ΚΑΝΕΙΣ ΝΗΣΤΕΙΑ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΣ 5 ΜΕΡΕΣ ΟΤΙ ΘΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Η σωστή δίαιτα των 2 ημερών: ακολούθησέ την τώρα

Όχι δεν πρόκειται για τη γνωστή 5-2 δίαιτα που εφαρμόζουν οι stars του Χόλιγουντ (The fast diet: 5:2) που περιλαμβάνει εξουθενωτικές αποτοξινώσεις ή του βιβλίου The Fast Diet των dr Michael Mosley και Mimi Spencer, που συστήνει πίτες του βοσκού και μπέικον με αβγά!
Η νέα μέθοδος που εφαρμόζει η Δέσποινα Μαρσέλου σε Αγγλία και Ελλάδα είναι βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή. Το μυστικό; Κάνεις νηστεία για 2 ημέρες και τις υπόλοιπες 5 τρώς ό,τι θέλεις! Το καλύτερο; Χάνεις κιλά!

Τι Υπόσχεται η Νέα Μέθοδος

Η δίαιτα των δύο ημερών, έχει ελάχιστους περιορισμούς και επιτρέπει σε όσους την ακολουθούν να καταναλώνουν τις αγαπημένες τους τροφές.

Ουσιαστικά σημαίνει εναλλάξ νηστεία, υπόσχεται μια δίαιτα με ελάχιστους περιορισμούς, που επιτρέπει σε όσους την ακολουθούν να καταναλώνουν ό,τι θέλουν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά γρήγορα, ενώ προσφέρει βελτίωση της συνολικής εικόνας της υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον dr Michael Mosley, συγγραφέα του βιβλίου The Alternate Day Diet, το μυστικό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι 2 ημέρες νηστείας όπου οι θερμίδες περιορίζονται αρκετά (έως 600 θερμίδες για τους άνδρες και έως 500 θερμίδες για τις γυναίκες), ενώ τις υπόλοιπες 5 ημέρες της εβδομάδας μπορεί κανείς να τρώει ό,τι θέλει. Σημαντική προϋπόθεση είναι οι ημέρες νηστείας να μην είναι συνεχόμενες και θα πρέπει να εμπεριέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η νηστεία για μερικές ημέρες την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην υγεία, να βοηθήσει την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ακόμη και να μειώσει κατά 40% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά και άλλων παθήσεων. Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με το The New York Magazine αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως η σύντομη νηστεία κάνει καλό και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς Λειτουργεί

Με αυτή τη μέθοδο αφήνεις ουσιαστικά τον οργανισμό σου να ξεκουραστεί, σταματάς κατά κάποιον τρόπο τη συνεχή κατανάλωση που οδηγεί σε ανάπτυξη και το σώμα καταναλώνει από αυτά που έχουν συσσωρευτεί μέσα του τις προηγούμενες ημέρες, ενώ του δίνεις παράλληλα το χρόνο να κάνει διορθώσεις στα κύτταρα του DNA, να μειώσει τη χοληστερόλη, την πίεση και τη γλυκόζη στο αίμα.
Όσον αφορά τις θερμίδες (έως 500 για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες), θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κάθε μεταβολικός ρυθμός είναι μοναδικός και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, οι βιορυθμοί, οι ορμονικές μεταβολές κ.λπ. Οι θερμίδες θα πρέπει να εξατομικεύονται και φυσικά ο ειδικός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τις ορμονικές μεταβολές, π.χ. την έμμηνο ρύση, όσο και την ψυχική κατάσταση του ατόμου που επιθυμεί απώλεια βάρους, π.χ. το εξουθενετικό ωράριο εργασίας ή την εξεταστική περίοδο.
Οι υπόλοιπες 5 ημέρες θα πρέπει να συμφωνούν με το μοντέλο μεσογειακής διατροφής, διαφορετικά, για άλλη μία φορά, υπάρχει ο κίνδυνος τα κιλά να επιστρέψουν ή να μην υιοθέτησεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπορούν να την Ακολουθήσουν Όλοι;

Πριν από την εφαρμογή της μεθόδου 5-2 χρειάζεται να κάνεις εξετάσεις αίματος (οι οποίες χρειάζονται ούτως ή αλλιως στην έναρξη οποιασδήποτε δίαιτας), καθώς και να γίνει η προσεκτική αξιολόγηση ιατρικού και διατροφικού ιστορικού. Η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν έντονο στρες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, υπόταση, διαταραχές ηλεκρολυτών, νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.

Τι Λέει η Διαιτολόγος
Η Δέσποινα Μαρσέλου, η οποία σχεδίασε τη μέθοδο 5-2, υποστηρίζει ότι σε πληθώρα ερευνών με αφορμή κοινωνίες που είναι αρκετά εξοικειωμένες λόγω θρησκευτικών καταβολών τα οφέλη της νηστείας είναι γνωστά:
Παρέχει ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
Εξισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης.
Η συγκεκριμένη μέθοδος, αν εφαρμοστεί σωστά και υπό την εποπτεία ειδικού, μπορεί πράγματι να επιφέρει αποτελέσματα, χωρίς όμως να υιοθετηθεί και να ακολουθηθεί ως μια μαγική λύση για γρήγορη απώλεια βάρους.

Ωφελεί την Υγεία σου;

Στη δίαιτα 2 ημερών δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες έρευνες με δυνατά στατιστικά αποτελέσματα (οι περισσότερες έρευνες είναι σε ποντίκια ή σε πολύ μικρό αριθμό παχύσαρκων ασθενών και για μικρό χρονικό διάστημα, >3 μήνες), ενώ χρειάζονται περισσότερες συστηματικές μελέτες για να πούμε με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ανώτερη των συστάσεων της γνωστής διατροφικής πυραμίδας.

Απο την άλλη, είναι ιδανική λύση για όλους εκείνους που θέλουν να χάσουν τα κιλά τους, αλλά η λέξη «δίαιτα» τους προκαλεί άγχος ή για κοινωνίες που κοινωνικοποιούνται μέσω φαγητού και θέλουν το γλυκό ή το μαγειρευτό τους όπως οι Έλληνες ή οι Ιταλοί.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ: 1ο Μενού

Για τις 2 ημέρες Για τις δύο ημέρες νηστείας, δεν υπάρχουν ενδιάμεσα snacks. Τις ακολουθείς μέρα πάρα μέρα, π.χ. Δευτέρα και Τετάρτη, και τις υπόλοιπες 5 ημέρες ακολουθείς το 2ο μενού.

1η Ημέρα

ΠΡΩΙΝΟ
1 ποτήρι γάλα 2%, 3 κ.σ. βρόμη και 6 καρύδια.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
1 μεσαίο κομμάτι κοτόπουλου (150 γραμμ -200 γραμμ), ψημένο σε χυμό από πορτοκάλι και ξύσμα λεμονιού και τζίντζερ και 200 γραμμ. ψητά λαχανικά μαριναρισμένα σε 1 κ.γ. ελαιόλαδο, θυμάρι, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μείγμα 4 πιπεριών.

ΒΡΑΔΙΝΟ
Τόνος (μία κονσέρβα μεγάλη σε νερό) με πράσινη σαλάτα και 1 κ.σ. ντρέσινγκ από γιαούρτι, κάρυ και μουστάρδα ή ομελέτα με 1 αβγό και 3 ασπράδια και μανιτάρια με 1 κ.γ. ελαιόλαδο.

2η Ημέρα

ΠΡΩΙΝΟ
1 ποτήρι γάλα 2%, 3 κ.σ. βρόμη και 6 καρύδια.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
1 μεσαίο κομμάτι σολομού (100-120 γραμμ.) με σος μουστάρδας και σουσάμι και 200 γραμμ. ψητά λαχανικά μαριναρισμένα σε 1 κ.γ. ελαιόλαδο, θυμάρι, ξύσμα λεμονιού, χυμό λεμονιού, αλάτι και μείγμα 4 πιπεριών.

ΒΡΑΔΙΝΟ
200 γραμμ. ψητά λαχανικά μαριναρισμένα σε 1 κ.γ. ελαιόλαδο, θυμάρι, ξύσμα λεμονιού, χυμό λεμονιού, αλάτι και μείγμα 4 πιπεριών με 40 γραμμ. ψητό χαλούμι και σουσάμι. Φρόντισε να υπάρχει ποικιλία στα ψητά λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, κόκκινο κρεμμύδι, μελιτζάνα, ντομάτα και μαρινάρισμα είτε από λεμόνι είτε από πορτοκάλι – απόφυγε τις πατάτες).

Γενικές οδηγίες για το 1ο μενού Πίνε άφθονο νερό. Απαγορεύονται ο καφές και γενικότερα οι υδατάνθρακες. Το αλάτι δεν απογορεύεται, ωστόσο προτίμησε αλάτι Ιμαλαΐων ή κοσέρ αντί για το κοινό επιτραπέζιο.Η σωστή δίαιτα των 2 ημερών: ακολούθησέ την τώρα
2ο μενού: Για τις υπόλοιπες 5 ημέρες

3η Ημέρα

Πρωινό
Μία φέτα ψωμί ολικής ζυμωτό με 1 κ.γ. μαρμελάδα σπιτική και 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη με 1 ποτήρι γάλα 2%.

Δεκατιανό
1 φρούτο εποχής με μία χούφτα αμύγδαλα.

Μεσημέρι
120-150 γραμμ., μία μεσαία μερίδα κοτόπουλο (λεμονάτο) με 150 γραμμ, βρασμένο ρύζι μπασμάτι με κουκουνάρι και σταφίδες και 1 κομμάτι φέτα (όσο ένα σπιρτόκουτο).

Απογευματινό
1 γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι.

Βραδινό
Μισό ντάκο με ντομάτα, κάππαρη, πιπεριές και φέτα (όσο ένα σπιρτόκουτο).

4η Ημέρα

Πρωινό
1 ποτήρι γάλα με 3 κ.σ. βρόμη με 1 κ.γ .μέλι ή 5 φράουλες και κανέλα.

Δεκατιανό
1 φρούτο εποχής με μία χούφτα αμύγδαλα.

Μεσημεριανό
250 γραμμ. βρασμένες πένες ολικής στο φούρνο (σε ταψάκι με μία στρώση από 100 γραμμ. σπανάκι το οποίο έχει σοταριστεί με λίγο κρεμμύδι, από πάνω πένες, μία στρώση λιωμένο ανθότυρο και παρμεζάνα (60 γραμμ. και 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών).

Απογευματινό
1 μικρό κομμάτι κορμό ψυγείου (όσο ένα τραπουλόχαρτο).

Βραδινό
2 μεσαία κομμάτια πίτσα μαργαρίτα με σαλάτα ρόκα-μαρούλι-καρότο (καλό είναι να μη συνδυαστεί με ρύζι ή μακαρόνια το μεσημέρι) ή 1 τυλιχτό με από όλα σουβλάκι (αν έχεις έξοδο).

5η Ημέρα

Πρωινό
Μία φέτα ψωμί ολικής ζυμωτό με 1 κ.γ. μαρμελάδα σπιτική και 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη με 1 ποτήρι γάλα 2%.

Δεκατιανό
1 φρούτο εποχής με μία χούφτα αμύγδαλα.

Μεσημεριανό
250 γραμμ. βρασμένες φακές με σαλάτα με κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, άφθονο λεμόνι.

Απογευματινό
Μία μπάλα παγωτό της αρεσκείας σου.

Βραδινό
1 γιαούρτι 2% με 2 φρούτα εποχής.

6η Ημέρα

Πρωινό
Μία φέτα ψωμί ολικής ζυμωτό με 1 κ.γ. μαρμελάδα σπιτική και 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη με 1 ποτήρι γάλα 2%.

Δεκατιανό
1 φρούτο εποχής με μία χούφτα αμύγδαλα.

Μεσημεριανό
150-200 γραμμ. μπριζόλα φούρνου με άφθονο λεμόνι και φέτες ντομάτας και όσα ψητά λαχανικά θέλεις με 1 κομμάτι φέτα (όσο ένα σπιρτόκουτο).

Απογευματινό
1 φρούτο.

Βραδινό
Κοτοσαλάτα με 1 κ.σ. μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών και 40 γραμμ. κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών σε κύβους (2 φορές την εβδομάδα).

7η Ημέρα

Πρωινό
1 ποτήρι γάλα με 3 κ.σ. βρόμη με 1 κ.γ .μέλι ή 5 φράουλες και κανέλα.

Δεκατιανό
1 φρούτο εποχής με μία χούφτα αμύγδαλα.

Μεσημεριανό
150 γραμμ. ψάρι (σαρδέλες κατά προτίμηση για τα Ω-3 που περιέχουν) ριγανάτο με άφθονο λεμόνι, θυμάρι, ρίγανη, σκόρδο, αλάτι, ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά και λιαστή ντομάτα.

Απογευματινό
1 γλυκό κουταλιού
ή (μέχρι μία φορά την εβδομάδα) μοιράσου 1 γλυκό της αρεσκείας σου, π.χ. ραβανί με μέλι, καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης και κομμάτια φράουλες με συνοδευτικό μπάλα παγωτό καϊμάκι.

Βραδινό
Κοτοσαλάτα με 1 κ.σ. μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών και 40 γραμμ. κίτρινο τύρι χαμηλών λιπαρών σε κύβους.

Γενικές οδηγίες για το 2ο μενού Επιτρέπεται ένας καφές την ημέρα χωρίς ζάχαρη, με λίγο γάλα φρέσκο αν θέλεις. Πίνε άφθονο νερό.

πηγη
www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/diaites/sosti-diaita-dio-imeron-p4.html

Related posts: