ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αποτελεί σχεδόν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Είναι καλό για σας να το πίνετε, εφόσον ο διαβήτης είναι υπό έλεγχο, δεν έχετε επιπλοκές και είστε καλά ενημερωμένοι όσον αφορά τους ειδικούς κινδύνους που κρύβει για τους ανθρώπους με ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπου 1) ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπου 2) διαβήτη.

Πίνετε νηστικός;

Εάν πίνετε ενώ είστε νηστικός πρέπει να γνωρίζετε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε, απορροφάται γρήγορα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλαβαίνετε τις επιδράσεις του αμέσως. Εάν, όμως, έχετε φάει τροφές που περιέχουν λίπη ή πρωτεΐνες, το στομάχι σας θα απορροφήσει το αλκοόλ πολύ βραδύτερα.alkool-kai-o-diabiths

Που μεταβολίζεται το αλκοόλ;

Το συκώτι παίρνει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το μεταβολισμό του αλκοόλ. Εάν πιείτε περισσότερο από αυτό που μπορεί να διασπάσει το συκώτι, η επιπλέον ποσότητα συνεχίζει να κυκλοφορεί στο αίμα και μεταφέρεται σε άλλα σημεία του σώματός σας. Τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα. Σε αυτά οφείλεται η γνωστή «ζάλη» στο κεφάλι.

Πώς θα αποφύγετε την υπογλυκαιμία

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία όταν πίνετε είναι να περιορίσετε τα ποτά και να μην πίνετε με άδειο στομάχι. Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα της διατροφής σας. Προσέξτε γιατί ένα άλλο αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι η καθυστερημένη υπογλυκαιμία. Ίσως χρειαστεί να φάτε ένα μικρό γεύμα πριν κοιμηθείτε. Πρέπει να έχετε μαζί σας μία πηγή γλυκόζης ταχείας δράσης που να λαμβάνεται από το στόμα. Εάν χάσετε τις αισθήσεις σας η γλυκόζη πρέπει να ενεθεί απ’ ευθείας στο κυκλοφορικό σύστημα.poto-diabitikos

Κατάχρηση αλκοόλ

Η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μόνιμη βλάβη στην ικανότητα του συκωτιού να αποθηκεύει υδατάνθρακες και να τους χρησιμοποιεί για να παράγει νέες ποσότητες γλυκόζης.
Αλκοόλ και μακροχρόνιες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη
Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως:
 Νευροπάθεια. Το αλκοόλ έχει άμεση τοξική επίδραση επί των νεύρων.
Αμφιβληστροειδοπάθεια. Η πολύ μεγάλη κατανάλωση του αλκοόλ (3 ή περισσότερα ποτά ημερησίως) μπορεί, μερικές φορές, να οδηγήσει σε τύφλωση.
 Υπέρταση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση μπορείτε να τη χαμηλώσετε σταματώντας την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αλλά η εν λόγω συσχέτιση έχει αποδειχθεί.
Τριγλυκερίδια. Το αλκοόλ επηρεάζει την κάθαρση των τριγλυκεριδίων από το αίμα μέσω του ήπατος και παρακινεί το συκώτι να παράγει περισσότερα.
Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίσετε πώς το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα αντιδιαβητικά φάρμακα. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις επιδράσεις του αλκοόλ σε συνδυασμό με φάρμακα.

Η επιλογή είναι δική σας. Σκεφτείτε πριν γεμίσετε το ποτήρι σας.

Κάπνισμαkapnisma-alkool-diabitikos

Η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα είναι μία βλαβερή ουσία. Προκαλεί άμεση αύξηση του καρδιακού ρυθμού και επομένως της αρτηριακής πίεσης. Άλλες βλαπτικές επιδράσεις είναι η αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ουσιών που είναι παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Με κάθε εισπνοή καπνού, εξάλλου, ο οργανισμός παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αύξηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έχετε διαβήτη και καπνίζετε;

Εάν έχετε διαβήτη και καπνίζετε καλό θα είναι να σταματήσετε αμέσως. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Οι διαβητικοί, όμως, που καπνίζουν έχουν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν καρδιαγγειακή νόσο. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ανάπτυξη:

Περιφερικής αγγειακής νόσου(βλάβη των μεγάλων αγγείων των ποδιών).

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λοιμώξεις στα πόδια και τα πέλματα και ακρωτηριασμό. Σε μία μελέτη με διαβητικούς, το 33% των καπνιστών παρουσίασε περιφερική αγγειακή νόσο, σε σύγκριση με ποσοστό 16% των διαβητικών μη καπνιστών.diabitikos

Νεφροπάθειας.

Μία άλλη μελέτη βρήκε ότι οι διαβητικοί που κάπνιζαν μέχρι 10 τσιγάρα την ημέρα παρουσίασαν νεφρική νόσο σε ποσοστό 13%, ενώ οι διαβητικοί που κάπνιζαν 30 τσιγάρα την ημέρα παρουσίασαν νεφρική νόσο σε ποσοστό 25%.
Νευροπάθειας (διαβητική επιπλοκή των νεύρων). Οι μακροχρόνιοι καπνιστές έχουν υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Περιορισμού κινητικότητας των αρθρώσεων.

Αυτή η διαβητική επιπλοκή, στην οποία το δέρμα των χεριών παχύνεται και πονούν οι αρθρώσεις των δακτύλων, έχει βρεθεί σε 50% των καπνιστών, σε αντίθεση με το 15% των μη καπνιστών.

Οδοντικής νόσου.

Οι καπνιστές παρουσιάζουν πιο συχνά αιμορραγίες και ελκώσεις στα ούλα. Γι’ αυτό και οι καπνιστές προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. (Όσο περισσότερο καπνίζετε τόσο πιο πολύ μειώνετε στο σώμα σας το οξυγόνο).

Πρωταρχικός στόχος η διακοπή του καπνίσματος

Stop Smoking!
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών. Σε μία μελέτη, διαβητικοί που σταμάτησαν το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 χρόνια, είχαν μείωση της συχνότητας εμφάνισης αγγειοπάθειας στα πόδια κατά 30% σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν το κάπνισμα. Στους διαβητικούς που ήδη πάσχουν από κάποια καρδιοπάθεια η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο για νέα καρδιακή προσβολή κατά 50%.,

πηγη

Διαβητολογικό Κέντρο Τζάνειου Νοσοκομείου

διαβασε στο bioathens
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ2 ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ¨ΚΑΡΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ _ΔΙΑΒΗΤΗΣ _ ΚΑΡΔΙΑΚΑ
Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

Related posts: