ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΙΔΟΙΙΤΙΔΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Κολπίτιδα και αιδοιίτιδα
Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν διάφορες ασθένειες: μυκητιάσεις (candida), τριχομονάδες και gardnarella. Αυτές οι ασθένειες επιφέρουν μόλυνση του κόλπου και του αιδοίου: εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και οι αιτίες τους δεν βρίσκονται μόνο στη σεξουαλική επαφή. Σπερματοκτόνα προϊόντα, αντιβιοτικά, λατέξ (λάστιχο) και αρωματισμένα σαπούνια μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα και αιδοιίτιδα σε μερικές γυναίκες. Η ευαισθησία σ’ αυτά διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

 

Μυκητιάσεις (candida)

Αυτή η μόλυνση προκαλείται από ένα μύκητα που μοιάζει με τη μαγιά (candida), ο οποίος υπάρχει ούτως ή άλλως στον κόλπο. Ο κόλπος υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύεται ενάντια σε μολύνσεις με την παραγωγή βακτηρίων που διατηρούν το φυσιολογικό pH (το βαθμό οξύτητας δηλαδή). Όταν αυτός ο βαθμός αλλάξει, τα βακτήρια candida μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο βαθμό και να δημιουργήσουν μόλυνση.

Οι μυκητιάσεις δεν θεωρούνται ΣΜΝ αλλά μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής. Αν έχεις μυκητίαση η διείσδυση οποιασδήποτε μορφής (πέος, αντικείμενο, δάχτυλα) πρέπει να αποφεύγεται (ακόμα και με προφυλακτικό) γιατί μπορεί να χειροτερεύσει τον ερεθισμό. Πλύνε τα χέρια και τα γεννητικά όργανα μετά από κάθε σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει τη μόλυνση, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής, είτε σεξουαλικής είτε των χεριών με τα γεννητικά όργανα.

Αιτίες

Η νευρικότητα, η κούραση, η εγκυμοσύνη, μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή σου, ένας νέος σεξουαλικός σύντροφος, στρες, έλλειψη βιταμίνης Β, υπερβολική χρήση ζάχαρης, κολλητά ή συνθετικά εσώρουχα, απορρυπαντικό ρούχων με έντονο χημικό άρωμα.Επίσης, τα αντιβιοτικά πολλές φορές προκαλούν μυκητίαση καθώς σκοτώνουν πολλά από τα φυσιολογικά βακτήρια του κόλπου, οπότε η candida πολλαπλασιάζεται σε μεγάλες ποσότητες.

Συμπτώματα

Πηχτή λευκή έκκριση με γλυκερή μυρωδιά. Φαγούρα στον κόλπο ή στο αιδοίο με συνακόλουθο ερεθισμό και πρήξιμο στα χείλη. Επιδεινώνεται με το ξύσιμο.

Θεραπεία

Το απλό γιαούρτι (ζωικό ή από σόγια) είναι πολύ αποτελεσματικό. Τοποθέτησέ το με ένα κουταλάκι του τσαγιού (αν χρειαστεί, και με τη βοήθεια ενός κολπικού διαστολέα). Φόρεσε σερβιέτα γιατί το γιαούρτι θα ρεύσει προς τα έξω. Χρησιμοποίησε μη παστεριωμένο γιαούρτι με ζωντανούς λακτοβάκιλλους. Οι κάψουλες acidophilus επιδρούν ακόμη καλύτερα, όμως εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς τους πρέπει να τοποθετήσεις 2-3 ταυτοχρόνως στον κόλπο. Παράλληλα μπορεί να γίνει και λήψη τους από το στόμα. Ακολούθησε τη θεραπεία αυτή επί 5 με 10 μέρες, κατά προτίμηση τη νύχτα. Σε περίπτωση κρίσης τοποθέτησε γιαούρτι 4 με 5 φορές τη μέρα. Οι συσκευές κολπικών πλύσεων ή οι συσκευές κλύσματος είναι καλές γι’ αυτό. Ή ακολούθησε τη θεραπεία με σκόρδο που περιγράφεται για τις τριχομονάδες.

Οι μυκητιάσεις δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα στους άνδρες. Οι άνδρες μπορούν να επαλείψουν γιαούρτι και/ή σκόρδο στο πέος κάθε βράδυ επί 7-10 μέρες.

Για την αντιμετώπιση της φαγούρας

Διάλυσε ένα κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάουντερ (sodium bicarbonate ή σόδα δισανθρακική) σε ένα ποτήρι νερό. Ξέπλυνε το αιδοίο. Κάνε κολπικές πλύσεις με σκόρδο, όταν όμως ο ερεθισμός είναι πολύ σοβαρός μπορεί να καίει.
Προσπάθησε να μην ξύνεσαι.
Χρησιμοποίησε δύο κουταλάκια του τσαγιού σε δύο κούπες νερό. Πλύσιμο μ’ αυτό 2 φορές την ημέρα επί δύο μέρες, μετά κάνε τη θεραπεία με γιαούρτι για λίγες ημέρες για να αποκατασταθεί η κολπική χλωρίδα.

Προσοχή

Έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν κολπικές πλύσεις.

Διατροφή:

Απόφυγε τα ξινά (κιτρικά φρούτα, τομάτες κλπ.) τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι. Φάε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β (λαχανικά με σκουρόχρωμα φύλλα), καθώς και γιαούρτι και ωμό σκόρδο καθημερινά.

Επίσης: Μετά το πλύσιμο (είτε στο χέρι, είτε στο πλυντήριο), ξέβγαλε τα εσώρουχά σου σε μια λεκάνη με λίγο ξύδι. Το ξύδι διασπά και απομακρύνει αποτελεσματικότερα το απορρυπαντικό από τα ρούχα. Καλύτερα να χρησιμοποιείς απορρυπαντικά «οικολογικού» τύπου ή με την ένδειξη «για παιδικά ρούχα», πάντα όμως να τα

πηγη

http://www.hotpants.gr/

και με ξύδι στο τέλος.

πηγη

http://www.hotpants.gr/

Related posts:

test