ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ!

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και για τους περισσότερους πλησιάζει η μέρα, που θα πάμε σε κάποια παραλία να απολαύσουμε τα χάδια του ήλιου και την δροσιά της θάλασσας.

Όπως κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο βομβαρδιζόμαστε από ρεπορτάζ, που μας ενημερώνουν, πως ο ήλιος είναι ένας ύπουλος, επικίνδυνος εχθρός, που μπορεί να αποδειχθεί ανελέητος και καταστροφικός για το δέρμα μας.

Έτσι γεννιούνται πολλές απορίες. Μπορούμε να προστατευθούμε; Με ποιον τρόπο; Γίνεται να προστατεύσουμε το δέρμα μας χωρίς να πληρώσουμε μία περιουσία; Τι ρόλο παίζει στην προστασία η διατροφή και πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις απαντάει ο γιατρός Αλέξανδρος Λουπασάκης –γνωστός ως «γιατρός της χαράς»- που μίλησε στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τον «κακό» ήλιο;

«Σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης και του καλοκαιριού ο πιο φθηνός τρόπος για να χαμογελάσει το δέρμα μας είναι να τον φροντίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά με όσο γίνεται πιο αδάπανους τρόπους. Την εσωτερική φροντίδα μπορούμε να την πλησιάσουμε σε 3 επίπεδα:

• Σωματικά

• Συναισθηματικά

• Νοητικά».

Ας ξεκινήσουμε από το πιο εύκολο που είναι το σωματικό!

«Το πρώτο που χρειάζεται το δέρμα μας το καλοκαίρι, αλλά και όλο το χρόνο, είναι να τρώμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Tη βιταμίνη C την έχουμε ανάγκη για να συνθέσουμε κολλαγόνο και για να ενεργοποιήσουμε τα κύτταρα του δέρματος από τις βαθύτερες στιβάδες και να ταξιδέψουν προς την επιδερμίδα. Μπορούμε λοιπόν να τρώμε άφθονες φράουλες, κεράσια, βύσσινα, μαύρα μούρα, λεμόνια, πορτοκάλια, παπάγιε , μαύρη σταφίδα, ακτινίδια, πιπεριές, λαχανάκια βρυξελλών, καρπούζια, πεπόνια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κατσαρή λαχανίδα, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ντομάτες, μαϊντανό, βασιλικό και κόλλιανδρο.

Χρειαζόμαστε πολλά αντιοξειδωτικά με πρώτο και καλύτερο το λυκοπένιο, που το βρίσκουμε άφθονο στο καρπούζι και την ντομάτα. Το λυκοπένιο της ντομάτας ενεργοποιείται πολύ καλά όταν τη μαγειρέψουμε με λαδάκι. Χρειαζόμαστε βιταμίνη Ε, που θα την βρούμε στο ωμό ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα ιδιαίτερα, όταν τα μουλιάζουμε στο νερό για λίγες ώρες και στο ψυγείο τώρα το καλοκαίρι, ενεργοποιείται πάρα πολύ η βιοδιαθεσιμότητα όλων των βιοθρεπτικών στοιχείων, που έχουν μέσα τους. Η διαδικασία ονομάζεται «φυτροποίηση».

Σωτήρια για το δέρμα μας είναι και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Φθηνοί τρόποι για να τα πάρουμε είναι τα μικρά ψαράκια. Γαύρος και σαρδέλες ιδιαίτερα μαρινάτοι και οι ωμοί ξηροί καρποί. Τροφές για το δέρμα μας αυτή την εποχή που βοηθάνε πάρα πολύ και το μαύρισμα, γιατί ενεργοποιούν την παραγωγή της μελανίνης, είναι όσες έχουν καροτένια, όπως τα καρότα, τα βερύκοκα, οι γιαρμάδες, τα ροδάκινα και η κολοκύθα. Η απορρόφηση και η βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοεϊδων θέλει λαδάκι στο φαγητό».

Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση και πως πρέπει να γίνεται;

«Είναι πολύ σημαντικό για το δέρμα μας το θέμα της ενυδάτωσης, όμως για να μπορεί το νερό να μπαίνει στα κύτταρα και να μην κάνει απλή διέλευση από το σώμα μας, πρέπει να μάθουμε να τρώμε νερό. Το 80% του σώματός μας, που είναι νερό για να κάνει τις δουλειές του χρειάζεται και ηλεκτρολύτες. Έτσι λοιπόν τρώμε νερό, όταν τρώμε αγγούρια, κολοκυθάκια, καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, σταφύλια και ιδιαίτερα τα κόκκινα για να τρώμε και ρεσβερατρόλη, μούρα, φράουλες, ντομάτες, μύρτιλλα, μαρούλια, σέλερι και ότι πράσινο βρίσκουμε στην λαϊκή και τον μανάβη».

Τι πρέπει να τρώμε όταν βγαίνουμε στον ήλιο;

«Όταν έχουμε φάει τροφές με άφθονη βιταμίνη C πριν βγούμε στον ήλιο και την θάλασσα αυτό μας προστατεύει και από τις πανάδες. Για να έχουμε καλή παραγωγή μελανίνης και να μαυρίζουμε πιο εύκολα βοηθάει πολύ η βιταμίνη Β2, που την βρίσκουμε άφθονη στα αμύγδαλα, τα αυγά, στο τυρί φέτα και τους ηλιόσπορους. Αυτή η βιταμίνη είναι που κάνει τα ούρα μας κίτρινα, όταν την τρώμε.

Βοηθάει πολύ η βιταμίνη Β5 που την βρίσκουμε πάλι στους ξηρούς καρπούς, τα αυγά, τα μανιτάρια και το ρύζι και η Β12 που την βρίσκουμε στα αυγά, το κρέας και το συκώτι.

Από τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που βοηθάνε απαραίτητος είναι ο ψευδάργυρος, που τον βρίσκουμε στο ταχίνι, τον κολοκυθόσπορο, τα αυγά, τα καρύδια, το κοτόπουλο, το μαϊντανό, το κρέας κλπ. Και το σελήνιο που βρίσκουμε εύκολα στα βραζιλιάνικα φυστίκια.

Πολύ βασικά πράγματα για να έχουμε την υγεία του δέρματός μας είναι να μην τρώμε τροφές που ανεβάζουνε απότομα το ζάχαρο στο αίμα μας. Ακόμη κι αν δεν έχω πρόβλημα διαβήτη, όταν θα φάω μία πάστα και μετά θα βγω στον ήλιο έχω ετοιμάσει το έδαφος για να έχω κακή υγεία και κακό δέρμα. Σίγουρα η δόση κάνει το φάρμακο δηλητήριο.

Το δέρμα μας αντανακλά την κατάσταση της ψυχικής μας διάθεσης. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τους δρόμους της ψυχοσυναισθηματικής αποτοξίνωσης, που μας ταιριάζουν. Μπορεί να είναι ο χορός, ή το τραγούδι, το κέντημα, το πλέξιμο ή το ράψιμο, ή μία θρεπτική συζήτηση αυτογνωσίας. Εάν θέλω το δέρμα μου να λάμπει πάντα να θυμάμαι ότι το φως της αυτογνωσίας μου χρειάζεται να συνομιλεί και με τα τρία διαμερίσματα της ύπαρξής μου. Δηλαδή το σώμα μου, τον νου μου και τα συναισθήματά μου.

Εξωτερικά μπορούμε να πάρουμε μία κρέμα που έχει υψηλό δείκτη προστασίας και εάν την αξιοποιήσουμε, όπως συστήνουν και οι δερματολόγοι σίγουρα βοηθάει. Εδώ αξίζει να προσέξουμε ότι ο ήλιος είναι απαραίτητος για να μπορεί ο οργανισμός μας να παραγάγει την βιταμίνη D. Αυτό για να το καταφέρουμε χρειάζεται να εκτεθεί το δέρμα μας στον ήλιο χωρίς να έχει επάνω του κρέμες και φίλτρα προστασίας. Η καλύτερη ώρα για αυτό, είναι νωρίς το πρωί και αργούτσικα το απόγευμα, όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο καυτός».

Αλέξανδρος Λουπασάκης Ελένη Λαζάρου
πηγη
http://www.koolnews.gr/