ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ?ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

 

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή Sir Richard Peto, ανέλυσε τα στοιχεία 52 επιδημιολογικών μελετών που αφορούσαν 21.488 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν θεραπεία HRT, έστω και για μερικά χρόνια, είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν κάνει την ανάλογη θεραπεία.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης υπήρξε πολύ διαδεδομένη αλλά εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν είναι πια τόσο δημοφιλής. Παρόλα αυτά, περίπου 6 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν αυτή τη θεραπεία. Οι υπάρχουσες οδηγίες από τους οργανισμούς υγείας μιλούν για αυξημένο κίνδυνο από καρκίνο των ωοθηκών μετά από πολύχρονη χρήση, ωστόσο δεν υπήρχαν έρευνες που να εστιάζουν στη σύνδεση με τον καρκίνο μετά από χρήση λίγων ετών.

«Ο σαφής κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών ακόμη και με λιγότερα από πέντε χρόνια θεραπείας HRT σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται η θεραπεία σήμερα -με τις περισσότερες γυναίκες να την ακολουθούν για λίγα μόνο χρόνια- και εξαιτίας αυτού του κινδύνου γίνονται σήμερα προσπάθειες αναθεώρησης των οδηγιών των ειδικών σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η συν-συγγραφέας της μελέτης Valerie Beral από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου της Οξφόρδη.

Στην ανάλυση των μελετών βρέθηκε επίσης πως οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών αφορούν τις γυναίκες που χρησιμοποιούν ενεργά τη θεραπεία. Παρότι ο κίνδυνος μειώνεται με τον καιρό μετά τη διακοπή της, οι γυναίκες που είχαν κάνει τη συγκεκριμένη θεραπεία για τουλάχιστον 5 χρόνια, δέκα χρόνια μετά τη διακοπή της είχαν ακόμη ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Ο κίνδυνος αφορά και τις δύο μορφές θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (μόνο με οιστρογόνα ή τον συνδυασμό τους με προγεσταγόνη) ενώ παράγοντες όπως η ηλικία έναρξης της θεραπείας, ο σωματότυπος, η προηγούμενη χρήση αντισυλληπτικών, χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα ή το οικογενειακό ιστορικό δεν είχαν σημαντική επίδραση στην αύξηση του κινδύνου.

Είναι απαραίτητη η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντήσει μόνο ο γυναικολόγος ξεχωριστά και μεμονωμένα για κάθε γυναίκα. Θα συνεκτιμήσει την ηλικία της, το ιστορικό, την ένταση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, τα ιατρικά δεδομένα που θα προκύψουν από τις εξετάσεις που θα υποβληθεί η γυναίκα, από την ψυχολογική της κατάσταση. Θα συζητήσετε με το γιατρό σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και μαζί θα αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για σας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=2231702

Οι γυναίκες που, όταν βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, κάνουν… θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ακόμη και για λίγα χρόνια, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, που επανεξέτασε όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Οι ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας, που περιλάμβανε πάνω από 100 επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή σερ Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν (μεταανάλυση) τα στοιχεία από 52δημοσιευμένες επιδημιολογικές έρευνες πάνω στη σχέση ορμονικής θεραπείας και καρκίνου. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά περίπου 21.500 γυναίκες με ωοθηκικό καρκίνο, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά 40% μετά από ολιγοετή ορμονική θεραπεία, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν έχουν κάνει ποτέ τέτοια θεραπεία.

«Για τις γυναίκες που κάνουν την ορμονική θεραπεία για πέντε χρόνια, ξεκινώντας στα 50 τους περίπου, θα υπάρξει ένα πρόσθετο περιστατικό καρκίνου των ωοθηκών για κάθε 1.000 άτομα και ένας έξτρα θάνατος για κάθε 1.700 άτομα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέτο.

Αν και η χρήση της εν λόγω ορμονικής θεραπείας εμφάνισε μείωση πριν από μια δεκαετία, αρκετά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν ακόμη να την κάνουν για να μετριάσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Μέχρι σήμερα, οι επίσημες οδηγίες των ειδικών αναφέρουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ως ανύπαρκτο ή ως μικρή πιθανότητα μετά από μακρόχρονη μόνο θεραπεία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος όχι μόνο δεν είναι αμελητέος, αλλά επί πλέον είναι υπαρκτός ακόμη και μετά από σχετικά βραχύχρονη θεραπεία.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν ορμονική θεραπεία επί μια πενταετία (που είναι και η πλειονότητα), συνέχιζαν να κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών ακόμη και μετά από δέκα χρόνια, αφ’ ότου την είχαν σταματήσει.

Ο κίνδυνος καρκίνου αφορά τόσο την ορμονική θεραπεία με μόνο οιστρογόνα, όσο και αυτή που περιλαμβάνει επίσης και προγεσταγόνο. Από τα τέσσερα συνολικά είδη ωοθηκικού καρκίνου, ο αυξημένος κίνδυνος.

Πηγή

http://tro-ma-ktiko.blogspot.de/2015/02/blog-post_4149.html

Related posts: