ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ομορφαίνει και θεραπεύει… Εχει αντιγηραντικές ιδιότητες, προλαμβάνει δερματικές ασθένειες και αποτελεί την καλύτερη λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα Από τα αρχαία χρόνια τα γάλα γαϊδούρας έχει χρησιμοποιηθεί για την ομορφιά και την αναζωογόνηση του δέρματος. Γάλα, σαπούνι και καλλυντικά παράγονται σε φάρμα της Σερβίας στην περιοχή Σρμέσκα Μιτρόβιτσα, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του «Εθνους» Μακράν καλύτερο από το αγελαδινό, το γαϊδουρινό γάλα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, τόσο για το μεγάλωμα βρεφών που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα όσο και για την παρασκευή καλλυντικών.

Το γάλα γαϊδούρας είναι το πιο κοντινό στο μητρικό, καθώς είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά και πρωτεΐνες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, έχει ιδιότητες αντιγήρανσης και αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος. Ακόμα, περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης. Επίσης τα μεταλλικά άλατα του γαϊδουρινού γάλακτος επιτρέπουν στο δέρμα να καθαρίζεται, εφόσον αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με στόχο τη δημιουργία νέων ζωντανών κυττάρων. Το γάλα γαϊδούρας κερδίζει έδαφος για το μεγάλωμα βρεφών που έχουν δυσανεξία για το αγελαδινό. Εξήντα επιστημονικές εργασίες έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια για αυτό το πλεονέκτημά του Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γαϊδουρινό γάλα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης ?μεταξύ άλλων? στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Η ερευνητική ομάδα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Αρσένο, ασχολείται με τους γαϊδάρους τα τελευταία 10 χρόνια με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων της ονοτροφίας, αλλά και την υποστήριξη των συγκεκριμένων ζώων στον αγώνα τους για επιβίωση, αφού «αποτελούν τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάνεται». Σήμερα στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 14.600 γαϊδούρια, όταν πριν από μόλις 15 χρόνια ξεπερνούσαν τις 95.000. Παράλληλα, είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα ζώα, ενώ καμία από τις εγχώριες φυλές όνων δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.), ο οποίος αποτελεί την παγκόσμια βάση αναφοράς.

Ερευνα Σύμφωνα με τον κ. Αρσένο, στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία παρατηρείται μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα. Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευτεί περίπου 60 επιστημονικές εργασίες αποκλειστικά για αυτό, και όλες σημειώνουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας, αλλά και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενήλικων ατόμων. Από τα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του γαϊδουρινού γάλακτος και τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει ότι είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8 έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%), ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%) .

ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ Φάρμες με γαϊδούρια στην Ευρώπη Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, ο κ. Αρσένος τονίζει ότι την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία) εκτροφές όνων, όπου το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης του παραγόμενου γάλακτος στις εκτροφές των παραπάνω χωρών είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης δραστηριότητας. «Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις με γαϊδούρια που έγιναν στο εξωτερικό βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ευρηματικότητα των δημιουργών τους», δήλωσε ο κ. Αρσένος και προσέθεσε πως η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιχείρηση, κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έτσι κάθε επίδοξος ονοτρόφος, πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις δυνατότητες του εγχειρήματος. πηγη ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

πηγη

ritzal@pegasus.gr

Related posts: