ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, το ιατρικό ηλεκτρονικό περιοδικό Webmd.com απαριθμεί κάποιες από τις συνηθέστερες παιδικές αρρώστιες και τα συμπτώματά τους για να είστε πάντα σε επαγρύπνηση πριν καλέσετε τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας δώσει την σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός

Ο RSV (respiratory syncytial virus) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος παγκοσμίως, προσβάλλοντας νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ ευθύνεται για τo μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Οι λοιμώξεις από τον RSV εμφανίζονται αργά το φθινόπωρο και διαρκούν έως τα τέλη της άνοιξης. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι χειμερινοί μήνες, καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 90% εισαγωγών στο νοσοκομείο, με διαγνωσμένη βρογχιολίτιδα, σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Συμπτώματα: Εμφανίζεται ως κοινή γρίπη, με πυρετό, μύτη που «τρέχει» και βήχα, ενώ η αναπνοή στα μισά τουλάχιστον βρέφη που υποφέρουν από τον ιό ακούγεται ως συριγμός.-flu-symptoms

Κοκίτης

Ο κοκίτης είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο και για την οποία ασφαλή διάγνωση μπορεί να κάνει μόνο ο γιατρός. Συναντάται συνήθως σε πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, αφού το εμβόλιο δεν τα καλύπτει επαρκώς παρά μόνο μετά την τρίτη δόση.
Συμπτώματα: Το παιδί σας θα παρουσιάσει έντονο, ξερό βήχα, δηλαδή τριάντα ή σαράντα φορές επεισόδιο βήχα σε μία ανάσα, για μεγάλο διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί νιώθει καλύτερα μετά από μία εβδομάδα. Σε σοβαρές, όμως, περιπτώσεις ίσως χρειαστεί νοσηλεία.

Μόλυνση στα αυτιά

Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν συχνά μολύνσεις στα αυτιά λόγω των μικρών ευσταχιανών σαλπίγγων. Πρόκειται για σωλήνες που ενώνουν το αυτί με τον λάρυγγα και που «μπλοκάρουν» όταν ένα κρύωμα προκαλέσει φλεγμονή. Τότε το υγρό της φλεγμονής παγιδεύεται στη μέση του αυτιού, πίσω από το τύμπανο, επιτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.
Συμπτώματα: Πόνος, τον οποίο το μωρό σας μπορεί να δείξει δρώντας περίεργα, τραβώντας το αυτί του, αν είναι ευέξαπτο κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή αν κλαίει όταν ξαπλώνει. Άσπρο ή κίτρινο έκκριμα από το αυτί, που μπορεί να έχει δυσάρεστη οσμή. Δυσκολία στην ακοή. Πυρετός, συνήθως μεταξύ 37.78 έως 40 βαθμούς.

Νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος

Πρόκειται για μία οξεία, αυτοπεριοριζόμενη, ιογενή νόσο που προκαλείται από τον ιό Coxsackie A16 ή Α10. Συχνά παρατηρούνται εξάρσεις σε ομάδες παιδιών, ειδικότερα σε παιδικούς σταθμούς. Η νόσος μεταδίδεται με άμεση ή στενή επαφή με τις εκκρίσεις από τη μύτη ή το στόμα, ενώ μεταδίδεται και με τα κόπρανα.
Συμπτώματα: Μικρές αλλοιώσεις γκρι χρώματος παρόμοιες με φλύκταινες εμφανίζονται μέσα στο στόμα και τον λαιμό, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και στις παλάμες, στα δάκτυλα και στα πέλματα των ποδιών. Το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να καταπιεί, να έχει ελαφρύ πυρετό και πιθανώς εμετούς.pyretos-paidia

Κόκκινο μάτι (επιπεφυκίτιδα)

Συχνά προκαλείται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το κατά πόσο θα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις «φεύγει» μέσα σε τέσσερις με επτά ημέρες.
Συμπτώματα: Δάκρυα, κοκκινίλα, φαγούρα και βλεφαρίδες που «κολλάνε» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επιπεφυκίτιδας.

Λοιμώδες ερύθημα ή πέμπτη νόσος

Το λοιμώδες ερύθημα -ή πέμπτη νόσος- είναι μια οξεία εξανθηματική νόσος, η οποία οφείλεται στον ιό παρβοϊό Β19. Προσβάλλει τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων, παιδιά δηλαδή ηλικίας 2-12 ετών. Η θεραπεία δεν απαιτεί απομόνωση και ο παιδίατρος θα αποφασίσει για τα φάρμακα που θα χορηγηθούν.
Συμπτώματα: Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα, που μοιάζει σαν το παιδί να έχει δεχτεί χαστούκι. Σπάνια συνοδεύεται από κνησμό και συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 1 με 4 ημέρες. Γενικά τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι ήπια: Μία με δύο ημέρες πριν το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστούν κακοδιαθεσία, δέκατα, ρινική καταρροή και δυσκολία στην κατάποση.

Νόσος Kawasaki

Η νόσος με το… δίτροχο όνομα εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, χωρίς να αποκλείονται τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, πάντως δεν είναι μεταδοτική. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια τυχαία, ιογενή ή άλλη, λοίμωξη. Το χαρακτηριστικό της είναι πως προκαλεί φλεγμονή και εξασθένηση του τοιχώματος των αρτηριών.
Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες και τέσσερα από τα εξής πέντε συμπτώματα:
-Κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα).
-Έντονα κόκκινα χείλη, γλώσσα και λαιμός.
-Πρησμένα και κόκκινα χέρια (κάτω από τον καρπό) και πόδια (κάτω από τους αστραγάλους) στην αρχή της νόσου, ακολουθούμενα από ξεφλούδισμα του δέρματος των δακτύλων.
-Εξάνθημα ποικίλων μορφών.
-Διογκωμένος λεμφαδένας στον λαιμό (συνήθως ένας) διαμέτρου τουλάχιστον 1,5 εκατοστού

Μηνιγγίτιδα

Οι μολυσματικές ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα. Τα τυπικά αίτια είναι, για παράδειγμα, ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας και οι ιοί της ιλαράς. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι. Ένα μεγάλο ποσοστό των βακτηριακών μηνιγγίτιδων σε παιδιά προκαλείται από τον πνευμονιόκοκκο. Η λοίμωξη αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο.
Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός και συνεχώς αυξανόμενοι πονοκέφαλοι, έντονη ανησυχία, συχνή απώλεια προσανατολισμού, ζάλη, έμετος, λιποθυμία και δυσκαμψία. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν υπνηλία, απάθεια, ανορεξία και μοιάζουν να έχουν κακή διάθεση.

Σύνδρομο Reye

Σίγουρα έχετε ακούσει πως τα παιδιά και οι έφηβοι απαγορεύεται να παίρνουν ασπιρίνη. Ο λόγος είναι το σύνδρομο Reye, μια σπάνια ασθένεια που σχετίζεται με τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη, αλλά και με την ανεμοβλογιά. Παιδιά ηλικίας τριών μέχρι και δώδεκα περίπου ετών που πάσχουν από γρίπη ή ανεμοβλογιά ενδέχεται να εμφανίσουν το σύνδρομο Reye αν τους δοθεί ασπιρίνη, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων στο σώμα του ασθενούς. Το σύνδρομο Reye μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες σε όλα τα όργανα του ανθρώπου, αλλά κυρίως προσβάλλει τον εγκέφαλο και το συκώτι, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες και ορισμένες φορές το θάνατο. Απαιτεί άμεση επαφή με τον παιδίατρο και νοσηλεία.
Συμπτώματα: Το παιδί που πάσχει από κάποια λοίμωξη ή ανεμοβλογιά αρχίζει να κάνει συχνά και κατ’ επανάληψη εμετό, δηλαδή ανά μία ή δύο ώρες για ένα τουλάχιστον εικοσιτετράωρο. Παράλληλα με την εκδήλωση συχνών εμετών, το παιδί αρχίζει να εμφανίζει έντονες αλλαγές στην επαφή και στην ανταπόκριση με το περιβάλλον, π.χ. ξαφνικές εκρήξεις θυμού και έπειτα κατάσταση ατονίας.

Μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων κάθε παιδί δικαιολογείται να αρρωσταίνει μέχρι και δέκα φορές το χρόνο από απλές ή σοβαρότερες αρρώστιες. Το παιδί ωστόσο που πηγαίνει στο βρεφονηπιακό σταθμό μπορεί να αρρωσταίνει μέχρι και 4 φορές περισσότερο από τα άλλα.

Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συνηθισμένη αρρώστια μεταξύ των παιδιών που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, επειδή μεταδίδεται από παιδί σε παιδί, ειδικότερα στους κλειστούς χώρους. Όμως και στα σπίτια, σε πάρτι και γιορτές το περιβάλλον είναι επιβαρυμένο με τους ιούς του κρυολογήματος, οι οποίοι κυκλοφορούν με το βήχα, την εκπνοή, το φτέρνισμα και το σάλιο.
Τα συμπτώματα είναι μπουκωμένη μύτη, συνάχι και μάτια που δακρύζουν. Αν χειροτερέψουν τα πράγματα το παιδί μπορεί να παρουσιάσει φτέρνισμα και τσίμπλες στα μάτια και αργότερα πονόλαιμο και πυρετό. Επίσης, δεν αποκλείεται να εμφανίσει πόνο στα κόκαλα και αίσθημα κόπωσης.
Το κρυολόγημα διαρκεί λίγες ημέρες και κανονικά δεν απαιτείται αντιβίωση. Αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, ελαφριά διατροφή, άφθονα υγρά και χυμούς φρούτων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια πιθανότητα επιπλοκής. Αν η άμυνα του παιδιού “πέσει” πολύ, μπορεί να προστεθεί κι άλλο μικρόβιο, που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κλινική εικόνα του ασθενή ενώ θα χρειαστεί και φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Ωτίτιδα

