ΕΝΖΥΜΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τα ένζυμα είναι ενεργειακά πρωτεϊνικά μόρια που βρίσκονται σε όλα τα ζωντανά κύτταρα. Διασπούν τις πρωτεϊνες, τα λίπη, τους υδρογονάνθρακες και τις ίνες καθιστώντας δυνατό να οφελείται ο οργανισμός από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις τροφές, ενώ απομακρύνουν τις τοξίνες. Τα ένζυμα μετατρέπουν το φαγητό που τρώμε σε ενέργεια για το σώμα. Η παρουσία και η δυναμικότητά τους μπορεί να καθοριστεί από την υγεία του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν τρεις τύποι ενζύμων. Ο οργανισμός μας παράγει δυο τύπους, τα Πεπτικά Ένζυμα και τα Μεταβολικά Ένζυμα αφού αυτά του χρειάζονται, ενώ ο τρίτος τύπος,  τα Διατροφικά ένζυμα μπορούν μονάχα να καταναλωθούν από ωμές τροφές.

Τα Μεταβολικα Ένζυμα επιταχύνουν τη διαδιασία των χημικών αντιδράσεων μέσα στα κύτταρα για αποτοξίνωση και παραγωγή ενέργειας. Μας καθιστούν ικανούς να δούμε, να ακούσουμε, να νιώσουμε να κινηθούμε και να σκεφτούμε. Κάθε όργανο, κάθε ιστός και τα 100 τρισσεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας εξαρτώνται από τη λειτουργία των Μεταβολικών Ενζύμων και της ενέργειας που αυτά δίνουν. Τα Μεταβολικά Ένζυμα παράγονατι σε κάθε ζωντανό κύτταρο. Εντούτοις το συκώτι, το πάνγκρεας, η χοληδόχος κύστη και άλλα όργανα παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή τους.
Τα Πεπτικά Ένζυμα συνθέτονται κατά μήκος του πεπτικού συστήματος για τη διάσπαση των τροφών σε θρεπτικά συστατικά και σε “απόβλητα”. Αυτό επιτρέπει τα πρώτα να απορροφώνται στο αίμα και τα περιττά να αποβάλλονται. Τα ανθρώπινα Πεπτικά Ένζυμα περιλαμβάνουν την πτυαλίνη, την πεπσίνη, την τρυψίνη, τη λιπάση, την προτεάση και την αμυλάση. Το σώμα δεν φτιάχνει τη σελουλάση, ένα ένζυμο απαραίτητο για την πέψη των ινών, έτσι χρειάζεται να προσλαμβάνεται από τις ωμές τροφές.
Τα Διατροφικά Ένζυμα προσλαμβάνονται από τις ωμές τροφές και μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων. Οι ωμές τροφές περιέχουν από τη φυσικά ένζυμα. Όμως οι ωμές τροφές παρέχουν τα ένζυμα που χρειάζονται για την πέψη αυτών των συγκεκριμένων τροφών κα όχι αρκετά για να υποστηρίξουν γενικά την πεπτική διαδικασία. Το μαγείρεμα και η επεξεργασία των τροφών καταστρέφουν τα ένζυμα. Εφόσον τα περισσότερα φαγητά που τρώμε είναι μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα σε κάποιο βαθμό και εφόσον οι ωμές τροφές περιέχουν μονάχα εκείνα τα ένζυμα που φθάνουν για τη δική τους διάσπαση, το σώμα μας πρέπει να παράγει την πλειοψηφία ωτν πεπτικών ενζύμων που είναι αναγκαία. Γι’αυτό το λόγο χρειάζεται η συμπληρωματική πρόσληψη ενζύμων.
Καλή είναι η επιλογή ενός συνδυασμού πεπτικών ενζύμων για την καλή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών πιο αποτελεσματικά. Επίσης, όσο κάποιος μεγαλώνει, παράγει λιγότερα ένζυμα και λιγότερα “καλά” βακτήρια. Όλοι έχουμε προβλήματα με συγκεκριμένες τροφές και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να διλέξουμε τον κατάλληλο τύπο ενζύμων.

Η πέψη είναι πληρέστερη με ενα καλό πολυένζυμο και συγκεκριμένα για λίπη, προτεΐνες και υδρογονάνθρακες. Προσπαθήστε να βρείτε μια φόρμουλα που περιέχει Βεταΐνη (Betain Hydrochloride) αφού από το συστατικό αυτό αρχίζει η πέψη, με τα όξινα υγρά του στομάχου να διασπούν τις τροφές. Πολλοί άνθρωποι έχουν μειωμένα στομαχικά υγρά και έχουν πρόβλημα με αέρια, φουσκώματα και δυσκοιλιότητα. Μια καλή πολυενζυμική φόρμουλα, που περιέχει τόσο περισσότερα όσο τα παρακάτω θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε το φαγητό και τα συμπληρώματα διατροφής. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο σκεύασμα που να περιέχει Βεταΐνη τότε καλό θα ήταν η πρόσληψή της να γινόταν ξεχωριστά, μια ταμπλέτα μετά από κάθε γεύμα.

Γνωστά Ένζυμα και οι λειτουργίες τους:

Προτεάση (Protease)- Διασπάει πρωτεΐνη.
Αμυλάση (Amylase) και Γλουκαμυλάση(glucoamylase) διασπάει τη γλυκόζη και τους πολυσακχαρίτες.
Malt diastase διασπάει το άμυλο.
Ινβερτάση(Invertase), διασπάει τα σάκχαρα.
Λιπάση(Lipase), διασπάει κορεσμένο και ακόρεστο λίπος και βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Beta-fructofuranosidase, βοηθά στην πέψη σύνθετων αμυλούχων.
Cellulase και hemicellulase, διασπά τις ίνες.
Acid-protease, μετατρέπει τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα.
Βρομελαΐνη (Bromelain – περιέχεται στον ανανά), βοηθάει στην πέψη πρωτεΐνης .

ΠΗΓΗ

http://www.mymultiplesclerosis.gr/