ΜΑΓΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 

Το ψωμί με προζύμι είναι παράδοση που ακολουθεί πολλές οικογένειες που παράγουν το δικό τους ψωμί. Πολλές νοικοκυρές έφτιαχναν τη δική τους μαγιά που τη διατηρούσαν ζωντανή για πολλά πολλά χρόνια. Ήταν κάτι σαν την παράδοση της οικογένειας που τη μετέφεραν από γενιά σε γενιά. Στα παλιά βιβλία της βιβλιοθήκης μας βρήκαμε μια συνταγή για χειροποίητη μαγιά από πατάτα!

{Υλικά που θα χρειαστείτε}

  • πατάτες μεσαίου μεγέθους με τη φλούδα
  • ζάχαρη
  • αλεύρι
  • γυάλινο ή πήλινο δοχείο με καπάκι

{Πώς θα το φτιάξετε}

  1. Φτιάξτε «πατατόνερο» βράζοντας 2 πατάτες σε ποσότητα νερού που ίσα ίσα της καλύπτει. Κατεβάστε από τη φωτιά όταν οι πατάτες έχουν σχεδόν λιώσει.
  2. Αφαιρέστε το φλούδι και λιώστε της πατάτες με ένα πιρούνι μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύς πουρές. Αφήστε τον πουρέ να κρυώσει κι έπειτα προσθέστε νερό για να αραιώσετε το μίγμα και να πάρετε περίπου 2 φλιτζάνια πατατόνερου.
  3. Προσθέστε στο πατατόνερο 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 2 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπήστε το μίγμα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
  4. Ρίξτε το μίγμα μέσα στο δοχείο, κλείστε το καπάκι και φυλάξτε το σε ζεστό μέρος για να ξεκινήσει η ζύμωση. Καθώς η διαδικασία θα εξελίσσεται, το μίγμα θα δημιουργεί μικρές φυσαλίδες και θα αρχίζει να μυρίζει σαν προζύμι. Σε περίπου 2 εβδομάδες, η μαγιά θα είναι έτοιμη και από εκείνο το σημείο θα μπορείτε να τη διατηρείτε στο ψυγείο.
  5. Κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε τη μαγιά θα πρέπει να προσθέτετε ίση ποσότητα αλευριού και πατατόνερου, μαζί με 2 κουταλιές ζάχαρη για καέ 2 φλιτζάνια μίγματος (πατατόνερου- αλευριού). Χτυπάτε το μίγμα για να ξαναγίνει κρεμώδες και αφήνετε το να ζυμωθεί για περίπου 1 εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρείτε τη μαγιά σας ζωντανή.

πηγη

http://blog.livingreen.gr/

 

Related posts:

test