ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τι θα χρειαστούμε;

  • 2 κιλά λάχανο
  • 3 καρότα
  • 1/4 σέλινου
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές αλάτι
  • 1 καυτερή πιπεριά μεσαίου μεγέθους
  • 1 πιπεριά φλωρίνης (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο

Και πως το φτιάχνουμε;

Κόβουμε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια 6-7 εκατοστών, το καρότο και τις σκελίδες σκόρδου σε φέτες, το σέλινο και την καυτερή πιπεριά σε μικρά κομματάκια.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά μας μαζί σε μια λεκανίτσα εκτός από την καυτερη πιπεριά, προσθέτουμε το αλάτι και αρχίζουμε να τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιείτε γάντια μπορείτε να βάλετε και την καυτερή πιπεριά, χωρίς γάντια όμως δε θα τη βάλετε γιατί θα έχετε πρόβλημα μετά.

Τα αφήνουμε 10-12 ώρες με το αλάτι για να μαλακώσουν περισσότερο.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά μας και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Προαιρετικά προσθέτουμε και μια πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια.

Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα βάζο και τα συμπιέζουμε στο βάζο όσο μπορούμε αφήνωντας ένα κενό 3-4 εκατοστών.

Στη λεκανίτσα μας θα έχει απομείνει το ζουμάκι που έχουν βγάλει τα λαχανικά, το δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι αρκετά αλμυρό, αν δεν είναι προσθέτουμε λιγο αλατάκι ακόμα. Ρίχνουμε το ζουμάκι μέσα στο βάζο και κοιτάμε αν έχει σκεπάσει το λαχανικά μας. Αν δε τα έχει σκεπάσει προσθέτουμε λίγο αλατόνερο ακόμα.

Τέλος προσθέτουμε 1 εκατοστό ελαιόλαδο και κλείνουμε το βάζο μας. Το αφήνουμε 2-3 βδομάδες στη ησυχία του ώστε να μεταμορφωθεί σε τουρσί.

Ο λόγος που αφήνουμε κενό στο βάζο είναι γιατί το λάχανο μας θα φουσκώσει μέσα στο βάζο. Επειδή όμως μπορεί να “παραφουσκώσει” και να αρχίσουν να τρέχουν λίγα ζουμιά, καλό είναι να μη το βάλετε μέσα σε κάποιο ντουλάπι αλλά σε ένα χώρο που μπορείτε να τσεκάρετε συχνά το τουρσί σας.

Καλή επιτυχία!

πηγη

http://www.sheblogs.eu

Related posts: