ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Λιναρόσπορος εναντίον καρκίνου του μαστού
Η προστατευτική του δράση αγγίζει το 40%

Λιναρόσπορος εναντίον καρκίνου του μαστού
Ισχυρή αντικαρκινική δράση έχει ο ταπεινός λιναρόσπορος σύμφωνα με νέα μελέτη γερμανών επιστημόνων

Την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού σε μεγαλύτερες ηλικίες περιορίζει σημαντικά η συχνή κατανάλωση λιναρόσπορου. Σύμφωνα με γερμανούς ειδικούς μάλιστα, η προστατευτική του δράση φτάνει το 40%.

Πρόληψη μέσω της διατροφής

Ως γνωστόν, τροφές όπως οι σπόροι, το σιτάρι και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα ή γνωστά και ως «διατροφικά οιστρογόνα».

Από αυτά, πιο σημαντικά θεωρούνται οι λιγνάνες καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν έντονη αντικαρκινική δράση, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα και αποτρέποντας τη δημιουργία δευτερευόντων όγκων μέσα από την παρεμπόδιση της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων.

Ο ταπεινός λιναρόσπορος αποτελεί πλούσια πηγή λιγνανών. Μπορεί εύκολα να προστεθεί στη διατροφή μας, συνοδεύοντας σαλάτες, κέικ, μπισκότα και γιαούρτι.
Κατά την κατανάλωσή του, τα φυτοοιστρογόνα προσδένονται στους λεγόμενους βήτα-υποδοχείς των οιστρογόνων στο μαστό, προσφέροντας έτσι προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

«Βόμβα» λιγνανών ο λιναρόσπορος

Οι επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Χαϊδελβέργη, ανέλυσαν δείγματα αίματος προερχόμενα από περισσότερες από 1.000 γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα εντερολακτόνης – τον μεταβολίτη δηλαδή στον οποίο μετατρέπονται τα φυτοοιστρογόνα κατά το ξεκίνημα του «ταξιδιού» τους στο έντερο.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες που συγκέντρωναν υψηλότερα επίπεδα εντερολακτόνης αντιμετώπιζαν κατά 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Φάνηκε ακόμα, ότι τα υψηλά επίπεδα εντερολακτόνης προσέφεραν στις ασθενείς προστασία ενάντια στη δημιουργία μεταστάσεων και ενάντια στη γέννηση δευτερευόντων καρκινικών όγκων στον οργανισμό.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Oncology».
πηγη
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=420063

Related posts:

test