Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ?

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

14 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την ασπιρίνη

 

Είναι ένα ισχυρό μικρό χάπι , ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αμελητέο κόστος του . Εκτός του ότι είναι  αντι -φλεγμονώδη και παυσίπονο , μια δόση παιδικής ασπιρίνης  81 χιλιοστόγραμμα την ημέρα αποτρέπει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο .

Και μια πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι η ασπιρίνη καθημερινά μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του ή ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου . Τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet και Lancet Oncology διαπίστωσε ότι ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου έως και 37 τοις εκατό .

Η Θεραπεία με ασπιρίνη δεν είναι για όλους , όμως . Ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί ;  τι λέει η έρευνα :Side_effects_of_aspirin

 

1 . Οι τρεις νέες μελέτες για τον καρκίνο υποστηρίζουν  για την μακροχρόνια καθημερινή χρήση ασπιρίνης .

Συνολικά , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 15 τοις εκατό , με αξιοσημείωτα οφέλη μέσα σε τρία χρόνια για εκείνους που έλαβαν υψηλή δόση (πάνω από 300 mg την ημέρα) και εντός πέντε ετών για χαμηλές δόσεις ( λιγότερο από 300 mg την ημέρα) . Η μακροχρόνια χρήση ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή . Μετά από πέντε χρόνια από την τακτική χρήση , ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μειώθηκε κατά 37 τοις εκατό . Τα οφέλη της ασπιρίνης ήταν πιο ισχυρά με την καθημερινή χρήση ή χρήση τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα , και ήταν λιγότερο σαφής για χρήση μόνο μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα . Η έρευνα δείχνει » αρκετά πειστικά » ότι η ασπιρίνη μειώνει την επίπτωση του καρκίνου και θανάτου … με  φαινομενικές μακροπρόθεσμες συνέπειες », σύμφωνα με ένα σχόλιο που δημοσιεύεται μαζί με τις νέες μελέτες .

karkinos-tou-mastou2 . Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας της υποτροπής του καρκίνου του μαστού , ή ενδεχομένως ακόμα και την ανάπτυξή του . Μια έκθεση του 2010 βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη Nurses ‘ Health πρότειναν ότι οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού και πήραν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 71 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια θανάσιμη υποτροπή από εκείνους που πήραν λίγο ή καθόλου ασπιρίνη . Και μια ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο βρήκε ένα 13 τοις εκατό  η μείωση του σχετικού κινδύνου σε γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν . Τα ευρήματα που βρέθηκαν  σε μια συνολική μείωση του κινδύνου 12 τοις εκατό για την τακτική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ( NSAIDs) σε γενικές γραμμές. Προηγούμενη έρευνα σχετικά με τους κινδύνους και την χρήση ΜΣΑΦ καρκίνου του μαστού είχαν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα .

3 . Μπορεί να αποτινάξει τα αποτελέσματα των δοκιμών για τον καρκίνο του προστάτη . Σε ένα τεύχος του περιοδικού Cancer 2008 , οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνδρες που έπαιρναν ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα τακτικά είχαν περίπου 10 τοις εκατό χαμηλότερα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνα . Οι ερευνητές προτείνουν οτι μπορεί να παρεμποδίσει την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη σε τακτικούς χρήστες ασπιρίνης .

4 . Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής . Το 2010 , ερευνητές στο American Journal of Medicine ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης , τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα , ανέβασε τον κίνδυνο απώλειας της ακοής κατά 12 τοις εκατό στους άνδρες . και κάτω των 50 είχαν 33 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής . Η χρήση άλλων NSAIDss ή ακεταμινοφαίνη αύξησε επίσης τον κίνδυνο απώλειας της ακοής .

5 . Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Μια  έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet το 2007 πρότεινε ότι οι έγκυες γυναίκες που έλαβαν ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα είχαν 10 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία , η οποία περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση και δυνητικά σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το έμβρυο . Θεραπεία με ασπιρίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί με τον μαιευτήρα .

6 . Θα μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της νόσου του Alzheimer . Η έρευνα έχει ασαφή , αλλά μια αναθεώρηση του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 13 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ . Η μελέτη προστίθεται σε μια συνεχιζόμενη συζήτηση για το αν ορισμένα είδη ΜΣΑΦ , ας πούμε , ιβουπροφαίνη σε σχέση με την ασπιρίνη ήταν πιο επωφελής .

7 . Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων , η ιβουπροφαίνη . Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο Journal of Clinical Pharmacology διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που έλαβαν ασπιρίνη καθημερινά για να αποφευχθεί ενα νεο εγκεφαλικό  αποκόμισαν  όφελος στο αντιαιμοπεταλιακό τους .
Η πιο πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια σειρά από οφέλη από τη χρήση  της ασπιρίνης,  και μερικους κινδύνους.
8.Νόσος του Πάρκινσον. Μια μελέτη 2007 που δημοσιεύθηκε στο Neurology δείχνει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιείουσαν ασπιρίνη τακτικά (που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον ένα μήνα σε οποιοδήποτε σημείο στη ζωή τους) μπορεί να είναι 40 τοις εκατό λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο.

9. Μπορεί πρόληψη του άσθματος σε μεσήλικες γυναίκες. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στον θώρακας διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες 45 ετών και άνω που έλαβαν 100 mg ασπιρίνης κάθε δεύτερη μέρα ήταν 10 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα κατά την επόμενη δεκαετία από ό, τι οι γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο . Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε περίπου 10 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν ήδη διαγνωστεί με άσθμα.

10. Θα μπορεί να παρέχει μηδενική προστασία από καρδιακές προσβολές σε άτομα με διαβήτη. Το 2008, η British Medical Journal δημοσίευσε έρευνα που δείχνει διαβητικούς με λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη για πρώτη καρδιακή προσβολή δεν είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν μια επίθεση από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα άτομα με διαβήτη εχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο απο το ευρύ κοινό.

11. Δεν μπορεί να προσφέρει καμία προστασία σε μερικούς πάσχοντες από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μία ανασκόπηση του 2008 έρευνα που δημοσιεύεται στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό των ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα που επήραν ασπιρίνη ήταν ανθεκτικά στις επιπτώσεις τους.

12. Μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη του θανάτου από καρδιακή προσβολή στις γυναίκες. Το 2008, μια κριτική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Medicine διαπίστωσε ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε άνδρες στη λήψη ασπιρίνης για τη μείωση των ποσοστών με μοιραία καρδιακή προσβολή, αλλά οι γυναίκες δεν είχαν λάβει το ίδιο πλεονέκτημα. A 2009 ΗΠΑ Προληπτική σύσταση Services Task Force προτείνει μερικές γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τη δράση της ασπιρίνης εναντίον ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια,aspirinh-tyflosi

 

όμως.

13. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι. Οι άνθρωποι που παίρνουν ασπιρίνη ή άλλο ΜΣΑΦ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας και τα έλκη του στομάχου, κυρίως με τη μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου.

14. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.Η ασπιρίνη καθιστά τα αιμοπετάλια του αίματος λιγότερο κολλώδη, και το αίμα λιγότερο πιθανό να πήξει. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν η αιμορραγία λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία

πηγη

.http://health.usnews.com/

διαβάστε επίσης

ΜΙΑ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ?
ΑΣΠΙΡΙΝΗ¨ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ

Related posts: