ΔΙΑΙΤΑ ΑΤΚΙΝΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.


Πρόκειται για την πιο διάσημη «χημική» δίαιτα, με εμπνευστή τον Αμερικανό γιατρό Ρόμπερτ Άτκινς. Βασίζεται στη λογική ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλεται στην υπερέκκριση ινσουλίνης, που προέρχεται από την αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Αντίθετα, όταν υπάρχει έλλειψη υδατανθράκων, ο οργανισμός αναγκάζεται να παράγει ουσίες που «κόβουν» την όρεξη (κετονοσώματα).
Είναι δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες (περισσότερο από 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) και λιπαρά (40-45%, εκ των ­οποίων το 15-20% κορεσμένα) και ιδιαίτερα χαμηλή σε υδατάνθρακες (περίπου 20 γρ. ημερησίως). Περιλαμβάνει τροφές όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, αυγά και αλλαντικά, ενώ αποκλείει άλλες, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, ψωμί και ζυμαρικά. Αποτελείται από δύο δεκαπενθήμερες φάσεις (η πρώτη πιο στερητική και η δεύτερη πιο ανεκτική).

Υπόσχεται: Απώλεια 4-6 κιλών την πρώτη εβδομάδα.
Διαιτολόγια χαμηλά σε υδατάνθρακες και υψηλά σε πρωτεΐνες και λίπος έχουν καλύτερα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα (σε διάστημα 6 μηνών), αλλά όχι μακροπρόθεσμα (πάνω από 12 μήνες). Στις πρωτεϊνικές δίαιτες, χάνονται ουσιαστικά υγρά και όχι λίπος, οπότε είναι εύκολο να πάρετε ξανά τα κιλά που χάσατε. Οι συστηματικές πρωτεϊνικές δίαιτες στερούν τον οργανισμό από τους αναγκαίους υδατάνθρακες και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών (διαδικασία της κετοξέωσης). Πρόκειται για κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν των διαβητικών, οι οποίοι δυσκολεύονται να μεταβολίσουν τους υδατάνθρακες. Η μεγάλη κατανάλωση λίπους σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγεια­κών επεισοδίων, ενώ αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης και ζάλη, ενώ μπορεί να υπάρξει και δυσκοιλιότητα, λόγω της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών. Συνήθως, συστήνεται και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, για τον κίνδυνο υποβιταμίνωσης. Αν είστε πάντως υγιείς και ενήλικοι, μπορείτε να την ακολουθήσετε για λιγότερο από 10 ημέρες, ενώ είναι απαγορευτική για όσους πάσχουν από προβλήματα στα νεφρά.

 

 

Related posts: