ΚΟΛΥΒΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Για κόλυβα με ένα σακουλάκι στάρι

Προετοιμασία

Την παραμονή που θα τα φτιάξετε μουλιάζετε το στάρι σε μια λεκάνη με νεράκι.
Αν πάω την Παρασκευή τα κόλυβα, τα βράζω αργά το βράδυ την Πέμπτη για να στραγγίσουν καλά όλο το βράδυ.

Εκτέλεση

Βράζω στην χύτρα ταχύτητας το στάρι με αρκετό νεράκι για μια ώρα. Σε συμβατική κατσαρόλα θέλει μιάμισυ ώρα, αλλά καλό είναι να ελέγχουμε το στάρι να είναι λίγο σκασμένο και όχι πάρα πολύ μαλακό, έχει σημασία.

Μόλις βράσει το σουρώνουμε. Αν θέλετε το ζουμί για κολυβόζουμο το κρατάτε σε μια άλλη χύτρα.  Το στάρι το απλώνετε σε μια χονδρή πετσέτα κουζίνας να στραγγίσει. Μπορεί να χρειαστεί να το απλώσετε και σε δεύτερη. Στο άπλωμα χρησιμοποιούμε μεγάλο κουτάλι κουζίνας και αποφεύγουμε ανακατέματα με τα χέρια.

Άλλα υλικά

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Θα χρειαστούμε ξηρούς καρπούς, τρίμμα φρυγανιάς και κανέλλα, και λίγο αλεύρι. Εγώ χρησιμοποίησα ξηρούς καρπούς σε συσκευασίες 200 γραμμαρίων: αμύγδαλα ασπρισμένα, λίγα φουντούκια, καρύδια, λίγο κουκουνάρι, σταφίδες ξανθές και μαύρες. Μαλακώνω τις σταφίδες βρέχοντάς τες σε ένα μπωλάκι με λίγο νερό και τις στραγγίζω και αυτές σε μια πετσετούλα.

Χονδροκόβω τους ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα τα βάζω λίγο στον φούρνο να ροδίσουν (στους 150 βαθμούς 5-10 λεπτά το πολύ) και όταν σβήσω τον φούρνο, όσο είναι ζεστός αφήνω λίγο μέσα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς να ζεσταθούν να μην έχουν υγρασία.

Γενικά το μυστικό είναι να μην κρατάνε τα υλικά πολλή υγρασία.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 4-5 κουταλιές αλεύρι και το καβουρντίζω, ανακατεύω γύρω γύρω συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ίσα να σκουρύνει λιγάκι να γίνει λίγο μπεζ και να μυρίσει όμορφα απο το καβούρντισμα. Προσοχή: αν το αφήσετε παραπάνω γίνεται καφέ ανοιχτό και χαλάει πικρίζει. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για το στόλισμα.

Εκτέλεση

Παίρνουμε μια βαθειά λεκάνη και μέσα αδειάζουμε το στάρι, ρίχνουμε μέσα και το τρίμμα φρυγανιάς και ανακατεύουμε. Η φρυγανιά ρουφάει και το τελευταίο ίχνος υγρασίας και κάνει τα κόλυβα να μη σβωλιάζουν. Ρίχνω και τρεις κουταλιές της σούπας κανέλλα να μυρίσει όμορφα, και μετα προσθέτω τις σταφίδες και όλους τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας καλά με την ρηχή κουτάλα της κουζίνας.

Αδειάζω τα κόλυβα σε μια γυάλινη πιατέλα μεγάλη λίγο βαθειά και ανοιχτή δίνοντάς τους σχήμα σφαιρικό. Από πάνω ρίχνω το αλεύρι το καβουρντισμένο κάνοντας έτσι μια κάλυψη ώστε η ζάχαρη άχνη στο τέλειωμα να μη λασπώσει τα κόλυβα και να είναι όλα αφράτα.

Στόλισμα

Πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη απο πάνω αφου τα καλύψουμε με την άχνη (ένα σακουλακι μου πήρε εμένα). Παίρνουμε κουφέτα για μνημόσυνο (έτσι τα ζητάμε, είναι άλλα για γάμους και αρραβώνες!) και ασημενια κουφετάκια ειδικά για το στόλισμα. Μπορείτε να κρατήσετε λίγο απο τους ξηρούς καρπούς – ολόκληρα αμύγδαλα και καρύδια που είναι πιο όμορφα, ή σταφίδες, και αφήνετε την αγάπη σας να δημιουργήσει.

πηγη

 

nisteia.wordpress.com