ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

ΑΠΟ Δημήτρης Ρίχτερ
Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι και Καρδιόπαθειες
Ένα από τα κλασσικά ερωτήματα των ασθενών που πάσχουν από Στεφανιαία Νόσο ή που έχουν παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία είναι τι μπορεί να τους επιτραπεί διατροφικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Η ανησυχία του καρδιολόγου έγκειται στις τυχόν υπερβολές των ημερών αυτών διότι εάν υπάρχει μέτρο στη διατροφική συμπεριφορά μας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ασθενείς με υπέρταση
Οι ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, είτε λαμβάνουν φάρμακα για αυτήν είτε όχι ακόμα, πρέπει να ξέρουν ότι περισσότερες από τις μισές υπερτάσεις είναι αλατοεξαρτώμενες, δηλαδή όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε με τη διατροφή μας τόσο αυξάνονται τα επίπεδα της πίεσης. Ειδικά εάν έχει προηγηθεί νηστεία και υπάρχει εγκράτεια στην κατανάλωση αλατιού στην καθημερινότητα του υπερτασικού ασθενούς η απότομη υπερβολική πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης μέχρι και τρεις ημέρες μετά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή παλαιό έμφραγμα όπου μία απότομη άνοδος της αρτηριακής τους πίεσης μπορεί να επιφέρει άμεσες επιπλοκές, οπότε αυτοί πρέπει να προσέξουν την υπερβολή τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και ποιότητας φαγητού και να αντιμετωπίσουν την ημέρα αυτή χωρίς να τους απαγορεύεται κάτι, αλλά με ιδιαίτερη εγκράτεια.

Ασθενείς με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
Οι ασθενείς που πάσχουν από αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και βρίσκονται υπό δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή ανησυχούν πάντα για το εάν επιτρέπεται η κατανάλωση ιδιαίτερα λιπαρών και γευστικών εδεσμάτων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Η απάντηση σε αυτούς είναι πως τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι ένας μακροχρόνιος δείκτης κινδύνου και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για αυτούς εάν υπερβάλλουν την ημέρα αυτή στη διατροφή τους εφόσον φροντίσουν στη συνέχεια να επιστρέψουν σε υγιεινότερες διαιτητικές συνήθειες. Οι μόνοι δυλιπιδαιμικοί ασθενείς που χρήζουν προσοχής για το εορταστικό τραπέζι είναι αυτοί που πάσχουν από ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ( < 150 mg/dl είναι οι φυσιολογικές τιμές, > 500mg/dl είναι οι τιμές ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου και η ενδιάμεση διαβάθμιση είναι ανάλογη).

Ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα
Όταν λοιπόν τα τριγλυκερίδια νηστείας είναι ιδιαίτερα υψηλά, αυτά που βρίσκονται στον οργανισμό μας μετά την κατανάλωση ενός ιδιαίτερα λιπαρού γεύματος μπορούν να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα. Στους ασθενείς αυτούς συνιστάται περισσότερη εγκράτεια στο εορταστικό τραπέζι και δύο με τρεις ώρες πριν το φαγητό συνιστάται να κάνουν αεροβική άσκηση διάρκειας 40-60 λεπτών ( γρήγορο βάδην, ποδήλατο, κολύμβηση), διότι η άσκηση λίγες ώρες πριν την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος εκλύει ορμόνες οι οποίες εμποδίζουν τα τριγλυκερίδια να ανέβουν στον ίδιο βαθμό και τα αποβάλλουν ταχύτερα από τον οργανισμό.

Το Χριστουγεννιάτικο κ Πρωτοχρονιάτικο Τραπέζι αποτελεί μία θρησκευτική και εθιμοτυπική γιορτή για όλους τους Έλληνες και όλοι μας πρέπει να το απολαμβάνουμε χωρίς όμως να ξεχνάμε τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, ο οποίος δήλωνε «Παν μέτρων Άριστον»

πηγη

.http://www.kalikardia.gr/xristougeniatiko-trapezi-k-kardiopathies/