ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

5 μύθοι για τις γιορτές

Πέρυσι, η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) δημοσίευσε μία σειρά ιατρικών μύθων που πιστεύουν ακόμα και γιατροί. Μεταξύ αυτών: η γαλοπούλα προκαλεί… υπνηλία, το ημίφως καταστρέφει τα μάτια και χρειαζόμαστε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Εφέτος, οι ίδιοι ερευνητές που είχαν υπογράψει το περυσινό άρθρο – οι δρες Άαρον Κάρολ και Ρέιτσελ Βρήμαν, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα – παρουσίασαν πέντε νέους μύθους, οι οποίοι αφορούν τις γιορτές. Οι νεώτεροι μύθοι δημοσιεύονται στην ίδια επιθεώρηση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, και αυτούς τους μύθους ενστερνίζεται μεγάλο μέρος του κοινού και της ιατρικής κοινότητας. Εντούτοις, η αναδίφηση της ιατρικής βιβλιογραφίας απέτυχε να τους προσδώσει κύρος, διότι είτε δεν αποκάλυψε κανένα είτε βρήκε ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να τους υποστηρίζουν.

«Ακόμα και οι ευρύτερα διαδεδομένες πεποιθήσεις για την υγεία απαιτούν αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Τόσο οι γιατροί, όσο και οι μη γιατροί πιστεύουν μερικές φορές πράγματα για το σώμα τους που απλώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Να ποιοι είναι οι πέντε εορταστικοί μύθοι που παραθέτουν οι δύο επιστήμονες.

1. Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά. Οι επιστήμονες παραθέτουν 12 συγκριτικές μελέτες, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να καταγράψουν διαφορές στη συμπεριφορά παιδιών που έτρωγαν ζάχαρη και παιδιών που δεν έτρωγαν. Ακόμα και όταν στις μελέτες συμμετείχαν παιδιά με διαγνωσμένο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής & υπερκινητικότητας ή τα οποία έδειχναν να είναι πιο ευαίσθητα στην ζάχαρη, δεν συμπεριφέρονταν διαφορετικά όταν έτρωγαν γλυκά απ’ ό,τι όταν δεν έτρωγαν. Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη επίδραση της ζάχαρης φαίνεται ότι ασκείται στους… γονείς των παιδιών: οι γονείς περιέγραφαν τα παιδιά τους ως πιο υπερκινητικά όταν αυτά έτρωγαν ζάχαρη, ενώ τα θεωρούσαν πιο υπερκινητικά ακόμα κι όταν τα παιδιά έλεγαν ότι έχουν φάει γλυκά δίχως στην πραγματικότητα να τα έχουν αγγίξει!

2. Οι αυτοκτονίες αυξάνονται στις γιορτές. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι οι αυτοκτονίες είναι συχνότερες στη διάρκεια των ζεστών και ηλιόλουστων ημερών του χρόνου, λένε οι ειδικοί. Δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξησή τους στη διάρκεια των γιορτών. Αυτό που αυξάνεται είναι η επονομαζόμενη μελαγχολία των εορτών – μια καταθλιπτική διαταραχή, η οποία όμως ως φαίνεται δεν φτάνει στον αυτοκτονικό ιδεασμό και στην αυτοκτονία.

3. Ο οργανισμός χάνει περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι. Αυτός είναι ο μύθος που και οι ίδιοι οι δρες Κάρολ και Βρήμαν πίστευαν ότι είναι αλήθεια! Ωστόσο ανακάλυψαν πως η πεποίθησή τους, πιθανότατα προέρχεται από μια παλιά, στρατιωτική μελέτη, κατά την οποία εθελοντές οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στολές επιβίωσης για την Αρκτική έχαναν περισσότερη σωματική θερμότητα από το κεφάλι τους – επειδή, όμως, το κεφάλι τους ήταν το μοναδικό σημείο του σώματός τους που ήταν ακάλυπτο! Η αλήθεια είναι πως από το κεφάλι μας χάνεται το πολύ το 10% της θερμότητας του σώματός μας, ενώ η ουσία είναι πως όταν κάνει κρύο, ο οργανισμός θα αποβάλλει θερμότητα από οποιοδήποτε ακάλυπτο σημείο του σώματος. Συνεπώς, μην ξεχνάτε τα γάντια, το κασκόλ και το καπέλο όταν κάνει παγωνιά.

4. Το βραδινό φαγητό παχαίνει. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που συσχετίζουν την παχυσαρκία με την κατανάλωση περισσότερων γευμάτων αργά στην ημέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το βραδινό φαγητό παχαίνει, σημειώνουν οι ερευνητές. Αυτό που παχαίνει το είναι να τρώει κανείς περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καίει, λένε – και η ώρα της υπερκατανάλωσης των θερμίδων, μικρό ρόλο παίζει στο όλο θέμα.

5. Μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τα παρεπόμενα της μέθης. Κανενός είδους «γιατροσόφι» για τον πονοκέφαλο, την κόπωση και τα άλλα παρεπόμενα της μέθης, δεν έχει κατορθώσει να αποδειχθεί επιστημονικά. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να τα νικήσετε είναι να μην μεθύσετε, λένε οι δύο επιστήμονες.
Φενγκ σούι για καλά Χριστούγεννα

Για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα γαλήνης και ηρεμίας στο σπίτι σας τις γιορτινές ημέρες ακολουθήστε τους κανόνες του φενγκ σούι, της κινέζικης τέχνης που ρυθμίζει την αρμονία του χώρου, και τοποθετήστε στη σωστή θέση τα στολίδια, τα δώρα και όλα τα αξεσουάρ της γιορτινής διακόσμησης.

Γιορτάστε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά φέτος δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες, για να είστε σίγουροι ότι θα επικρατήσουν στο σπίτι σας η χαρά, η αγάπη, η αρμονία, αλλά και η καλή τύχη.
Το φενγκ σούι μπορεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα συνδυάζοντας ζωτικότητα και ισορροπημένη ενέργεια.
Φροντίστε ιδιαίτερα το φωτισμό αλλά και τον αρωματισμό του χώρου, τα χρώματα, τοποθετήστε αντικείμενα που έλκουν την εύνοια της τύχης σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού ή χαρίστε τα στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Δίπλα στο παραδοσιακό δώρο βάλτε και ένα φυλαχτό φενγκ σούι, και στρώστε το τραπέζι ακολουθώντας τις αρχές της αρμονίας, για να είστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά.

373520-feng_shui_home600-3_115522_951540

Το φως της αισιοδοξίας
Βασικός κανόνας του φενγκ σούι είναι ο σωστός φωτισμός του χώρου.
Τις άγιες ημέρες γεμίστε το σπίτι με κεριά για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά τοποθετήστε τα σε γυάλινα ή κρυστάλλινα κηροπήγια στα αγαπημένα σας χρώματα. Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, το κίτρινο, το πράσινο και το χρυσαφί είναι τα χρώματα της τύχης, και δημιουργούν ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και ακτινοβολίας, το ασημί και το λευκό συμβολίζουν τον πλούτο και την αφθονία και δημιουργούν πιο επίσημη και ήρεμη ατμόσφαιρα, το κόκκινο εκφράζει έρωτα, πάθος, χαρά και υγεία στην Κίνα είναι το χρώμα των νεονύμφων και των νεογέννητων ενώ το γαλάζιο σε συνδυασμό με το μοβ δημιουργεί ατμόσφαιρα μυστηρίου και πνευματικής ανάτασης.

Το σωστό άρωμα
Ένα ευωδιαστό σπίτι δημιουργεί ευχάριστο, γιορτινό κλίμα για τις στιγμές που θα περάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Χρησιμοποιήστε φυσικό θυμίαμα, με άρωμα κέδρου, έλατου ή μύρου, που ταιριάζουν ιδανικά με την ατμόσφαιρα των ημερών. Αν το προτιμάτε, μπορείτε να βάλετε λίγο αιθέριο έλαιο στους ειδικούς αρωματιστές χώρου ―θα σκορπίσει το διακριτικό του άρωμα σε όλο το σπίτι. Ιδανικές ευωδιές γι’ αυτή την εποχή είναι ο κέδρος, το τριαντάφυλλο, η βερμπένα και το σανδαλόξυλο, με γεμάτες, ζεστές αισθησιακές νότες.

Για γούρι
Θέλετε να προσελκύσετε στο σπίτι σας άφθονη θετική ενέργεια; Χρησιμοποιώντας μια πυξίδα, εντοπίστε τις πόρτες που βρίσκονται στη βόρεια, τη βορειοδυτική και τη δυτική πλευρά του σπιτιού, και τοποθετήστε σε καθεμία τρία μεταλλικά καμπανάκια περασμένα σε κόκκινη κορδέλα. Στις πόρτες που βρίσκονται στα άλλα σημεία του ορίζοντα μπορείτε να τοποθετήσετε καμπανάκια από κεραμικό ή κρύσταλλο. Η ενέργεια από τα καμπανάκια θα προσελκύσει νέες θετικές ευκαιρίες.
Στις δυτικές χώρες το ου θεωρείται φυτό που εξασφαλίζει ευημερία και αφθονία, ενώ στο φενγκ σούι συμβολίζει την οικονομική ευμάρεια. Κρεμάστε λοιπόν στην εξώπορτα ένα στεφάνι από ου στολισμένο με μια κόκκινη κορδέλα.
Αν προτιμάτε τα λουλούδια, φτιάξτε μια σύνθεση με τα πέντε είδη που θεωρούνται πιο τυχερά στο φενγκ σούι: την πεόνια, το χρυσάνθεμο, τη μανόλια, την ορχιδέα και το λωτός, που συμβολίζουν, αντιστοίχως, την αγάπη και την τιμή, την ευεξία και τη χαρά, την τρυφερότητα, τη φινέτσα και την πνευματική ανάταση.
Αν προτιμήσετε μια γιρλάντα από υφασμάτινα ή χάρτινα λουλούδια, φροντίστε να είναι πεντακάθαρη, γιατί η σκόνη που μαζεύεται θεωρείται πολύ αρνητικό τσι στο φενγκ σούι.
Τη γιορτινή περίοδο τοποθετήστε σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού μια γαβάθα με πορτοκάλια, σύμβολο πλούτου, ευτυχίας και αφθονίας. Στην Κίνα τρώνε και προσφέρουν πορτοκάλια στους καλεσμένους, γιατί η λέξη «κουμ» (πορτοκάλι) σημαίνει «χρυσάφι». Για να προσφέρετε ένα απλό δωράκι που φέρνει καλή τύχη, βάλτε μερικά πορτοκάλια σε ένα σακουλάκι από χρυσαφί χαρτί, που θα το κλείσετε με ένα φιόγκο από κόκκινες και πράσινες κορδέλες.
Ένα κλαδί από έλατο ή πεύκο απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και συμβολίζει τη μακροζωία. Διαλέξτε ένα κλαδί με τρία κλωναράκια, που αντιστοιχούν στους τρεις τομείς της ζωής : υγεία, αισθηματικά και οικονομικά, και αφήστε το σε ένα βάζο με νερό για τρεις ημέρες, δίπλα στην κεντρική είσοδο του σπιτιού. Την τέταρτη ημέρα κάψτε το, όπως έκαναν οι αρχαίοι κινέζοι πολεμιστές, περνώντας το από το ένα χέρι στο άλλο.
Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμη ο μελωδός, που με την πιο ανάλαφρη κίνηση του αέρα γεμίζει τον χώρο με το γλυκό του ήχο. Διαλέξτε μελωδούς από καλάμι μπαμπού, που αφήνει το τσι να κινηθεί ανοδικά, χαρίζοντας σε όλη την οικογένεια καλή τύχη και ευτυχία, και τοποθετήστε τους μελωδούς στις περιοχές του σπιτιού που βλέπουν ανατολικά (οικογένεια) και νοτιοανατολικά (πλούτος).

Το τραπέζι της γιορτής
Το γιορτινό τραπέζι πρωταγωνιστεί αυτές τις ημέρες. Εδώ θα μαζευτούν συγγενείς και φίλοι, σε ατμόσφαιρα ζεστή και φιλική ―ευκαιρία για να αναπτυχθούν ανθρώπινες σχέσεις, πιο ουσιαστικές και αρμονικές. Ένα τραπέζι στολισμένο με επιλεγμένα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα σε γιορτινά χρώματα, εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, εκφράζει την προσωπική μας φροντίδα και την αγάπη που δείχνουμε στους καλεσμένους μας.
Σύμφωνα με το φενγκ σούι, το τραπέζι καλύτερα να είναι ροτόντα, που συμβολίζει την αφθονία. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αν το τραπέζι σας είναι τετράγωνο πρέπει να αγοράσετε άλλο.
Αρκεί να μην καθήσουν οι καλεσμένοι στις γωνίες, γιατί αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ταραχή και εκνευρισμό. Στρώστε το καλό σας τραπεζομάντηλο: λευκό για χαλάρωση, κίτρινο για ζεστασιά, πράσινο για ζωτικότητα, γαλάζιο για επικοινωνία.
Στο κέντρο τοποθετήστε μια σφαίρα από κρύσταλλο, μια κρυστάλλινη γαβάθα με φρούτα εποχής, που συμβολίζουν την αφθονία, μερικά κεράκια που επιπλέουν στο νερό σε σχήμα λουλουδιού και τα οποία θα τα ανάψετε την ώρα του φαγητού ή ημιπολύτιμους λίθους, όπως σιτρίν ή ροζ χαλαζία.
Αν επιλέξετε ημιπολύτιμους λίθους, για να διακοσμήσετε το κέντρο του τραπεζιού, φροντίστε να προσθέσετε μερικά κεριά στα χρώματα που προτιμάτε, ώστε η ζεστασιά της φλόγας να δημιουργήσει ατμόσφαιρα θαλπωρής.
Τα κρυστάλλινα ποτήρια και τα αστραφτερά ασημένια μαχαιροπήρουνα εξασφαλίζουν τη γρήγορη κυκλοφορία του τσι το κρύσταλλο χρησιμοποιείται συχνά στο φενγκ σούι, γιατί ανακλώντας το φως προσελκύει την καλή τύχη και τη θετική ενέργεια.
Αν θέλετε να στολίσετε με λουλούδια το τραπέζι σας, ακολουθήστε τη φιλοσοφία φενγκ σούι για την επιλογή τους: βιολέτες για οικογενειακή αρμονία, ίριδα για τόνωση, κόκκινα τριαντάφυλλα σε μονό αριθμό για έρωτα, ομορφιά και ενέργεια, τουλίπες για περισσότερη απόλαυση, γαρίφαλα για φινέτσα και χρυσάνθεμα για αφθονία.
Ετοιμάστε το γιορτινό φαγητό με αγάπη και αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας στο σερβίρισμα. Στολίστε κάθε πιάτο με ζωντανά χρώματα και φυλλαράκια από αρωματικά βότανα ή λουλούδια.
Στη θέση κάθε καλεσμένου ένα μικρό καμπανάκι ή ένα κλαδάκι δεμένο με κόκκινη κορδέλα θα χαρίσει σε όλους καλή διάθεση και αισιοδοξία.

πηγη

http://christmas.pblogs.gr

http://ygeia.tanea.gr/

Related posts: