ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Χριστουγεννιάτικο μενού για διαβητικούς

Με μέτρο και με προσεκτικές επιλογές, μπορούν οι διαβητικοί να απολαύσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Ορεκτικά
Υπάρχουν πολλά ορεκτικά που οι διαβητικοί μπορούν να απολαύσουν: Λαχανικά σε dip, αυγά, τυρί, γαρίδες και άλλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως.

Κύρια γεύματα
Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα είναι υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς. Αποφύγετε την προσθήκη μελιού ή ζάχαρης. Άλλες υγιείς κύριες επιλογές είναι το ψητό κοτόπουλο ή το ψάρι. Επίσης, να έχετε κατά νου πως δεν πρέπει να προσθέτετε στο κρέας σας ως γέμιση πολύ άσπρο ψωμί ή άλλα τρόφιμα με κρυμμένα σάκχαρα. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα σχεδόν τα λαχανικά.

Συνοδευτικά πιάτα
Πολλά πιάτα που συνοδεύουν το κύριο γεύμα περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, πουρέ ή ψητές πατάτες, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τρώτε μόνο μικρές ποσότητες από αυτά ή αντικαταστήστε τα με ψητά ή βραστά λαχανικά, φασόλια και πουρέ από γογγύλια. Μια άλλη επιλογή είναι το καστανό ρύζι, που έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες.

Επιδόρπια
Τα επιδόρπια -όπως κέικ, μπισκότα και πίτες- συχνά είναι γεμάτα με ζάχαρη και μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους διαβητικούς, εάν καταναλώνονται σε περίσσεια. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι και αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας φιλικά στους διαβητικούς επιδόρπια, με την αντικατάσταση της ζάχαρης στις συνταγές με υποκατάστατα ή γλυκά μπαχαρικά, όπως η κανέλα και η βανίλια. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα είναι μια υγιής -μετά το δείπνο- επιλογή.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει συχνά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αν αναμείξετε το ποτό σας με σόδα ή χυμό. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ στο ένα ποτό για τις γυναίκες και στα δύο ποτά για τους άνδρες. Προτιμήστε αμιγή ποτά χωρίς σόδα. Επίσης, αποφεύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι, επειδή η ζάχαρη θα απορροφηθεί πιο εύκολα και γρήγορα.

ΠΗΓΕΣ:
– American Diabetes Association
– FamilyDoctor.org
– Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
– Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διαβήτη, ΗΠΑ
πηγη
http://www.sweetblog.gr/oi-eidikoi-miloun/9137-food.html

Related posts:

test