ΥΠΕΡΤΑΣΗ Ο ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Τι είναι η υπέρταση?

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι η κύρια αιτία των πρόωρων θανάτων σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά αυξημένη αρτηριακή πίεση συνδέεται με περισσότερο από ακριβώς καρδιοπάθεια! Μακροχρόνια υπέρταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την όρασή σας (υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια) και  να μειώνουν την παροχή αίματος στα πόδια σας. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, αιμορραγία από το μεγάλο αιμοφόρο αγγείο (ανεύρυσμα αορτής), χρόνια νεφρική νόσο (υπερτασική νεφροπάθεια), κλπ.

 

Επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία

Στην υπέρταση το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται  σκληρά, μια κατάσταση που ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση. Λόγω της συνεχούς πίεσης τα τοιχώματα της αρτηρίας γίνονται αδύναμα  Αυτό σχηματίζει ένα ανεύρυσμα (διάταση ή μία δομή που μοιάζει με θήκη στο τοίχωμα του αγγείου)το οποίο μπορεί να υποστεί ρήξη και είναι πάντοτε θανατηφόρα.

Η καρδιά σας

Υψηλή  πίεση βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία..Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία είναι επιρρεπή σε σχηματισμό θρόμβων που μπορούν να αναπτυχθούν και να εμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της καρδιάς να βλάψει τους ιστούς  και να οδηγεί σε στηθάγχη (πόνος στο στήθος). Προκαλεί πάχυνση του τοιχώματος των μυών, ιδίως δε της αριστερής  κοιλίας (υπερτροφία αριστερής κοιλίας), το οποίο με την σειρά του θέτει σε κίνδυνο της  ικανότητα της καρδιάς να αντλήσει αρκετό αίμα στα διάφορα όργανα  και τελικά οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Επηρεάζει τον εγκέφαλο

Υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας του εγκεφάλου (εγκεφαλικό επεισόδιο) κατά σχεδόν 10 φορές. Σύμφωνα με μια έρευνα, ακόμα και αν η αρτηριακή σας πίεση (BP) είναι ελαφρώς αυξημένη, μπορεί να είναι επιρρεπείς σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα υψηλή BP είναι υπεύθυνη για το 80% του συνόλου των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυξημένη αρτηριακή πίεση αποδυναμώνει τα μικρά αγγεία του εγκεφάλου προκαλώντας τους να σπάσουν. Η διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της ήπιας γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας.ypertash

Νεφρά

Ζημία στο νεφρό λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης και  μειώνει την παροχή αίματος σε αυτό. Το νεφρό αρχίζει να χάνει τις κανονικές λειτουργίες του όπως τη ρύθμιση του υγρού του σώματος, οι ορμόνες, τα άλατα, etc.and επίσης την ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Αυτό τελικά οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια.

Προκαλεί προβλήματα με την όρασή σας (υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια)

Αν είστε υπερτασικοί, πάσχουν από ξηροφθαλμία Στο μάτι ( τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς) έχουν στενέψει και η οραση μπορεί να μειωθεί  οδηγεί σε αμφιβληστροειδοπάθεια και τελικά τύφλωση.

Αιτίες σεξουαλική δυσλειτουργίας

Όλες τις επιπλοκές της υπέρτασης προέρχονται κυρίως από πάχυνση των τοιχωμάτων των αγγείων, που οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Οι αρτηρίες που τροφοδοτούν το πέος δεν θα γλιτώσουν.Μπορούν να μειωθούν  οδηγώντας σε μειωμένη παροχή αίματος στο πέος, και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία – αδυναμία της να διατηρήσει μια στύση. Στις γυναίκες, η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον κόλπο που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του κόλπου, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.hypertensi-kardia

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη

Υψηλή πίεση αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκάλεσε μειωμένη ροή αίματος στον πλακούντα στερώντας το οξυγόνο και την παροχή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του μωρού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Προεκλαμψία, μια σοβαρή μορφή της υψηλής πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει πέρασμα της πρωτεΐνης στα ούρα και  επηρεάσει άλλα ζωτικά όργανα που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό. Σύμφωνα με μια έρευνα, η υψηλή πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μιας γυναίκας από τόσο υψηλό όπως 40 τοις εκατό.

Προκαλεί επώδυνες κράμπες στα πόδια (περιφερική αρτηριοπάθεια)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπέρταση

Κάθε μέρα η καρδιά μας αντλεί και προωθεί 8.000 λίτρα αίματος, που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό του σώματός μας με οξυγόνο, άλατα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από το μεταβολισμό των κυττάρων.

Η πίεση που δημιουργεί η καρδιά να αντλήσει και να προωθήσει το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, ονομάζεται πίεση αίματος. Η υψηλή πίεση αίματος ονομάζεται υπέρταση. Όταν η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, η πίεση είναι υψηλότερη και ονομάζεται συστολική πίεση (μεγάλη). Όταν η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει αίμα, η πίεση είναι χαμηλότερη και ονομάζεται διαστολική (μικρή). Η πίεση δεν είναι σταθερή όλο το 24ωρο, συνήθως είναι υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες και μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου για να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο που αντιστοιχεί στο βαθύτερο ύπνο δηλαδή στην 3η ή 4η πρωινή ώρα. Επομένως, η πίεση ακολουθεί το δικό της βιολογικό κύκλο.

Ένα επεισόδιο απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης δεν πρέπει να σας δώσει μεγάλη ανησυχία. Τέτοιες αυξήσεις μπορούν να συμβούν και σε φυσιολογικά άτομα κάτω από συνθήκες στρες. Σημασία έχει η μακροχρόνια και όχι η περιστασιακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε συχνό έλεγχο με τακτικές μετρήσεις ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα.

5 λεπτά για να ηρεμήσετε σε ζεστό περιβάλλον

Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πράγματι, το πρώτο αντίδοτο κατά της υπέρτασης (ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε κατάσταση στρες) είναι η ηρεμία. Έτσι μειώνεται και η δράση της αδρεναλίνης στο αίμα που σας προκαλεί υπερδιέγερση.
Επίσης, σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα ζεστό περιβάλλον, δηλαδή να σκεπαστείτε με μια κουβέρτα αν είστε στο σπίτι ή να καθίσετε στον ήλιο αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Η υψηλή θερμοκρασία διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας την πίεση. Το ιδανικό, βέβαια, είναι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να κάνετε ένα ζεστό ντους.

3 λεπτά για βαθιές ανάσες και αυτοσυγκέντρωση

Πάρτε βαθιές και αργές ανάσες επικεντρώνοντας το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο στο ύψος των ματιών σας ή αυτοσυγκεντρωθείτε επιλέγοντας μια αγαπημένη σας ανάμνηση ή εικόνα. Υιοθετήστε μια παθητική διάθεση, χωρίς να ανησυχείτε πώς τα πάτε. Όταν έρχονται άλλες σκέψεις στο μυαλό προσπαθήστε να τις διώξετε.

3 λεπτά για να πιείτε ένα ζεστό αφέψημα

Πιείτε ένα ζεστό τσάι βοτάνων (βαλεριάνα, μελισσόχορτο) ή ένα χαμομήλι με μια κουταλιά ζάχαρη. Η ζέστη όπως αναφέραμε έχει αγγειοδιασταλτική δράση, χαμηλώνει την πίεση, επομένως και την πίεση του αίματος.

2 λεπτά για ένα μικρό γλυκό
Φάτε ένα σοκολατάκι ή δύο μικρά μπισκότα: η ζάχαρη συμβάλλει στη μείωση της πίεσης. Οι πιο θαρραλέοι μπορούν να φάνε μια κόκκινη καυτερή πιπεριά που ζεσταίνει και διαστέλλει άμεσα τα αιμοφόρα αγγεία.

2 λεπτά για να μετρήσετε την πίεσή σας
Αν διαθέτετε στο σπίτι πιεσόμετρο, καλό είναι να εξακριβώσετε (μετά τα παραπάνω) αν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Διαφορετικά μην αμελήσετε να πάτε στο πλησιέστερο φαρμακείο για να σας μετρήσουν. Αν η πίεση παραμένει ακόμη υψηλή χρειάζεται να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, ώστε να εξακριβωθεί απολύτως αν πρόκειται για μια παροδική κρίση ή για μια χρόνια υπέρταση.

Πότε μιλάμε για υπέρταση;

Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 mmHg σε επανειλημμένες μετρήσεις από το γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση της υπέρτασης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί άμεσο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά επεισόδια (π.χ. εγκεφαλικά, εμφράγματα). Τα υπέρβαρα άτομα και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης.

 

 

Διαταράσσει τον ύπνο σας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο ύπνος είναι αλληλένδετα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), μια κατάσταση που προκαλεί διακόπτεται αναπνοής κατά τον ύπνο που οδηγούν σε διαταραγμένο ύπνο και κούραση της ημέρας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η σοβαρή OSA συμβάλλει στην ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή ο ανεπαρκής έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, παρά την επιθετική χρήση των αντι-υπερτασικών φαρμάκων.

Μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας

Υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες του μεταβολισμού του ασβεστίου. Σύμφωνα με μελέτες, προκαλεί αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τον οργανισμό, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η παρατεταμένη απώλεια ασβεστίου μπορεί τελικά να είναι υπεύθυνη για την αυξημένη απώλεια οστικής μάζας.

Για περισσότερα άρθρα, επισκεφθείτε μας Ασθένειες και Προϋποθέσεις τμήμα και για βίντεο check out μας YouTube κανάλι . Μην χάσετε σχετικά με τις τελευταίες ενημερώσεις. Ακολουθήστε μας στο Facebook , το Twitter και το Google Plus.αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης πάνω από το καθορισμένο επίπεδο των 120/80 mmHg. Το 120 αναφέρεται στη συστολική αρτηριακή πίεση ή την πίεση όταν η καρδιά είναι ενεργά συμβαλλόμενο? Το 80 είναι η διαστολική πίεση του αίματος ή η πίεση όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα συστολές. Όπως κάθε γιατρός θα σας πει, η αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης είναι συχνά πιο ανησυχητική γιατί δείχνει η καρδιά δεν είναι να πάρει το υπόλοιπο που χρειάζεται μεταξύ συσπάσεις? Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να αρχίσει να παρεμβαίνει με την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί σε ένα κανονικό ρυθμό, οδηγώντας σε άλλα καρδιακά προβλήματα. Πολλά βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της υπέρτασης και εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές τέτοιες θεραπείες.

Φυσικες θεραπείες

ΣκόρδοGarlic-kardia

Το σκόρδο έχει αποδειχθεί χρήσιμη σε ασθενείς των οποίων η αρτηριακή πίεση είναι ελαφρώς αυξημένα. Πιστεύεται ότι allicin στο σκόρδο αυξάνει την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου και αυτό βοηθά στη χαλάρωση των μυών των αρτηριών, μειώνοντας τόσο την διαστολική καθώς και την συστολική πίεση του αίματος. Για να πάρετε το σύνολο οφέλη του σκόρδου, συνιστάται να φλοιό και ελαφρά συντρίψει το φρέσκο ​​σκόρδο και καταναλώνουν ωμό. Ωστόσο, το σκόρδο έχει επίσης την ιδιότητα της αραίωσης του αίματος και αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα πήξης του αίματος μειώνεται? Έτσι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τα συμπληρώματα σκόρδου μόνο αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10’ στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του επεξεργασμένου αλατιού.

 

Ραπανάκι

Ενα κοινό λαχανικό έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιυπερτασική δράση. Η δράση αυτή μπορεί να εχει αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητας του ορυκτού καλίου που βοηθά να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες ΒΡ-επιπτώσεων από μια δίαιτα υψηλής σε νάτριο.

Σουσάμι

Εχει δείξει μια ικανότητα να μειώνει τόσο διαστολική και  την συστολικής πίεσης του αίματος.Το Σησαμέλαιο περιέχει σησαμίνη και σησαμινόλη και αυτά είναι πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα? Αυτό έχει μια αντι-φλεγμονώδη επίδραση επί των αρτηριακών τοιχωμάτων, συμβάλλοντας πστην μείωση της πίεσης του αίματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός σησαμέλαιο με λάδι πίτουρο ρυζιού βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς πιο αποτελεσματικά από ό, τι  να λαμβάνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα μόνο.

 

Λιναρόσπορος

Λιναρόσπορο ή λιναρόσπορο είναι πλούσια σε μια ένωση που ονομάζεται άλφα λινολενικό οξύ το οποίο είναι ένα από τα σημαντικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υπέρταση, που περιλαμβάνουν λιναρόσπορο στη διατροφή τους έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και επίσης εμφανίζουν μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

Κράταιγος

Οι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.

Φύλλα ελιάς:

Τα φύλλα της ελιάς έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε σε 300 ml νερό 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).

Τίλιο:

Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.

Βίσκο το λευκό:

Iξός γκιΤο βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως ιξός ή γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.

Μελισσόχορτο:

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 15’ . Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.

Κρόκος:

O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση, καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6- 8’ . Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα. Τα-παντζάρια-–-το-παντζαρόζουμο-και-η-υπέρταση-

Δεσποινόχορτο:

Λεόνουρος ο καρδιακός δεσποινόχορτο Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10- 15’ και σουρώνετε.

 

Ενώ αυτά τα βότανα έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά της υπέρτασης, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά δρουν αυτά τα διορθωτικά μέτρα. Ως εκ τούτου, εάν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση και στην αντιυπερτασική θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση αυτών των μέσων. Το πιο σημαντικό, ποτέ δεν ξεχνάμε τα άλλα μέτρα που μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει την αρτηριακή σας πίεση υπό τον έλεγχο – μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, μειώνοντας την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα με βάση το κρέας, τρώνε λιγότερο αλάτι, που έχει τακτική άσκηση και χρησιμοποιώντας τεχνικές για να κρατήσει το μυαλό χωρίς άγχος.

 

www.proionta-tis-fisis.info

 

πηγες

health.india.com/

healthyandnaturalworld.com/

proionta-tis-fisis.info

Related posts: