ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ?

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 

Λίπος στο συκώτι …. Όχι τόσο αθώο

Γράφει: Βασιλική Αρβανίτη, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος – Ενδοσκόπος

. Πολύ συχνά στον υπέρηχο μας λένε …. Έχεις λίπος στο συκώτι …. Δεν είναι τίποτε σπουδαίο, πολύς Κόσμος έχει
Τί ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ όμως Η. Κατάσταση ΚΑΙ ΝΑ πρέπει δώσουμε ιδιαίτερη σημασία?
Τι είναι το λιπώδες ήπαρ?
Το λιπώδες ήπαρ είναι μια κατάσταση στην οποία παρατηρείται εναπόθεση λιπιδίων κυρίως τριγλυκεριδίων μέσα στα κύτταρα του ήπατος.
Πόσο συχνά παρατηρείται?
ΤΟ λιπώδες ήπαρ θεωρείται Η. ΠΙΟ συνηθισμένη πάθηση ήπατος ΤΟΥ ΣΤΟ δυτικό πληθυσμό λόγω ΤΟΥ τρόπου Ζωής ΚΑΙ Της διατροφής

Ποιοι ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ συκώτι λίπος?

Λίπος στο συκώτι παρατηρείται κυρίως σε άτομα παχύσαρκα, σε κατάχρηση αλκοόλ, σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, όταν κάποιος έχει αυξημένα λιπίδια στο αίμα, όταν έχει ηπατίτιδα C, μετά από σοβαρές βαριατρικές επεμβάσεις, σε άτομα που παίρνουν παρεντερική διατροφή για καιρό, και μετά από λήψη φαρμάκων όπως κορτιζόνη και οιστρογόνα, και σε άλλες πιο σπάνιες καταστάσεις.

Χρειάζεται ΠΑΝΤΑ ελεγχος ΓΙΑΤΙ ΝΑ πιθανό να  υποκρύπτεται νόσημα ΠΟΥ αγνοεί Ο εξεταζόμενος όπως Ο Διαβήτης

ΕΙΝΑΙ αθώο  Όχι? Ενώ πριν αρκετά χρόνια δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία λίπους στο ήπαρ σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και αυτό γιατί έχει βρεθεί πως μια κατηγορία ασθενών με λίπος θα εξελίξουν σε κίρρωση και καρκίνο. . Ευτυχώς όμως Αυτό ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ μικρο

Τί συμπτώματα έχει?

Κανενα Τί έλεγχο πρέπει ΝΑ κανω? Αν στον υπέρηχο άνω κοιλίας διαπιστωθεί λιπώδες ήπαρ, καλό είναι να γίνει ένας αιματολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει τρανσαμινάσες, γ-GT, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και σάκχαρο. .

Πως μπορώ ΝΑ προφυλαχθώ? Αν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα αυτό. Καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα για την θεραπεία της κατάστασης αυτής η αντιμετώπιση είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής. Πολύ σημαντική είναι η διακοπή του αλκοόλ, η ρύθμιση του σωματικού βάρους, του σακχάρου, των τριγλυκεριδίων και η σωματική άσκηση.

Μηνύματα ΠΟΥ πρέπει ΝΑ θυμόμαστε ΤΟ λίπος ΣΤΟ συκώτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ αθώο, μπορεί να κρύβει σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης και να εξελιχθεί σε κίρρωση και καρκίνο. Ο τρόπος ζωής είναι η βασική αιτία για την εμφάνισή του και η τροποποίηση των συνηθειών ζωής είναι η μοναδική αντιμετώπιση. Δεν έχει κανένα σύμπτωμα.

πηγη

Βασιλική ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος – Ενδοσκόπος
www.gastroenterologos-hepatologos.gr

Διατροφή για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι

 

Έτσι, οι κυριότερες αλλαγές γύρω από τις οποίες θα πρέπει να κατευθυνθούν άτομα με λιπώδη διήθηση ήπατος είναι οι κάτωθι:

• Εφαρμογή μιας υπό-θερμιδικής δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας. Συστήνεται μια απώλεια της τάξης του 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν άρτια προγράμματα διατροφής, καθώς η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα και να οδηγήσει σε επιπλοκές.

• Μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων με παράλληλη ενίσχυση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της δίαιτας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς από την ομάδα των γαλακτοκομικών θα πρέπει να προτιμούν τα ημιάπαχα προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) και τυριά μειωμένα σε λιπαρά όπως το κατίκι και το εξοχικό σπίτι. Τα υπόλοιπα τυριά μπορούν να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Όσον αφορά στην ομάδα του κρέατος πρέπει να αφαιρείται το ορατό λίπος και να προτιμάται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι, το ψαρονέφρι και διάφορα ψάρια όπως σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα κ.α. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αποτελεί το κύριο έλαιο μαγειρικής παρασκευής, ενώ επίσης θα πρέπει να αποτελεί το κύριο έλαιο που καταναλώνεται ωμό στις σαλάτες.

ΜΕΙΩΣΗ Της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων ΚΑΙ αύξηση Της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ πλούσιων φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, ενώ παράλληλα να περιορίζεται στο ελάχιστο η κατανάλωση γλυκών , τυποποιημένων χυμών εμπορίου και η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα ροφήματα.

• Αποχή από το αλκοόλ ή σημαντική μείωσή του ανάλογα την αιτιολογία της νόσου.

• Προτίμηση μαγειρικών παρασκευών όπως το γκριλ, ο ατμός, η σχάρα και ο βρασμός, ενώ παράλληλα αποφυγή μαγειρικών παρασκευών ιδιαίτερα λιπαρών όπως το τηγάνισμα και η χρήση κρέμας γάλακτος.

• Κατανάλωση ψαριού 2 φορές / εβδομάδα με σκοπό την ενίσχυση της πρόσληψης των ω-3 λιπαρών οξέων.

πηγη

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr