ΧΟΛΙΝΗ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τι πρέπει να ξέρετε για την χολίνη

Με Cathy Wong , About.com 

Η χολίνη είναι μια βιταμίνη Β και μια ουσιαστική θρεπτική ουσία. Χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά βιολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των λιπών και χοληστερόλης μεταφορά, μεταβολισμό της ενέργειας και των κυττάρων και νευρικών σημάτων. Επιπλέον, χολίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ακετυλοχολίνης (μια χημική ουσία του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε μνήμη και ελέγχου των μυών).

Ο οργανισμός παράγει μικρές ποσότητες, της χολίνης, αλλά χολίνη πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας, προκειμένου να διατηρήσει την υγεία. Βρέθηκαν σε πολλά τρόφιμα, χολίνη επίσης ειναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος.

Εδώ είναι μια ματιά στην επιστήμη γυρω από τα οφέλη για την υγεία της χολίνης:

1) χολίνη και μνήμη

 

Μελέτες δείχνουν ότι η χολίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για την αύξηση της μνήμης. Σε μια έκθεση το 2010 στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας, για παράδειγμα, ο συγγραφέας δήλωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης, της χολίνης σε τρόφιμα πλούσια μπορεί να είναι απαραίτητη για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Επιπλέον, τα ζώα με βάση σε έρευνα εχουν δείχνει ότι η επαρκής πρόσληψη χολίνης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου αύξηση της μνήμης.

2) Υγεία χολίνη και Καρδιά

Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η χολίνη μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2005 στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η έλλειψη χολίνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης (ενός αμινοξέος που συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις ).

3) Υγεία χολίνη και ήπαρ

Οταν δεν παίρνειτε αρκετή χολίνη μπορεί να βλάψει το συκώτι σας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 στο American Journal of Clinical Nutrition. Για τη μελέτη, 57 ενήλικες ακολούθησαν διατροφή που περιέχει 550 mg της χολίνης ημέρα για 10 ημέρες. Στη συνέχεια, τα μέλη της μελέτης ακολούθησαν διατροφή που περιέχει λιγότερο από 50 mg χολίνης την ημέρα για 42 ημέρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, σε περίπτωση στέρησης της διατροφής με χολίνης, το 77 τοις εκατό των ανδρών, το 80 τοις εκατό των μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και 44 τοις εκατό των προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανέπτυξαν λιπώδες ήπαρ ή μυϊκή βλάβη.

Χολίνη Δοσολογία

Αν και η ημερήσια ανάγκη για τη χολίνη είναι άγνωστη, πολλοί ειδικοί γιατροί συνιστούν στους ενήλικες να στοχεύουν για 425 mg της χολίνης ανά ημέρα. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης χολίνης έως 550 mg ανά ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι συνήθως συνιστάται.

Τα σημάδια της ανεπάρκειας σε χολίνη

Ανεπάρκεια σε χολίνη μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων:

κούραση

 

αϋπνία

 

προβλήματα μνήμης

Σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας της χολίνης, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσλειτουργία του ήπατος, στειρότητα, η υψηλή πίεση του αίματος και της σκλήρυνσης των αρτηριών (μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση ). Ανεπάρκεια σε χολίνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Πηγές τροφίμων της χολίνης

Για να αυξήσετε την πρόσληψη χολίνης σας, περιλαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας:

φύτρο σιταριού (172 χολίνη mg ανά φλιτζάνι)

αυγά (126 mg χολίνη ανά μεγάλο αυγό)

Μπακαλιάρος (71 χολίνη mg ανά 3 ουγγιές)

λαχανάκια Βρυξελλών (63 χολίνη mg ανά φλιτζάνι)

μπρόκολο (62 χολίνη mg ανά φλιτζάνι)

σολομός (56 χολίνη mg ανά 3 ουγκιά)

άπαχο γάλα (38 χολίνη mg ανά 8 ουγγιές)

Συμπληρώματα χολίνη

Χλωριούχο χολίνη και Διτρυγική χολίνη (δύο είδη άλατά του με χολίνη) είναι διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος. Αν και τα συμπληρώματα φωσφατιδυλοχολίνη και συμπληρώματα λεκιθίνης παρέχουν επίσης χολίνη, αυτές τείνουν να περιέχουν μικρές ποσότητες των θρεπτικών ουσιών.

Οι παρενέργειες των συμπληρωμάτων χολίνη

Όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, η χολίνη μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες (που περιλαμβάνουν ναυτία και απώλεια της όρεξης). Η υψηλή πρόσληψη της χολίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.

Πού να βρείτε τα συμπληρώματα χολίνη

Ευρέως διαθέσιμες για online αγορά, τα συμπληρώματα χολίνη μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλές φυσικές τροφές καταστήματα και στα καταστήματα που ειδικεύονται σε συμπληρώματα διατροφής.

Θα έπρεπε να χρησιμοποιούν συμπληρώματα χολίνη;

Τα περισσότερα άτομα μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της χολίνης τους μέσω της διατροφής μόνο. Εάν ανησυχείτε για την πιθανή ανεπάρκεια της χολίνης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση συμπληρωμάτων χολίνης, σε αντικατάσταση του προτύπου φροντίδας για μια χρόνια κατάσταση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Related posts: