ΦΙΑΧΝΩ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΠΡΙΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ

Λιώστε σε μια κατσαρόλα τα υπολείμματα από κεριά που έχετε κάψει.

Όταν το κερί λιώσει τελείως, προσθέστε πριονίδια, τόσα ώστε το μείγμα να γίνει πηχτό.

Βάζετε το μείγμα σε παγοθήκες και στην κατάψυξη.

Όταν τα χρειαστείτε, τα βγάζετε από την κατάψυξη.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΧΑΡΤΙΟΥ

Κόβουμε το χαρτί σε μικρά-μικρά κομματάκια και το ανακατεύουμε με το νερό. Αφήνουμε τον κουβά στην άκρη για περίπου μια μέρα, ώστε το μείγμα χαρτί-νερό να γίνει σαν χυλός.

Παράλληλα συγκεντρώνουμε πριονίδι από την κοπή των ξύλων.

Εφόσον έχουμε τα υλικά μας έτοιμα, τα αναμιγνύουμε σε αναλογία ένα προς ένα (1-1), ίσως λίγο πριονίδι παραπάνω. Στην ουσία, δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνταγή. Αν υπάρχει αρκετό πριονίδι καλό θα είναι η αναλογία να είναι 2 πριονίδι προς 1 χαρτί. Όλα εξαρτώνται από τα υλικά που χρησιμοποιούμε, οπότε προσθέτουμε τις “πρώτες” ύλες, με το μάτι και την εμπειρία μας.

Το αναμεμιγμένο υλικό που έχουμε τώρα, το βάζουμε σε ένα είδος πρέσας και το συμπιέζουμε, ώστε να φύγει όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Αφού αφαιρέσουμε το νερό, αφήνουμε το μίγμα να στεγνώσει στον ήλιο. Το στέγνωμα εξαρτάται, από το πόσο νερό, έχει απομείνει στο μίγμα, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Σίγουρα πάνω από μια μέρα, πάντως. Για να είστε σίγουροι, ανοίξτε/σπάστε ένα κύβο του μίγματος και θα πρέπει εσωτερικά να είναι στεγνός.

 

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ

Λιώνετε τα παλιά κεριά που σας έχουν περισσέψει μέχρι να υγροποιηθούν.

Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στο λιωμένο κερί το βαμβάκι* (σε μικρές μπαλίτσες) και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το βυθίζεται.

Αφήνετε το βαμβάκι να απορροφήσει κερί και να διογκωθεί.

Βγάλτε τις διογκωμένες μπαλίτσες από το κερί και αφήστε τες να κρυώσουν .Όταν στερεοποιηθεί το κερί τότε είστε έτοιμοι!

*Εναλλακτικά αντί για βαμβάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια υφάσματος από παλιά σας ρούχα. Κόβετε το ύφασμα σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε στο λιωμένο κερί, ανακατεύοντας. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε και πλαστικά ποτηράκια για να ρίξετε το μίγμα για να στερεοποιηθεί.

img_20160410_171920485

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Πάρτε ένα κομμάτι από εφημερίδα και τυλίξτε το σφιχτά, στρίβοντας το, να γίνει σαν κορδόνι. Διπλώστε το «κορδόνι» στην μέση και δέστε την άκρη σφιχτά με ένα σπάγκο, για να μην ανοίξει. Ετοιμάστε από πριν μερικά προσανάμματα από εφημερίδα και φυλάξτε τα δίπλα στο τζάκι, μαζί με τα ξύλα, για να τα έχετε έτοιμα, όταν χρειαστούν.Μπορείτε ακόμη να τυλίξετε μέσα σε παλιές εφημερίδες ξερά κομμάτια ξύλου, που ανάβουν εύκολα, όπως ξερά κουκουνάρια, χρησιμοποιημένα αλλά στεγνά ξύλα κανέλλας, ξερά κλωνάρια θυμάρι κλπ. Φτιάξτε ένα μικρό πακέτο, σαν καραμέλα, δέστε τα δύο άκρα του πακέτου σφιχτά με σπάγκο και χρησιμοποιήστε το στην θέση του προσανάμματος.Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα ρολά από τα χαρτιά υγείας, γεμίζοντας τα σφιχτά με παρόμοια υλικά με πιο πάνω.

Εξ ίσου καλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένες φλούδες από πορτοκάλι. Τα έλαια στην φλούδα αναφλέγονται εύκολα και αποτελούν ένα πρώτης τάξης προσάναμμα, για να ξεκινήσετε την φωτιά στο τζάκι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες από πατάτες, οι οποίες ανάβουν πολύ εύκολα.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ

Υπάρχει βέβαια πάντα και ο κλασσικός τρόπος ανάματος της φωτιάς με τα κουκουνάρια. Αυτή η λύση προϋποθέτει επίσκεψη στο δάσος και συλλογή των κουκουναριών. Για σκεφτείτε το! Ίσως είναι ευκαιρία και για έναν μικρό περίπατο!

συμβουλές

Έσβησε η φωτιά στο τζάκι, δεν έχετε φυσούνα και δεν αντέχετε να φυσάτε για να ζωντανέψετε τη φωτιά; Η λύση είναι πάρα πολύ απλή και μπροστά στα μάτια σας…
Πάρτε ένα σεσουάρ για τα μαλλιά βάλτε το σε λειτουργία και αυτό θα κάνει μια χαρά την δουλειά!

Πηγες

geKollias.blogspot.com

www.self-reliance-works.com/

Related posts:

test