EΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΜ?ΚΟΥΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΟΥ ΡΟΛΟΙ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Θέλεις να εξασφαλίσεις υγεία και ευεξία στο μάξιμουμ;

Η χρονοβιολογία έχει τη λύση, καθώς σου προτείνει να «κουρδίσεις» σωστά το βιολογικό σου ρολόι!

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να γυμναστείς, να κάνεις σεξ ή να ξεκινήσεις δίαιτα; Ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα και δες απίστευτα αποτελέσματα στο σώμα και στο πνεύμα σου!

Θέλεις να εξασφαλίσεις υγεία και ευεξία στο μάξιμουμ; Η χρονοβιολογία έχει τη λύση, καθώς σου προτείνει να «κουρδίσεις» σωστά το βιολογικό σου ρολόι!Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να γυμναστείς, να κάνεις σεξ ή να ξεκινήσεις δίαιτα; Ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα και δες απίστευτα αποτελέσματα στο σώμα και στο πνεύμα σου!

Έχεις ακούσει για τη χρονοβιολογία; Eίναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των βιολογικών μας ρυθμών και υποστηρίζει ότι για να λειτουργούμε ή να αποδίδουμε καλύτερα σε οτιδήποτε καταπιανόμαστε, υπάρχει πάντα η κατάλληλη ώρα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα πιο αποδοτικές ώρες για τη λήψη ενός φαρμάκου ή για σεξ. Όμως και για τις εποχές ισχύει το ίδιο. Η άνοιξη, για παράδειγμα, ενδείκνυται καλύτερα για το ξεκίνημα μιας δίαιτας απ’ ό,τι ο χειμώνας, ενώ το καλοκαίρι είναι η εποχή που η λίμπιντο βρίσκεται στο ζενίθ. Και βέβαια όλα αυτά έχουν σχέση με ένα αόρατο σύστημα που ρυθμίζεται από τις ορμόνες. Αυτές μας «ανάβουν» το πράσινο φως για να ξυπνήσουμε, να κοιμηθούμε, να έχουμε ορμές ή επιθυμίες.

Η χρονοβιολογία λοιπόν είναι η μέθοδος η οποία μελετά και μας μαθαίνει να ακούμε το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο -σύμφωνα με τους ειδικούς- πάντα χτυπάει προς όφελος της υγείας μας.
Ποιές ώρες για ποιες δραστηριότητες; Σύμφωνα με τον Άντονι Ντίεθ Νογκέρα, καθηγητή Φυσιολογίας, υπεύθυνο του Τμήματος Χρονοβιολογίας στο Παν/μιο της Βαρκελώνης και γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Χρονοβιολογίας, υπάρχουν κατάλληλες ώρες για τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες:
16.00 έως 17.00 = Κατάλληλη ώρα για άσκηση
Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να επιδοθείς στο αγαπημένο σου σπορ, κι αυτό γιατί το σώμα βρίσκεται την ώρα αυτή στην καλύτερή του φόρμα: έχει την υψηλότερη θερμοκρασία και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δύναμη και ευλυγισία. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα ολυμπιακά ρεκόρ καταρρίπτονται αυτές τις ώρες της ημέρας.
14.00 = Κατάλληλη ώρα για αναζωογονητική φιέστα
Μετά το γεύμα, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και οι λειτουργίες του περιορίζονται. Γύρω στις 2.00 μ.μ. λοιπόν είναι η κατάλληλη ώρα για έναν υπνάκο. Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα την ώρα αυτή σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκινητικών δυστυχημάτων, καθώς πολλοί οδηγοί αποκοιμούνται ενώ οδηγούν.
10.00 έως 12.00 = Η μνήμη στο ζενίθ
Αυτό το δίωρο η μνήμη καθώς και όλες οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες βρίσκονται στο ζενίθ της απόδοσής τους. Αξιοποίησε λοιπόν τις ώρες αυτές εποικοδομητικά για να εργαστείς και να οργανώσεις το χρόνο σου.
24.00, 07.00, 15.00 έως 19.00 = Κατάλληλες ώρες για σεξ και γονιμοποίηση
Τρεις χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας είναι ευνοϊκές για επιδόσεις σε σεξουαλικά παιχνίδια: είτε γύρω στα μεσάνυχτα είτε στις 7.00 το πρωί είτε κάπου μεταξύ 3.00-7.00 το απόγευμα.

Από έρευνες προκύπτει ότι το πρωί τα επίπεδα των ορμονών στις γυναίκες είναι ανάλογα με αυτά των αντρών. Οι απογευματινές ώρες είναι επίσης περισσότερο κατάλληλες για γονιμοποίηση, καθώς οι άντρες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα σπέρματος και με μεγαλύτερη κινητικότητα.
24.00 έως πρωί ή 24.00 έως 04.00 = Κατάλληλες ώρες για βραδινό ύπνο
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι καλύτερες ώρες για έναν ήρεμο νυχτερινό ύπνο είναι αυτές κατά τις οποίες η ορμόνη κορτιζόλη βρίσκεται στο ναδίρ (από τα μεσάνυχτα μέχρι τα χαράματα και με συνθήκες ησυχίας και έλλειψης φωτισμού).

Επιπλέον, η μελατονίνη, η ορμόνη δηλαδή που μας βοηθά να κοιμηθούμε, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της γύρω στις 12.00-4.00 μ.μ. Επομένως, οι ώρες αυτές, σε συνδυασμό και με την πτώση της θερμοκρασίας στο σώμα, θεωρούνται οι καλύτερες για έναν καλό και αναζωογονητικό ύπνο (1.00 με 4.00 τα ξημερώματα η θερμοκρασία αγγίζει τις χαμηλότερες τιμές της [36,4°C]).
Μετά τις 17.00 = Κατάλληλη ώρα για τον οδοντίατρο
Τα ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι προτιμότερο να γίνονται το απόγευμα. Κι αυτό γιατί η αναισθησία διαρκεί 32 λεπτά όταν χορηγείται το απόγευμα και μόνο 12 το πρωί.
Γιατί το πρωί «καίγονται » πιο εύκολα οι θερμίδες;
Ο οργανισμός μας δεν καταναλώνει ενέργεια με τον ίδιο τρόπο όλες τις ώρες της ημέρας. Η καύση των θερμίδων είναι πιο έντονη το πρωί παρά το βράδυ.Επομένως, αν θέλεις να χάσεις κάποια κιλά, καλό είναι να φροντίσεις να απολαμβάνεις ένα χορταστικό πρωινό που θα σου παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια. Άλλωστε, οι θερμίδες του πρωινού γεύματος καταναλώνονται γρήγορα! Αντίθετα, οι θερμίδες που προσλαμβάνονται αργά το βράδυ πιάνουν… τόπο στα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος. Γι’ αυτό και το φαγητό λίγο πριν από το βραδινό ύπνο είναι η χειρότερη συνήθεια, αφού μετατρέπεται σε λίπος και η πέψη γίνεται πιο δύσκολη. Αντίθετα, το γάλα, σύμφωνα με τη χρονοβιολογία, είναι ό,τι καλύτερο: ενισχύει το αίσθημα του χορτασμού και να χαλαρώσουμε.
Οι καλύτερες ώρες για το φάρμακό σου
Τελευταία οι ερευνητές στρέφονται στη χρονοβιολογία, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η σωστή ώρα λήψης ενός φαρμάκου, ώστε αυτό να δρα αποτελεσματικότερα και με τις λιγότερες παρενέργειες. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές λοιπόν έχει διαπιστωθεί:
Μεσημέρι για το άσθμα: η λήψη των βρογχοδιασταλτικών πρέπει να γίνεται γύρω στις 3.00 το μεσημέρι, γιατί από την ώρα αυτή και μετά ο οργανισμός τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς η λειτουργία των πνευμόνων σημειώνει μια φυσιολογική πτώση τις απογευματινές ώρες και προς τη νύχτα.
Νωρίς το πρωί για τις καρδιαγγειακές παθήσεις: oι έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες ώρες για να παίρνουν οι καρδιοπαθείς τα φάρμακά τους είναι νωρίς το πρωί και να επαναλαμβάνουν τη δόση (ίσως μικρότερη) μεταξύ 3.00-4.00 το απόγευμα.
Πριν από τον ύπνο για τις δερματικές αλλεργίες: η χρήση αντιισταμινικών πρέπει πάντα να γίνεται πριν από το βραδινό ύπνο, πρώτον, γιατί έτσι μειώνεται η κύρια παρενέργεια τους, που είναι η υπνηλία και δεύτερον, γιατί τα αλλεργικά άτομα παρουσιάζουν συχνότερα αλλεργικές κρίσεις κατά τη νύχτα.
Πριν από τον ύπνο και για τις ρευματοπάθειες: τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πολύ πιο έντονα το πρωί, γιατί τα αποθέματα της ορμόνης του επινεφρίδιου φλοιού είναι πεσμένα αυτή την ώρα. Συνεπώς, τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το βράδυ πριν από τον ύπνο, ώστε να ενισχύουν τα αποθέματα της παραπάνω ορμόνης. Για την οστεοαρθρίτιδα η ώρα λήψης των ανάλογων φαρμάκων εξαρτάται από τις ώρες της ημέρας που ο ασθενής παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα αλλά και από τις ώρες που πονάει περισσότερο. Eπειδή τα φάρμακα για τα αρθριτικά είναι συνήθως τοξικά για το στομάχι, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τις ώρες που το στομάχι είναι γεμάτο, ώστε να μειώνονται οι παρενέργειές τους (γαστρεντερικές διαταραχές, ζάλη κ.λπ.).
Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για το στομάχι: επειδή η παρουσία γαστρικών υγρών στο στομάχι είναι μεγαλύτερη τις βραδινές ώρες (γι’ αυτό συνήθως ο πόνος επιδεινώνεται τη νύχτα), τα φάρμακα που εξουδετερώνουν την έκκριση των γαστρικών υγρών έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν λαμβάνονται το πρωί πριν από το πρώτο γεύμα ή αργά το βράδυ με άδειο στομάχι. Tα δε αντιόξινα πρέπει να λαμβάνονται την ώρα της ενόχλησης.
Άρχισε δίαιτα την άνοιξη: ιδανική εποχή για το ξεκίνημα δίαιτας είναι από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μελέτη του Παν/μίου της Μόντενα σε 2.822 Ιταλίδες: Πρόκειται για τους μήνες με την περισσότερη ζέστη και φως, οπότε η ενεργητικότητά μας αυξάνεται και είναι πιο εύκολο να χάσουμε βάρος. Αντίθετα, το αυξημένο κρύο το χειμώνα, η μικρότερη διάρκεια της ημέρας και άρα το λιγότερο φως επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, μειώνοντας και την ενεργητικότητά μας.
Και περισσότερο σεξ το καλοκαίρι: όπως έδειξε μεγάλη μελέτη του τμήματος Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Ούλου στη Φινλανδία, οι εποχικές μεταβολές επηρεάζουν άμεσα τον ορμονικό άξονα του ανθρώπινου οργανισμού σε σχέση με τις ερωτικές επιθυμίες του. Για τις γυναίκες, η άνοιξη είναι η πιο ερωτική εποχή, αφού τότε ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που ενισχύουν τη σεξουαλική επιθυμία. Για τους άντρες, από την άλλη, η μεγαλύτερη αύξηση της τεστοστερόνης σημειώνεται το φθινόπωρο. Και για τα δύο φύλα, ωστόσο, η διάθεση για σεξ χτυπάει κόκκινο το καλοκαίρι, ιδιαίτερα για τους κατοίκους χωρών με εύκρατο κλίμα.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

πηγη

http://www.womenonly.gr/

διαβασε στο bioathens

ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ…

Related posts: