ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ

Είμαι παχύσαρκος ή υπέρβαρος; Ποιο είναι τελικά το ιδανικό μου βάρος;
Γράφει η  Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει την ζυγαριά σας να ανεβαίνει επικίνδυνα αδυνατώντας να την κρατήσετε σταθερή;
Και που τελικά πρέπει να σταθεροποιηθεί;
Ίσως να αναρωτιέστε πόσα κιλά πρέπει να χάσετε και ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσάς…

Δυστυχώς, στις μέρες μας το αυξημένο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία, είναι μια κατάσταση που απασχολεί πλήθος ανθρώπων, ενώ ο ιατρικός κόσμος την αντιμετωπίζει πλέον ως νόσο.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ραγδαία και οι επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, διάφορες μορφές καρκίνου, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, στις αρθρώσεις και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, αναπνευστικά προβλήματα, άπνοια ύπνου όπως και ψυχολογικά προβλήματα.

Η αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται να έχει δύο κύριες συνιστώσες, την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων και την μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Με απλά λόγια, η αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται είτε στην αυξημένη πρόσληψη τροφής, είτε στην έλλειψη άσκησης είτε στον συνδυασμό και των δύο.

Πότε όμως πρέπει να ανησυχούμε για το υπερβάλλον βάρος;
Η  κατηγοριοποίηση γενικότερα του υπέρβαρου ή παχύσαρκου γίνεται μέσω ενός δείκτη που εκφράζει το σωματικό βάρος σε συσχέτιση με το ύψος του ατόμου. Ο δείκτης αυτός καλείται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και ορίζεται ως:

Δείκτης Μάζας Σώματος =        Βάρος (σε κιλά)
———————————
Ύψος x Ύψος (σε μέτρα)
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατηγοριοποίηση με κριτήριο το ΔΜΣ σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, σε άτομα αδύνατα και σε άτομα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό.

ΔΜΣ
Κατάταξη
Κίνδυνος νοσηρότητας
<18,5-Ελλειποβαρής

Αυξημένος
18,5-24,
————-
Φυσιολογικός
25-29,9

————-
Υπέρβαρος
Αυξημένος
30-34,9

—————
Παχυσαρκία 1ου βαθμού
Πολύ αυξημένος
35-39,9

——————-
Παχυσαρκία 2ου βαθμού
Σοβαρά αυξημένος
> 40

—————–
Θνησιγενής παχυσαρκία
Πολύ σοβαρά αυξημένος
* Η παραπάνω κατηγοριοποίηση ισχύει  μόνο για ενήλικες. Για παιδιά και εφήβους ισχύουν διαφορετικά κριτήρια.
Έχοντας μόνο υπόψη μας το σωματικό βάρος και την ένδειξη μιας ζυγαριάς γνωρίζουμε τελικά την μισή αλήθεια για το σώμα μας.

Όταν η ζυγαριά δείχνει 60, 70 ή και 80 κιλά, έχετε αναρωτηθεί από τι μπορεί να αποτελούνται αυτά τα κιλά, ποια είναι δηλαδή η σύσταση του σώματος; Είναι κόκκαλα, ζωτικά όργανα, μύες, υγρά, λίπος; Είναι όλα αυτά… αλλά στον καθένα από εμάς σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε δύο άτομα ίδιου φύλου, ίδιας ηλικίας, ίδιου ύψους και ίδιου βάρους και να έχουν τελείως διαφορετική εικόνα σώματος, καθώς ο ένας μπορεί να έχει περισσότερο λίπος (που καταλαμβάνει όγκο) και ο άλλος περισσότερους μύες (που έχουν βάρος) ή και υγρά.

Ως παχυσαρκία χαρακτηρίζεται η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, η οποία συνεπάγεται βέβαια και με την  αύξηση του σωματικού βάρους. Το λίπος στο ανθρώπινο σώμα είναι μετρήσιμο και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να μένουμε μόνο στη ζυγαριά. Το σώμα μας είναι μοναδικό και γνωρίζοντας την σύσταση μέσα από εγκεκριμένες και εξατομικευμένες μετρήσεις μπορούμε να έχουμε σωστή εικόνα του ιδανικού βάρους για καλύτερη υγεία.
Διατηρήσετε το βάρος με το οποίο νιώθετε εσείς ικανοποιημένοι,
εφόσον βέβαια δεν συνυπάρχουν παθολογικές καταστάσεις.
Κάντε συμμάχους σας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και μια τακτική φυσική δραστηριότητα

πηγη

http://www.2b-fit.gr/

 

Related posts: