ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

Υπήρξαν στιγμές στο παρελθόν που ο καφές έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής ως γιατρικό για τα πάντα και άλλες που καταδικάστηκε ως «χαρμάνι του διαβόλου»- στην τελευταία περίπτωση, συνήθως για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, όταν τα καφενεία, ως τόποι συνάντησης, βρίσκονταν στα ύψη της δημοτικότητάς τους.

 

Και μολονότι, το άρωμά του και η γεύση του αναγνωρίζονται εδώ και τουλάχιστον χίλια χρόνια, μελέτες που αφορούν στη σχέση κατανάλωσης καφέ και υγείας έχουν πραγματοποιηθεί στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, ενώ στις μέρες έχουν παρουσιάσει αυξητική τάση.

Μάλιστα, ερευνητές του πανεπιστήμιο UCLA της Αμερικής, αποκάλυψαν έναν πιθανό μοριακό μηχανισμό πίσω από την προστατευτική δράση του καφέ. Μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται σεξουαλική ορμόνη-δεσμευτική σφαιρίνη (SHBG), ρυθμίζει τη βιολογική δράση των σεξουαλικών ορμονών του σώματος, δηλαδή της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, τα οποία εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Βάσει της έρευνας, η οποία έγινε σε δείγμα 359 περιπτώσεων γυναικών με διαβήτη και ίδιου αριθμού γυναικών που δεν έπασχαν από διαβήτη, απεδείχθη, ότι όσες έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της SHBG από ό,τι όσες δεν έπιναν καφεΐνη και είχαν 56 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από ό,τι όσες δεν έπιναν καφέ.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και αντιπροσωπεύει περίπου το 90 – 95 % των περιπτώσεων αυτών.

Αλλωστε, μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι υπάρχει μια «αντίστροφη σχέση» μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Και αυτό γιατί ο καφές, μπορεί να βελτιώσει την ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη, αυξάνοντας τον μεταβολισμό ή βελτιώνοντας την ανοχή του στην ινσουλίνη.

«Παρόλο που γνωρίζουμε πλέον ότι η πρωτεΐνη SHBG είναι κρίσιμης σημασίας ως πρώιμος στόχος για την εκτίμηση του κινδύνου και για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη, το πώς ακριβώς παραμένει αδιευκρίνιστο» σημείωσε ο Dr. Simin Liu, καθηγητής επιδημιολογίας.

 

πηγη http://www.mednutrition.gr

διαβασε στο bioathens
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ2 ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ¨ΚΑΡΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ _ΔΙΑΒΗΤΗΣ _ ΚΑΡΔΙΑΚΑ
Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

Related posts: