
Παρόλο που το σώμα μας παρασκευάζει βιταμίνη D όταν εκτεθεί στον ήλιο, τα επίπεδα σε μερικές βόρειες χώρες είναι τόσο χαμηλά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών που το σώμα δεν παράγει καθόλου βιταμίνη D.

Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και εμπλουτισμένων τροφίμων ίσως είναι η καλύτερη λύση στην ώθηση πρόσληψης βιταμίνης D.
Στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει την οστεοπενία, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία, σπασίματα, αυτοάνοσα νοσήματα, μολυσματικές ασθένειες και καρδιοπάθειες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 1.και παχυσαρκια