Κάθε ξαφνικός πόνος στο αυτί μπορεί να υποδηλώνει την εμφάνιση ωτίτιδας. Ο παιδίατρος πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατό το αυτί του παιδιού με το ειδικό εργαλείο που λέγεται ωτοσκόπιο. Έτσι, θα διαπιστωθεί αν πρόκειται για εξωτερική ή μέση ωτίτιδα, οξεία, ιογενή, πυώδη ή εκκριτική και θα αποφασίσει για τη σωστή θεραπεία. Η ωτίτιδα συνήθως εμφανίζεται στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής, επειδή η ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης είναι ακόμη αρκετά στενή.
Κάθε μικρόβιο που βρίσκεται στη μύτη, στο στόμα ή τους βρόγχους μπορεί να περάσει στο αυτί και να προκαλέσει ωτίτιδα. Επίσης τα μωρά που πίνουν το γάλα τους ξαπλωμένα κινδυνεύουν να πάθουν ωτίτιδα, επειδή το γάλα κυλάει από το στόμα στην ευσταχιανή σάλπιγγα και στο αυτί. Εκτός από τον ισχυρό πόνο στο αυτί μπορεί να συνυπάρχει πυρετός. Σε περίπτωση που το τύμπανο σπάσει, θα τρέξει πύον στο εξωτερικό αυτί.
Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση για 8 έως 10 μέρες. Κάθε ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα 15-30%, η οποία τις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμη. Μερικές φορές η ωτίτιδα γίνεται χρόνια ή επαναλαμβάνεται συχνά, οπότε μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.
Για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά που παθαίνουν συχνά ωτίτιδα πρέπει να φουσκώνουν μπαλόνια και να μασούν τσίχλα.

Αμυγδαλίτιδα

Το παιδί έχει υψηλό πυρετό και πονόλαιμο. Ο φάρυγγας είναι κόκκινος και οι αμυγδαλές πρησμένες και γεμάτες πύον. Η αιτία είναι ένας από τους εκατοντάδες ιούς ή το μικρόβιο στρεπτόκοκκος. Μπορεί παράλληλα να εμφανιστεί και ρινίτιδα με συνάχι και βήχα. Μερικά παιδιά παρουσιάζουν και πόνο στην κοιλιά ή εμετούς.
Ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση. Στην περίπτωση που κάποιο παιδί κάνει πάνω από 5 αμυγδαλίτιδες το χρόνο και έχει και μικροβιολογικές εξετάσεις παθολογικές (γενική αίματος, ASTO κ.α) τότε θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης και αφαίρεσης. Η χειρουργική επέμβαση αποφασίζεται όταν υπάρχουν φόβοι για χρόνια βλάβη των νεφρών με σπειραματονεφρίτιδα, αιματουρία και υπέρταση.

Λαρυγγίτιδα

Πρόκειται για μια λοίμωξη του λάρυγγα που παρόλο που οφείλεται σε ιούς τις περισσότερες φορές μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αναπνευστικών οδών και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του παιδιού.
Συνήθως εμφανίζεται τη νύχτα (από τις 00.00-04.00) με χαρακτηριστικό βήχα που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου. Η φωνή βραχνιάζει και μπορεί να κλείσει τελείως. Το παιδί αισθάνεται ότι του λείπει οξυγόνο για να αναπνεύσει και το πρόσωπο του έχει έκφραση πάσχουσα και πανικού.
Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση. Χρειάζονται οξυγόνο, υδρατμοί καθώς και φαρμακευτική αγωγή που σκοπό έχουν να βελτιώσουν το λαρυγγόσπασμο. Μέχρι το παιδί να οδηγηθεί στο νοσοκομείο καλό είναι να βγει στο μπαλκόνι για να διευκολυνθεί η αναπνοή του.

Άσθμα και βρογχιολίτιδα

Οι δύο ασθένειες έχουν κοινά συμπτώματα αλλά εμφανίζονται σε διαφορετικές ηλικίες. Η βρογχιολίτιδα προσβάλλει μωρά λίγων μηνών έως και δύο το πολύ ετών, ενώ το βρογχικό άσθμα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών
Το παιδί εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή, η εκπνοή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό και ακούγεται ένα “βράσιμο”. Όταν τα πράγματα είναι σοβαρότερα, ακούγεται ένα “σφύριγμα”. Παράλληλα εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό βαθούλωμα στο κάτω μέρος του στέρνου και βήχας.
Αποτέλεσμα της αναπνευστικής δυσχέρειας είναι το παιδί να δυσκολεύεται στο φαγητό και να αισθάνεται έντονη κόπωση.
Αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά το παιδί παραμένει στο σπίτι και λαμβάνει βρογχοδιασταλτικά φάρμακα και πιθανόν κορτικοστεροειδή. Στα βαρύτερα περιστατικά απαιτείται η άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

πηγη

http://www.in2life.gr

www.tlife.gr

σελιδες στο bioathens

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