ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ?? ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται σε έναν απρόβλεπτο μοτίβο. Ακόμη και μετά από μήνες  χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, η πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να επαναληφθεί είτε στην αρχική(τοπική υποτροπή) ή σε μια τοποθεσία μακριά από την αρχική θέση (μακρινό μεταστατική υποτροπή).

ContentSegment_13605346$W0_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg

Ποιες είναι οι πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου του μαστού μετά την αρχική θεραπεία;

Σύμφωνα με τον Dr Vedant Kabra, Διευθυντής, Χειρουργικής Ογκολογίας, Fortis Memorial Institute Research, Γκουργκαόν , η υποτροπή και η επιβίωση το ποσοστό εξαρτάται κυρίως από το στάδιο του καρκίνου, τα παθολογικά χαρακτηριστικά και  τα βιολογικά χαρακτηριστικά του καρκίνου. Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται επίσης από την ηλικία του ασθενούς, την εθνικότητα και το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο.
Σε γενικές γραμμές, παρακάτω είναι τα κατά προσέγγιση ποσοστά πενταετούς επιβίωσης και τα ποσοστά υποτροπής ανάλογα με το στάδιο.

Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς το ποσοστό υποτροπής θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα ποσοστά επιβίωσης:
Στάδιο 0 – 100% – ποσοστό περίπου 5%
Στάδιο I – Περισσότερο από το 95%. ποσοστό περίπου 10%
Στάδιο ΙΙ – Περίπου το 90%.  ποσοστό περίπου 15%
Φάση ΙΙΙ – Περίπου 70-75%. ποσοστό περίπου 30%
Στάδιο IV δεν είναι ιάσιμη, αλλά μακροχρόνια επιβίωση με καλή ποιότητα ζωής μπορεί να επιτευχθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με καρκίνο σταδίου IV, καθώς και. Περίπου το 20-25% πενταετούς επιβίωσης φαίνεται ακόμη και σε αυτό το στάδιο, «εξηγεί ο ίδιος.
Ο Δρ Dhairyasheel Σοφός MS FICS, Σύμβουλος Καρκίνος & Επανορθωτικής χειρουργός, Asian Institute of Oncology τονίζει τις διαφορές στην υποτροπή του καρκίνου του μαστού μετά από διάφορες θεραπείες. «Για τις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, το ποσοστό υποτροπής κυμαίνεται από το 4-7% μετά την αφαίρεση του μαστού (μαστεκτομή) ή χειρουργική επέμβαση  Οι πιθανότητες των υποτροπών είναι περισσότερες που δεν λαμβάνουν επικουρική θεραπεία . Περίπου το 50-75% της εξάπλωσης του καρκίνου εξακολουθεί να περιορίζεται σε ένα μόνο όργανο », λέει.Η Πλειοψηφία των υποτροπών καρκίνου του μαστού συμβαίνουν εντός των πέντε πρώτων ετών από τη διάγνωση. Η υποτροπή θα συμβεί εντός των δύο πρώτων ετών, ο καρκίνος είναι ήδη  σε 25-30% των περιπτώσεων.
Μπορεί να προληφθεί η υποτροπή; Πώς;

assets_LARGE_t_420_54199565_type12128 (1)«Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία του καρκίνου του μαστού, με τη μορφή της χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό ή μεμονωμένα, ανάλογα με το στάδιο του όγκου είναι σε κίνδυνο ανάπτυξης της τοπικής υποτροπής, καθώς και σε μακρινές υποτροπές. Υποτροπές σε ένα εντελώς αντιμετωπίζονται επιζών του καρκίνου του μαστού δεν μπορεί να εμποδιστεί
Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν συνεχή  κατάλληλη εξέταση και προληπτική φροντίδα, σύμφωνα με τις συστάσεις. Τακτική παρακολούθησή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση, μαστογραφία επιτήρηση, αξιολόγηση και θεραπεία των σχετιζόμενων με τη θεραπεία σε ανεπιθύμητες ενέργειες », λέει ο δρ
Σύμφωνα με τον Δρ Kabra, υποτροπές μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, που έχει  μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή και μια θετική στάση.
Τι θεραπεία προσέγγιση ακολουθείται για τις περιπτώσεις υποτροπής;
«Θεραπεία της υποτροπής, θα εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση της υποτροπής. Οι τοπικές υποτροπές είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιδέχονται χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία, ενώ  στο μακρινό με υποτροπή όργανο ή σε  εκτεταμένες υποτροπές αντιμετωπίζονται συνήθως με ορμόνες ή χημειοθεραπεία. Οι περισσότεροι η ένας συνδυασμός αυτών των θεραπειών είναι απαραίτητος και η σειρά με την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποφασίζεται από μια ομάδα ογκολόγων, «λέει ο Δρ Kabra.

Σύμφωνα με τον Δρ  οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία με χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού μπορεί να έχει μια μαστεκτομή. Ωστόσο, οι γυναίκες που δεν έχουν λάβει θεραπεία Ακτινοβολίας νωρίτερα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική εκτομή και ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό.
Συστηματική θεραπεία θα πρέπει να είναι σε συνδυασμό με οποιαδήποτε μορφή θεραπείας συνήθως. Σε περίπτωση τοπικής υποτροπής, απουσία απομακρυσμένες μεταστάσεις θα πρέπει να αποκλειστεί πριν από την έναρξη της θεραπείας εκκίνησης. 15 -40% των μεταστατικών υποτροπές είναι στο θωρακικό τοίχωμα. Υπόλοιπο είναι συνήθως περιορίζεται σε ενιαίο όργανο », λέει ο δρ

περισσότερα στην πηγή
http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/relapse-of-breast-cancer-what-you-should-know/

Related posts: