ΓΑΛΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟΥ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το   γαϊδουράγκαθο γάλα
Το γαϊδουράγκαθο γάλα (Silybum marianum) χρησιμοποιήθηκε για 2.000 χρόνια ως βοτανική θεραπεία για μια ποικιλία παθήσεων, ιδιαίτερα στο ήπαρ και στα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.Πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ουσίες στο γάλα γαϊδουράγκαθο (ιδίως με τη φλαβονοειδών που ονομάζεται silymarin) προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη (Tylenol), η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος σε υψηλές δόσεις. Silymarin έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στο ήπαρ  να επιδιορθωθεί από την καλλιέργεια νέων κυττάρων.Παρότι μια σειρά από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το γάλα του  γαϊδουράγκαθου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος, υπάρχουν  μικτά αποτελέσματα σε ανθρώπινες μελέτες.

Ηπατική νόσος από το αλκοόλ

Το γαϊδουράγκαθο γάλα  συχνά προτείνεται ως θεραπεία για την αλκοολική ηπατίτιδα και η αλκοολική κίρρωση. Αλλά οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ανάμεικτα  τα αποτελέσματα. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν το γαϊδουράγκαθο γάλα βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος και αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με κίρρωση ή ηπατίτιδα. Όμως, τα προβλήματα στο σχεδιασμό των μελετών (όπως μικρό αριθμό συμμετεχόντων και τις διαφορές στη δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας με το γάλα γαϊδουράγκαθο) καθιστούν δύσκολο να συναχθούν συμπεράσματα σωστά

Ιογενή ηπατίτιδα

Το γαϊδουράγκαθο γάλα χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας (κυρίως της ηπατίτιδας C).  Ορισμένοι θεώρησαν σε μελέτες να βελτιώνει  στην ηπατική λειτουργία, ενώ άλλες όχι
Μανιτάρι δηλητηρίαση

Με βάση στην παραδοσιακή χρήση,  το γαϊδουράγκαθο γάλα έχει χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο έκτακτης ανάγκης για την δηλητηρίαση από μανιτάρια deathcap (Amanita phalloides). Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το γάλα γαϊδουράγκαθο   εξουδετερώνει τις τοξικές επιδράσεις των μανιταριών όταν χορηγείται μέσα σε 10 λεπτά από την κατάποση.Αν τους δοθεί εντός 24 ωρών, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης και θανάτου.

Καρκίνος

Πρόωρη εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι silymarin και άλλων δραστικών ουσιών στο γάλα γαϊδουράγκαθου μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις. Οι ουσίες αυτές φαίνεται ότι σταματά   τα καρκινικά κύτταρα από τη διαίρεση και την αναπαραγωγή, και να ελαττώσει τη διάρκεια ζωής τους,   Περισσότερες μελέτες απαιτούνται, ωστόσο, να δείξει κατά πόσον το γαϊδουράγκαθο γάλα έχει   επιπτώσεις στο σώμα (όχι μόνο των δοκιμαστικών σωλήνων).

Περιγραφή:

Το γαϊδουράγκαθο γάλα φυτρώνει  στην περιοχή της Μεσογείου, και βρίσκεται τώρα σε όλον τον κόσμο. Αυτό το γαϊδουράγκαθο  αναπτύσσεται συνήθως σε ξηρές,και  ηλιόλουστες περιοχές. Τα αγκαθωτά στελέχη  του  στην κορυφή, και μπορεί  να φτάσει σε ύψος από 4 έως 10 πόδια. Τα φύλλα  , έχουν λεύκες κηλίδες ή φλέβες,το  γαϊδουράγκαθο γάλα παίρνει το όνομά του από το γαλακτώδες λευκό υγρό που προέρχεται από τα φύλλα όταν συνθλίβονται. Τα λουλούδια είναι κόκκινο-μοβ. Το μικρό, σκληρό δέρμα των φρούτων είναι καφέ, με βούλες, και  γαϊδουράγκαθο γάλα εξαπλώνεται γρήγορα (θεωρείται ένα ζιζάνιο σε ορισμένα μέρη του κόσμου), και ωριμάζει γρήγορα, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

ιδιότητες

Η δραστική ουσία – αυτή που προστατεύει το ήπαρ – το γαϊδουράγκαθο γάλα είναι γνωστό ως silymarin. Silymarin είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα φλαβονοειδών (silibinin, silidianin και silicristin), οι οποίες   βοηθούν τα κύτταρα του ήπατος σε  αποκατάσταση των κατεστραμμένων από το αλκοόλ κύτταρα και άλλες τοξικές ουσίες. Silymarin διατηρεί επίσης τα νέα ηπατικά κύτταρα από το να καταστραφούν  από τις ίδιες   τοξίνες. Μειώνει τη φλεγμονή (η οποία είναι ο λόγος που συχνά προτείνεται για τα άτομα με φλεγμονή του ήπατος ή ηπατίτιδα), και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Τα περισσότερα προϊόντα γαϊδουράγκαθο γάλα είναι τυποποιημένα παρασκευάσματα από τους σπόρους του φυτού. Τα περισσότερα σκευάσματα   περιέχουν 70 έως 80% των silymarin.

Σκευάσματα

Κάψουλες των τυποποιημένων αποξηραμένων βοτάνων (κάθε κάψουλα περιέχει περίπου 120 – 140 silymarin mg)
Υγρό εκχύλισμα
Βάμμα
Silymarin συγκρότημα φωσφατιδυλοχολίνη
Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μια silymarin-φωσφατιδυλοχολίνη συγκρότημα μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα από ό,τι τακτικών τυποποιημένων γαϊδουράγκαθο γάλα.Φωσφατιδυλοχολίνη είναι ένα βασικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών. Βοηθά silymarin αποδίδουν εύκολα στις κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν τις τοξίνες από το να βρίσκεται μέσα στα κύτταρα του ήπατος. Αλκοόλ αποσπάσματα θα πρέπει να αποφεύγεται από καθένα με το οινόπνευμα ηπατική νόσο.
Παιδιατρική

Δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν κατά πόσο είναι ασφαλές να δώσει γαϊδουράγκαθο γάλα σε ένα παιδί. Ηπατικά προβλήματα μπορεί να είναι σοβαρή και θα πρέπει να διαγνωστεί από ιατρό.Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δώσουν γαϊδουράγκαθο γάλα σε ένα παιδί.

Ενηλίκων

Αν νομίζετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα του ήπατος, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό. Ηπατική νόσος μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Συνιστώμενη δόση: 280 – 450 mg την ημέρα σε διαιρεμένες δόσεις ή silymarin-φωσφατιδυλοχολίνη συγκρότημα 100 – 200 mg δύο φορές την ημέρα.
Προφυλάξεις:

Τα Βότανα, ωστόσο, μπορούν  να προκαλέσουν παρενέργειες  μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα βότανα,η συμπληρώματα ή φάρμακα. Για τους λόγους αυτούς, τα βότανα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης.

Το γαϊδουράγκαθο γάλα θεωρείται γενικά ως ασφαλή. Οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να πάθουν    αναφυλαξία αν   αγγίξουν  τα φυτά του γαϊδουράγκαθου

Το γαϊδουράγκαθο γάλα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν.

Άτομα με ιστορικό ορμονών που σχετίζονται με καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μαστού και καρκίνο της μήτρας και του προστάτη, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν γαϊδουράγκαθο γάλα.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις:

Αν είστε ήδη σε θεραπεία με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε γαϊδουράγκαθο γάλα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Αντιψυχωτικά – περιλαμβάνει βουτυροφαινόνες (όπως η αλοπεριδόλη) και φαινοθειαζίνες (όπως η χλωροπρομαζίνη, fluphenazine και προμεθαζίνη)
Φαινυτοΐνη (Dilantin) – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τις συλλήψεις
Αλοθάνιο – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας

Αντι ναρκωτικών – όπως fexofenadine (Allegra)
Φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη – συμπεριλαμβανομένων στατίνες, όπως η λοβαστατίνη (Mevacor, Altocor)
Τα αγχολυτικά φάρμακα – συμπεριλαμβανομένων αλπραζολάμη (Xanax), διαζεπάμη (Valium), και λοραζεπάμη (Ativan)
Αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά φάρμακα (αντιπηκτικά) – συμπεριλαμβανομένων των κλοπιδογρέλη (Plavix) και βαρφαρίνη (Coumadin)
Μερικά αντικαρκινικά φάρμακα
πηγη

http://www.umm.edu

Related posts: