ΚΟΥΙΖ-ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ¨?

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 Τώρα είναι η στιγμή να αναλύσουμε πόσο πραγματικά γνωρίζετε για τον καρκίνο. Πάρτε αυτό το μικρό κουίζ και να μάθετε για τον εαυτό σας.

1. Τρώτε τροφές ψεκάζονται με φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο?

Αληθής
Ψευδής
Αμφίβολη
2. Εάν σας εκθέτουν σε ακτινοβολία υψηλής συχνότητας (ακτίνες Χ, ακτίνες UV, ακτίνες γάμμα) για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου θα αυξηθεί?

Αληθής
Ψευδής
Αμφίβολη
3. Η συνεχής χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου?

Αληθής
Ψευδής
Αμφίβολη
4. Ψεκασμός τα αποσμητικά και αντιιδρωτικά  προκαλούν καρκίνο?

Αληθής
Ψευδής
Αμφίβολη
5. Μερικά αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο?

Αληθής
Ψευδής
Αμφίβολη
6. Μπορείτε να αποκτήσετε  καρκίνο, αν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου ?

Αληθής
Ψευδής
Αμφίβολη
7. Εάν έχετε οποιαδήποτε μέλη της οικογένειας που πάσχουν από καρκίνο, σίγουρα θα το πάθετε και εσείς?

Αληθής
Ψευδής
Αμφίβολη

Απάντηση 1: Αμφίβολη. Μερικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Αλλά από τώρα, τα στοιχεία δεν είναι αρκετά σημαντικά για να δώσουν μια σαφή απάντηση για αυτό.

Απάντηση 2: Σωστό. Ιοντίζουσες ακτινοβολίες υψηλής συχνότητας έχουν αρκετή ενέργεια για να βλάψει το DNA των φυσιολογικών κυττάρων και προκαλούν καρκίνο. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές τις ακτινοβολίες μπορεί να αυξήσει σίγουρα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Απάντηση 3: Αμφίβολη. Αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν  σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της εμφάνισης καρκίνου, οι ερευνητές δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος καρκίνου με την δυνατότητα με συνεχή χρήση κινητού τηλεφώνου.

Απάντηση 4: Σωστό. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να αποδεικνύουν ότι τα αντιιδρωτικά και αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Στην πραγματικότητα, η FDA, καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν έχει βρει καμία συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου και αντιιδρωτικά.

Απάντηση 5: Σωστό. Υπάρχουν μελέτες που έχουν αποδείξει καρκινογένεσης αντικαρκινικών φαρμάκων όπως cisplastin, η κυκλοφωσφαμίδη και η κυκλοφωσφαμίδη. Αυτά τα φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν λευχαιμία , και ο κίνδυνος αυξάνει με το χρόνο της έκθεσης και την αύξηση της δόσης των φαρμάκων.

Απάντηση 6: Λάθος. Υπάρχουν διάφορα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες του καρκίνου η οποία δεν μπορεί να αποτραπεί μόνο με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Απάντηση 7: Λάθος. Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου αυξάνουν, αν έχετε ένα μέλος της οικογένειας που πάσχουν από καρκίνο (που κληρονομείται μέσω γονιδίων), αλλά δεν μπορείτε να είστε σίγουροι γι ‘αυτό. Ο καρκίνος  κυρίως προκαλείται από ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων και  πιθανοτήτων. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο το 2-3 τοις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου που προκαλούνται από κληρονομική γονίδια

πηγη.http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/quiz-how-much-do-you-know-about-cancer-sh214/

Related posts: