ΦΙΑΧΝΩ ΚΑΦΕ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Cappuccino:kapoytsino

Δεν έχω μηχανή για καπουτσίνο, οπότε φτιάχνω τον καπουτσίνο στην απλή καφετιέρα με Ιταλικό καφέ εσπρέσσο.
Αφού φτιάξω τον καφέ φίλτρου, χτυπάω σε ένα μικρό φλυτζανάκι με το μιξεράκι του φραπέ λίγη κρέμα γάλακτος ή, αν δεν έχω, λίγο κρύο γάλα εβαπορέ μέχρι να γίνει κρέμα. Επειδή το σκεύος είναι στενό, η κρέμα με το χτύπημα πήζει όσο πρέπει.

Γεμίζω τη φλυτζάνα με καφέ, ρίχνω προσεκτικά την πηχτή κρέμα και από πάνω νιφάδες σοκολάτας Γιώτη ή/και κανέλα.

freddo καπουτσίνοfrendo-kapoutsino-kafe-fiahno

–Εκτέλεση
Παίρνετε ένα ψιλό ποτήρι και βάζετε 2 περίπου δάκτυλα σιρόπι (νερό με την ποσότητα ζάχαρης που θέλετε).
Προσθέτετε 2-3 δάκτυλα καφέ εσπρέσσο (ελαφρύ).
Χτυπάτε το γάλα με παγάκια και ελάχιστο καφέ εσπρέσσο (λίγο στη μύτη του καταλιού) και το ρίχνετε από πάνω.
Το freddo καπουτσίνο σας είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

 

Χρειάζεται προσοχή στην παρασκευή του γάλακτος σε αφρόγαλα με τη χρήση του ακροφυσίου της μηχανής εσπρέσσο. Αυτό γιατί πολλές φορές, το γάλα ζεσταίνεται υπερβολικά με τον ατμό και όταν το ρίξουμε στο φλυτζάνι με τον καφέ, «κόβει» και ανακατεύεται αμέσως. Το γάλα δηλαδή κατά την παρασκευή του δεν πρέπει να βράσει. Ετσι μοιάζει πιο πολύ με καφέ με γάλα παρά με καπουτσίνο.

Επίσης, ο αφρός του γάλακτος πρέπει να είναι «σφικτός» ώστε να στέκεται πάνω στο καϊμάκι του καφέ και να μην ανακατεύεται και να διαλύεται αμέσως, ακόμα και μετά το ανακάτεμα της ζάχαρης με το κουταλάκι!!

 Πώς να φτιάξουμε Ελληνικό Καφέo-ellinikos-kafes-mystiko-makrozoias-fiahno

O παλιός παραδοσιακός τρόπος που φτιάχνανε τον ελληνικό καφέ έχει από καιρού εξαφανιστεί.

Παλιά ψήνανε τον καφέ στη χόβολη, δηλαδή πάνω στις στάχτες και αργότερα σε ένα δοχείο που ήταν γεμάτο άμμο, το βάζανε πάνω στη φωτιά να ζεσταθεί η άμμος και εκεί σιγόβραζε ο καφές.

Χρησιμοποιούσαν μπρίκια μπακιρένια ή χάλκινα και το σιγανό ψήσιμο βοηθούσε να βράσει καλά ο καφές και να κάνει ένα βελούδινο καϊμάκι και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
Πού και πού υπάρχουν μερικοί μερακλήδες που ακόμη σερβίρουν καλό καφέ και ας μην είναι στη χόβολη.
Ο άντρας μου και εγώ αποφασίσαμε να μην υποστηρίζουμε αυτούς που φτιάχνουν καφέ με μηχανή.  Πριν να κάτσουμε ρωτάμε και είτε φεύγουμε και πάμε αλλού ή δεν πίνουμε καθόλου το μαυροζούμι τους.  Εάν το κάνουμε όλοι αυτό, ίσως μας σεβαστούν και αποφασίσουν να αφιερώσουν μόνο μερικά λεπτά για να φτιάξουν ένα καφέ λίγο της προκοπής.  Δεν νομίζω να ζητάμε πολλά.

 

Για όσους θέλουν να φτιάξουν για πρώτη φορά καφέ, το πρώτο βήμα είναι να έχουμε το σωστό μπρίκι.  Υπάρχουν μπίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις.  Μην φτιάξετε ένα καφέ σε ένα τεράστιο πρίκι γιατί δεν θα κάνει καλό καΙμάκι.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να φτιάξουμε τον Ελληνικό καφέ. Ο σκέτος, με ολίγη, μέτριος και γλυκύς. Για κάθε φλιτζανάκι χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι γεμάτο καφέ και 1 φλιτζανάκι νερό. Μερικοί βάζουν πιο πολύ καφέ (βαρύς) και μερικοί λιγότερο (ελαφρύς). Η ονομασία του κάθε καφέ προέρχεται από την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτουμε στον καφέ.

Πώς να φτιάξουμε Ελληνικό Καφέ

  • Ο σκέτος φυσικά γίνεται χωρίς ζάχαρη.
  • Ο με ολίγη γίνεται με ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • Ο μέτριος γίνεται με 1 κουταλάκι, κοφτό, ζάχαρη
    • Ο γλυκύς γίνεται με 2 κουταλάκια, κοφτά, ζάχαρη.

Εκτέλεση

Διαλέγουμε το κατάλληλο μπρίκι.

Τοποθετούμε νερό (όχι ζεστό ούτε παγωμένο) στο μπρίκι.

1 κουταλάκι καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει.

Εάν έχουμε φτιάξει πάνω από ένα καφέ θα σερβίρουμε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλα καϊμάκι. Στη συνέχεια θα γεμίσουμε τα φλιτζανάκια.

Στην Υγειά σας !

πηγη

http://www.kopiaste.info

 

Related posts: