ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΝΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία  δίνει κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση για την πρόληψη του καρκίνου: η μείωση του κινδύνου του καρκίνου με υγιεινές επιλογές τροφίμων και  σωματικής άσκησης

Οι ποιο Συχνές ερωτήσεις σχετικά με  το διαιτολόγιο και καρκίνος
Επειδή οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη σχέση σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά , η έρευνα σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες και τον κίνδυνο του καρκίνου είναι συχνά  σε ευρεία δημοσιότητα.

Οι επαγγελματίες υγείας που συμβουλεύουν τους ασθενείς πρέπει να τονίσω ότι κανείς δεν έχει κάποια   μελέτη και την τελευταία λέξη για οποιοδήποτε θέμα, και ότι οι ατομικές εκθέσεις ειδήσεων μπορεί να υπερτονίζουν και φαίνεται να είναι αντιφατικές  και με  αντικρουόμενα αποτελέσματα

Οι ακόλουθες ερωτήσεις και  απαντήσεις είναι σε αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών σχετικά με την διατροφή και την σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τον καρκίνο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, και του μαστού. Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη τους σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Ένα ποτό ορίζεται ως 12 ουγκιές μπύρας, 5 ουγγιές του κρασιού, ή 1,5 ουγγιές 80-απόδειξη αποσταγμάτων. Ο συνδυασμός του αλκοόλ και του καπνού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου πολύ περισσότερο από τις ανεξάρτητες επιδράσεις είτε του πόσιμου ή το κάπνισμα. Τακτική κατανάλωση ακόμη και μερικά ποτά την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού  να εξετάσει την αποχή της από το αλκοόλ

Αντιοξειδωτικά

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και τι έχουν να κάνουν με τον καρκίνο;
Ορισμένες  θρεπτικές ουσίες  στα λαχανικά και στα φρούτα φαίνεται να προστατεύουν το σώμα από την ζημιά στους ιστούς που εμφανίζεται συνεχώς ως αποτέλεσμα του κανονικού μεταβολισμού. Επειδή η ζημία αυτή σχετίζεται με τον  αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οι λεγόμενες «αντιοξειδωτικα  θρεπτικά συστατικά» πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

8 αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο, καροτενοειδή, και πολλά άλλα φυτοχημικά. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι πλούσιες  σε πηγές αντιοξειδωτικών, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Κλινικές μελέτες των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί την  μείωση του κινδύνου για καρκίνο από τα συμπληρώματα βιταμινών

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η καλύτερη συμβουλή είναι προς το παρόν να καταναλώνουμε  τα αντιοξειδωτικά μέσα από τις πηγές τροφίμων και όχι από συμπληρώματα.

Η ασπαρτάμη

Μήπως ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνο;
Η ασπαρτάμη είναι μια χαμηλή σε θερμίδες τεχνητή γλυκαντική ουσία που είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Τα τρέχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύουν κάποια σχέση μεταξύ πρόσληψης ασπαρτάμης και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Οι άνθρωποι με την γενετική διαταραχή φαινυλκετονουρία πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη στη διατροφή τους.

Βήτα-καροτένιο

Μήπως το β-καροτένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Επειδή το β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέονται χημικά με βιταμίνη Α,  που βρίσκεται σε λαχανικά και φρούτα, και επειδή η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, φαίνεται ι εύλογο ότι η λήψη υψηλών δόσεων β-καροτένιο σε  συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τον καρκίνο κινδύνου. Σε τρεις μεγάλες κλινικές δοκιμές, οι άνθρωποι που είχαν υψηλές δόσεις συνθετικής βήτα-καροτίνη σε μία προσπάθεια για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και άλλους καρκίνους. Δύο μελέτες που βρέθηκαν με βήτα-καροτένιο συμπληρώματα να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, και ένα τρίτο που βρέθηκαν ούτε όφελος ούτε ζημία από β-καροτένιο συμπληρώματα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βήτα-καροτένιο μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά η υψηλή δόση βήτα-καροτένιο συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδίως για τους καπνιστές τσιγάρων.

Βιοχημικά τρόφιμα

Τι είναι βιοχημικά τρόφιμα, και είναι ασφαλή?
Τα βιοχημικά τρόφιμα που παρασκευάζονται με την προσθήκη γονιδίων από άλλα φυτά ή οργανισμούς να αυξήσουν την αντίσταση του φυτού σε έντομα, επιβραδύνουν την αλλοίωση, ή τη βελτίωση μετακομιστό, γεύση, θρεπτική σύνθεση, ή άλλες επιθυμητές ιδιότητες. Θεωρητικά, αυτά προστίθενται τα γονίδια μπορεί να δημιουργήσει ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις μεταξύ των ευαισθητοποιημένων ή αλλεργικά άτομα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ότι οι ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα bioengineered τώρα στην αγορά είναι επιβλαβή ή ότι θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω της προστιθέμενης γονιδίων.

Ασβέστιο

Είναι το ασβέστιο σχετίζεται με τον καρκίνο;
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, τα συμπληρωμάτων ασβεστίου σεμνά μειώνουν το σχηματισμό των αδενωμάτων του παχέος εντέρου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις, ωστόσο, ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ειδικά για του προστάτη που είναι πιο επιθετικο.

Υπό το πρίσμα αυτό, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουν να καταναλώνουν συνιστάται επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου, κυρίως μέσα από τις πηγές τροφίμων. Συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου είναι 1000 mg / ημέρα για τα άτομα ηλικίας 19 έως 50 ετών και 1.200 mg / ημέρα για άτομα άνω των 50 ετών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι άριστες πηγές ασβεστίου, όπως είναι μερικές φυλλώδη λαχανικά και χόρτα. Τα άτομα που λαμβάνουν μεγάλο μέρος του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να επιλέξετε χαμηλές  ή άπαχες επιλογές για να μειώσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Όσοι επιθυμούν να λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου θα πρέπει να διαβουλεύονται  τον γιατρό τους.

Χοληστερίνη

Η χοληστερόλη στην αύξηση του κινδύνου  για καρκίνο.
Η χοληστερόλη στη διατροφή προέρχεται μόνο από τα τρόφιμα που προέρχονται από ζωικές πηγές-με βάση το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα ζωικά λίπη. Επί του παρόντος, υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η χοληστερόλη η ίδια προκαλεί τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με την κατανάλωση τρόφιμα από ζωικές πηγές. Η Μείωση της χοληστερόλης στο αίμα μειώνε ιτον  κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα έχει επίδραση στον κίνδυνο για καρκίνο.

Καφές

Μήπως πίνοντας  καφέ προκαλώ καρκίνο;
Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της ινοκυστική σε εξογκώματα του μαστού (ένα είδος καλοήθους νόσου στο στήθος) σε ορισμένες γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού ή άλλων τύπων καρκίνου. Η σχέση μεταξύ του καφέ και του καρκίνου του παγκρέατος, η ευρεία δημοσιότητα στο παρελθόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.

Λίπος

Αν τρώτε λιγότερο λίπος έχετε  χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου;
Οι Δίαιτες υψηλές σε λιπαρά είναι επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε διάφορες θέσεις. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι τύποι των λιπών έχουν παρόμοιους αριθμούς των θερμίδων, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένοι τύποι, όπως τα κορεσμένα λίπη, μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου, και ότι τα λίπη που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ίνες

Τι είναι οι φυτικές ίνες και μπορεί να αποτρέψουν  τον καρκίνο;
Οι φυτικές ίνες περιλαμβάνονται  σε μια ευρεία ποικιλία των υδατανθράκων  φυτών που δεν είναι εύπεπτα από τον άνθρωπο. Ειδικές κατηγορίες ινών είναι «διαλυτά» (όπως το πίτουρο βρώμης) ή «αδιάλυτη» (όπως το πίτουρο σιταριού και κυτταρίνης). Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και ως εκ τούτου, βοηθά στη μείωση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φασόλια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Οι συσχετίσεις μεταξύ ινών και του κινδύνου καρκίνου είναι ασαφή, αλλά η κατανάλωση αυτών των τροφίμων ακόμη συνιστάται, διότι περιέχουν και άλλες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου και λόγω της άλλα οφέλη για την υγεία τους.

Τα έλαια των ψαριών

Μήπως η κατανάλωση ψαριών μας  προστατεύει από τον καρκίνο;

Το Ψάρι είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 σε λιπαρά οξέα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτά τα λιπαρά οξέα  εχουν καταστολή σχηματισμού του καρκίνου, και υπάρχει περιορισμένες  ενδείξεις  να υποδηλώνουν ένα ενδεχόμενο όφελος στον άνθρωπο. Η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί κατά πόσον τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ψαριών μπορούν να αναπαραχθούν με τη λήψη ωμέγα-3 ή τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Φθοριούχα

Τα  φθοριούχα προκαλέσουν καρκίνο;
Εκτεταμένες έρευνες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των φθοριούχων που δίνεται ως οδοντιατρικές θεραπείες, ή να προστίθενται σε οδοντόκρεμες, δημόσιες παροχές νερού, ή τα τρόφιμα.Τα  Φθοριούχα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Φολικό οξύ

Τι είναι το φολικό οξύ και πως  μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο;
Το Φολικό οξύ (στενά συνδεδεμένη με φυλλικό οξύ ή folacin) είναι μια βιταμίνη Β, που βρέθηκε σε πολλά λαχανικά, τα φασόλια, τα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Από το 1998, όλα τα προϊόντα σιτηρών ειναι  εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ.

Οι ανεπάρκειας φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, φολικό οξύ είναι το καλύτερο να λαμβάνεται μέσω της κατανάλωσης των λαχανικών, φρούτων και εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών.

Τα πρόσθετα τροφίμων

Τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν καρκίνο;
Πολλές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να τα διατηρήσει και να ενισχύσει το χρώμα, το άρωμα και την υφή. Τα πρόσθετα είναι συνήθως σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα, και όχι πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι κάθε πρόσθετο που καταναλώνονται σε αυτά τα επίπεδα προκαλεί καρκίνους του ανθρώπου.

Σκόρδο

Μπορεί το σκόρδο να βοηθήσει στην  πρόληψη του καρκίνου;
Τα οφέλη για την υγεία των allium ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο και σε άλλα λαχανικά στην οικογένεια κρεμμύδι έχουν ευρεία δημοσιότητα, κυρίως επειδή το σκόρδο έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Το σκόρδο είναι επί του παρόντος υπό μελέτη για την ικανότητά του να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ανεπαρκείς αποδείξεις σε αυτό το σημείο να υποστηρίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο για αυτό το λαχανικό στην πρόληψη του καρκίνου.

Γενετική

Αν τα γονίδιά μας καθορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου;
Βλάβη στα γονίδια που ελέγχουν την ανάπτυξη των κυττάρων και την ωρίμανση μπορεί να είναι είτε κληρονομικές ή επίκτητες κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Ορισμένοι τύποι μεταλλάξεων ή γενετική βλάβη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει το DNA από την καταστροφή. Η σωματική δραστηριότητα, τον έλεγχο του βάρους, και η διατροφή θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο. Οι πολλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της διατροφής και γενετικοί παράγοντες είναι ένα σημαντικό και πολύπλοκο θέμα της ευρείας τρέχοντος επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ακτινοβολημένα τρόφιμα

Γιατί  κάνει τα ακτινοβολημένα τρόφιμα να προκαλούν καρκίνο;
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να σκοτώσει τους επιβλαβείς οργανισμούς στα τρόφιμα, προκειμένου να επεκτείνει την «διάρκεια ζωής». η Ακτινοβολία δεν μένει στα τρόφιμα μετά τη θεραπεία, όμως, και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση ακτινοβολημένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Λυκοπένιο

Το  λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Το λυκοπένιο είναι το κόκκινο-πορτοκαλί καροτενοειδές αντιοξειδωτικό που βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα  τοματών και με βάση τα δημητριακά. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η κατανάλωση προϊόντων τομάτας μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν το λυκοπένιο είναι το ιχνοστοιχείο υπεύθυνο για αυτή την ένωση.Η  Απορρόφηση του λυκοπενίου αυξάνεται όταν μαγειρεύονται λυκοπένιο πλούσια σε λαχανικά και καταναλώνονται μαζί με το λίπος, αν και είναι μόνο πολύ μικρές ποσότητες λίπους που απαιτούνται για την απορρόφηση. Ακόμη και αν λυκοπενίου στα τρόφιμα  πουσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο, δεν προκύπτει ότι οι υψηλές δόσεις που λαμβάνονται ως συμπληρώματα θα είναι είτε πιο αποτελεσματική ή ασφαλής.

Κρέας: Μαγείρεμα και Διατήρηση

Θα πρέπει να αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα;
Μερικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση σε επεξεργασμένου κρέας  με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος και του στομάχου καρκίνων. Αυτή η ένωση μπορεί ή δεν μπορεί να οφείλεται σε νιτρώδη, τα οποία προστίθενται σε πολλά κονσερβοποιημένα κρέατα, τα χοιρομέρια, και hot dogs για να διατηρήσει το χρώμα και να αποφευχθεί η μόλυνση με τα βακτηρίδια. Τα Νιτρώδη μπορούν να μετατραπούν μέσα στο στομάχι σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά και φρούτα περιέχουν βιταμίνη C και τα φυτοχημικά επιβραδύνουν την μετατροπή των νιτρωδών σε νιτροζαμίνες. Η κατανάλωση κρέατος διατηρημένα με τις μεθόδους που αφορούν τον καπνό ή αλάτι αυξάνει την έκθεση σε δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, και έτσι θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

Πώς το μαγείρεμα του κρέατος επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Επαρκής μαγείρεμα είναι απαραίτητο για να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς εντός κρέατος. Ωστόσο, μερικές έρευνες δείχνουν ότι το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το ψήσιμο στη σχάρα τα κρέατα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Παρόλο που οι μελέτες δείχνουν αυτά να προκαλούν καρκίνο οι  χημικές ουσίες στα ζώα, είναι αβέβαιο αν πράγματι θα προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο. Τεχνικές όπως ψήσιμο, βράσιμο στον ατμό, λαθροθηρία, μαγείρεμα σε κατσαρόλα, φούρνο μικροκυμάτων και κρέατα  έχει την ελαχιστοποίηση της παραγωγής αυτών των χημικών ουσιών.

Η παχυσαρκία

Μήπως το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;Ναι.

 

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών), του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, της χοληδόχου κύστης, του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, του παγκρέατος, νεφρικών κυττάρων (νεφρών) καρκίνωμα, και ενδεχομένως άλλες τοποθεσίες.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Η κατανάλωση ελαιολάδου δεν συνδέεται με οποιαδήποτε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, και το πιθανότερο είναι ουδέτερη σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Βιολογικά Τρόφιμα

Τα τρόφιμα που φέρουν σήμανση «βιολογικό» είναι  πιο αποτελεσματικά στη μείωση  κινδύνου του καρκίνου;
Ο όρος «βιολογικά»  ευρέως χρησιμοποιείται για να ορίσει τα φυτικά τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα και γενετικές τροποποιήσεις. Προς το παρόν, καμία έρευνα που να αποδεικνύουν αν τα τρόφιμα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου από ό, τι είναι παρόμοια τρόφιμα που παράγονται με άλλες μεθόδους καλλιέργειας.

Φυτοφαρμάκα και ζιζανιοκτόνα

Τα  φυτοφαρμάκα στα τρόφιμα προκαλούν καρκίνο;
Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα μπορεί να είναι τοξικά  όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά σε βιομηχανικές, γεωργικές ή άλλες επαγγελματικές ρυθμίσεις. Παρά το γεγονός ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν μερικές φορές χαμηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, τα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν τα συνολικά οφέλη για την υγεία και τον καρκίνο την προστατευτική δράση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων σε  χαμηλές δόσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Φυσική Δραστηριότητα

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας εχει χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου;
Ναι.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με μέτρια έως έντονη επίπεδα σωματικής δραστηριότητας βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού από ό, τι εκείνους που δεν το κάνουν.Η μείωση του κινδύνου είναι ανεξάρτητη από τις επιπτώσεις της δραστηριότητας στο βάρος . Τα στοιχεία για την άμεση επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων μορφών καρκίνου είναι πιο περιορισμένες. Παρ ‘όλα αυτά, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν συσχετισθεί με πολλούς τύπους καρκίνου, καθώς και η σωματική άσκηση είναι ένα βασικό στοιχείο για τη διατήρηση ή την επίτευξη μιας υγιεινής σωματικού βάρους. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή νόσο και  στονσακχαρώδη διαβήτη

Φυτοχημικά

Ποια είναι τα φυτοχημικά, και δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Ο όρος «φυτοχημικά» αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία ενώσεων που παράγονται από τα φυτά. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις στην προστασία των φυτών έναντι των εντόμων ή έχουν άλλες βιολογικώς σημαντικές λειτουργίες. Μερικοί έχουν είτε αντιοξειδωτική ή ορμόνες, όπως δράσεων τόσο σε φυτά και σε άτομα που τα τρώνε. Επειδή η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οι ερευνητές ψάχνουν για συγκεκριμένα στοιχεία που θα μπορούσε να ευθύνεται για τις ευεργετικές επιδράσεις. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα φυτοχημικά που λαμβάνονται ως συμπληρώματα είναι τόσο ευεργετικά και τα λαχανικά, τα φρούτα, τα φασόλια, οι σπόροι και από την οποία προέρχονται.

Σακχαρίνη

Μήπως η ζαχαρίνη προκαλεί καρκίνο;
Οι υψηλές δόσεις του τεχνητού γλυκαντικού σακχαρίνης θα  προκαλέσει τον σχηματισμό λίθων της ουροδόχου κύστης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους.Η  Σακχαρίνης κατανάλωση δεν προκαλεί τον σχηματισμό λίθων της ουροδόχου κύστης σε ανθρώπους. Εάν η σακχαρίνη θα αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο, θα το πράξει σε δόσεις πολλές φορές μεγαλύτερες από τα ποσά που καταναλώνονται συνήθως από τους ανθρώπους.  Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες δεν έχουν αναφερθεί αυξήσεις των καρκίνων της ουροδόχου κύστης μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν σακχαρίνη, και η σακχαρίνη έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ιδρύθηκε καρκινογόνα για τον άνθρωπο από το αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας.

Αλάτι

Τα υψηλά επίπεδα αλατιού βοηθούν στην  αύξηση του κινδύνου σε  καρκίνου 
Μελέτες σε άλλες χώρες συνδέουν δίαιτες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων που διατηρούνται από το αλάτισμα και την αποσκωρίωση με αυξημένο κίνδυνο του στομάχου, του ρινοφάρυγγα και του καρκίνου του φάρυγγα. Δεν υπάρχουν στοιχεία να δείχνουν ότι το αλάτι που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή σε αρωματικά τρόφιμα επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σελήνιο

Τι είναι το σελήνιο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Το σελήνιο είναι ένα ορυκτό που απαιτείται από το σώμα ως μέρος των μηχανισμών άμυνας αντιοξειδωτικό. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το σελήνιο προστατεύει από τον καρκίνο, και μία πειραματική δοκιμή έχει δείξει συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ωστόσο, επαναλαμβάνονται και καλά ελεγχόμενες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αν το σελήνιο είναι χρήσιμη στην πρόληψη αυτών των μορφών καρκίνου.  Υψηλής δόσης συμπληρωμάτων σεληνίου δεν συνιστάται, καθώς υπάρχει μόνο ένα στενό περιθώριο μεταξύ ασφαλή και σε τοξικές δόσεις. Η μέγιστη δόση σε ένα συμπλήρωμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200 μικρογραμμάρια ανά ημέρα. Θαλασσινά, κρέατα και προϊόντα δημητριακών είναι καλές πηγές σεληνίου.

Προϊόντα σόγιας

Μπορεί η σόγια να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Από την Σόγια προέλευσης τρόφιμα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και μια καλή εναλλακτική λύση στο κρέας. Σόγια περιέχει αρκετές φυτοχημικά, μερικά από τα οποία έχουν ασθενή οιστρογονική δραστικότητα και φαίνεται να προστατεύουν έναντι ορμονο-εξαρτώμενων καρκίνων σε μελέτες σε ζώα.  Οι περισσότερες από τις μελέτες σε ανθρώπους συγκρίνουν Ασίας και δυτικούς πληθυσμούς, των οποίων οι διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες εκτός από την κατανάλωση σόγιας. Η κατανάλωση γάλακτος σόγιας και πούδρα σόγιας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις συγκεντρώσεις των κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Ωστόσο, τα φυτοοιστρογόνα στη σόγια είναι οι ίδιοι ασθενώς οιστρογονική και τα αποτελέσματα των διατροφικών σόγιας ή των συγκεκριμένων δόσεων της σόγιας που περιέχουν τα τρόφιμα για τον κίνδυνο του καρκίνου είναι άγνωστες. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για να στηρίξουν τη θεωρία ότι τα συμπληρώματα σόγιας είναι ευεργετικά στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα ότι οι υψηλές δόσεις της σόγιας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου οιστρογόνων-απόκριση, όπως του μαστού ή καρκίνο του ενδομητρίου, σε ορισμένα άτομα. Επιζώντες του καρκίνου του μαστού πρέπει να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες σόγιας τρόφιμα ως μέρος ενός υγιούς φυτικά βασισμένη διατροφή, και δεν θα πρέπει να λαμβάνει σκόπιμα πολύ υψηλά επίπεδα των προϊόντων σόγιας στη διατροφή τους ή πιο συμπυκνωμένες πηγές της σόγιας, όπως η σόγια περιέχουν χάπια, σκόνες , ή τα συμπληρώματα που περιέχουν μεμονωμένα ή συμπυκνωμένες ισοφλαβόνες

Ζάχαρη

Μήπως ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Η Ζάχαρη αυξάνει την θερμιδική πρόσληψη χωρίς να παρέχει οποιαδήποτε από τις θρεπτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Με την προώθηση της παχυσαρκίας και αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Λευκό (εξευγενισμένα) η ζάχαρη δεν είναι διαφορετική από καφέ (ανεπεξέργαστο) ζάχαρη ή μέλι σε σχέση με αυτές τις επιπτώσεις στο σωματικό βάρος ή ινσουλίνη.

Συμπληρώματα

Μπορεί  τα συμπληρώματα διατροφής να μειώσουν τον  κίνδυνο καρκίνου;
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και άλλα φυτικά τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι λίγοι παρέμβασης / κλινικές δοκιμές που διεξάγονται σε ανθρώπινους πληθυσμούς σχεδιάστηκε για να εξετάσει κατά πόσον τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έχουν αποφέρει απογοητευτικά αποτελέσματα. Βιταμίνες και ανόργανα άλατα συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου σε μελέτες παρέμβασης των υποσιτιζόμενων ατόμων στην Κίνα και τη Νότια Αμερική, αλλά και άλλες μελέτες με υψηλές δόσεις μόνο τα θρεπτικά συστατικά έχουν δείξει κανένα όφελος και έχουν ακόμη δείξει βλάβη

Το φαγητό είναι η καλύτερη πηγή των βιταμινών και μετάλλων.

Συμπληρώματα, όμως, μπορεί να είναι επωφελής για ορισμένους ανθρώπους, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, και τα άτομα με περιορισμένη διαιτητική πρόσληψη. Εάν ένα συμπλήρωμα λαμβάνεται, η καλύτερη επιλογή είναι ένα ισορροπημένο πολυβιταμινούχο / ανόργανα άλατα συμπλήρωμα που περιέχει όχι περισσότερο από 100 τοις εκατό της «Daily Value» (πρώην αναγράφονται στις ετικέτες των εν λόγω συμπληρώματος ως «RDA) από περισσότερα θρεπτικά συστατικά, δεδομένου ότι υψηλές δόσεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Τσάι

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι το τσάι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο, λόγω της περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες

Σε μελέτες σε ζώα, κάποια είδη τσαγιού (όπως το πράσινο τσάι) έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά και επιδημιολογικές μελέτες είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Επί του παρόντος, το τσάι δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο. 

Trans-λιπαρά

Τα trans-κορεσμένα λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου;
Τα trans-κορεσμένα λίπη που παράγονται κατά την παρασκευή των υδρογονωμένων ελαίων, όπως η μαργαρίνη ή το λίπος για να γίνουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα trans-λιπαρά οξέα έχουν αρνητικές καρδιαγγειακές επιδράσεις, όπως η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η σχέση τους με τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί.

Λαχανικά και φρούτα
Θα τρώει λαχανικά και φρούτα χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου;
Μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ή και τα δύο μαζί έχει συνδεθεί στην πλειονότητα των επιδημιολογικών μελετών με χαμηλότερο κίνδυνο των πνευμόνων, του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του καρκίνου. Επειδή δεν είναι γνωστό ποια από τις πολλές ενώσεις στα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιο προστατευτικό, η καλύτερη συμβουλή είναι να καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες από μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα (

Ποια είναι τα σταυρανθή λαχανικά και είναι σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου;

Σταυρανθή λαχανικά ανήκουν στην οικογένεια λάχανο και το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η καλύτερη απόδειξη προτείνει ότι μια ευρεία ποικιλία από λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων σταυρανθή και άλλα λαχανικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου 

Υπάρχει διαφορά στη διατροφική αξία των φρέσκων, κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένα λαχανικά και φρούτα ;

Ναι, αλλά όλα μπορούν να είναι καλές επιλογές. Τα φρέσκα τρόφιμα συνήθως θεωρείται ότι έχουν την πιο θρεπτική αξία. Ωστόσο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να είναι πιο θρεπτικά από τα φρέσκα τρόφιμα, επειδή είναι συχνά συλλέγονται ώριμα και γρήγορα κατεψυγμένα. Κονσερβοποίηση είναι πιο πιθανό να μειώσει τον ευαίσθητο θερμότητας και υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών απαραίτητη θερμότητα κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα φρούτα συσκευασμένα σε βαρύ σιρόπι, και ορισμένα κονσερβοποιημένα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επιλέξτε λαχανικά και φρούτα σε μια ποικιλία μορφών.

Μήπως το μαγείρεμα επηρεάζει τη θρεπτική αξία των λαχανικών;
Βράσιμο σε  λαχανικά, ειδικά για μεγάλο χρόνο, μπορούν να καταστρέψουν  το περιεχόμενό τους υδατοδιαλυτών βιταμινών.  Ο Φούρνος μικροκυμάτων και ο  ατμός μπορεί να είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά.

Θα έπρεπε να κάνω  χυμό λαχανικών και φρούτων;

Χυμός  μπορεί να προσθέσει ποικιλία στη διατροφή, και μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, ειδικά για εκείνους που έχουν δυσκολία στην μάσηση ή την κατάποση.  Η Αποχύμωση βελτιώνει επίσης την απορρόφηση του σώματος του μερικά από τα θρεπτικά συστατικά σε λαχανικά και φρούτα. Ωστόσο, χυμοί μπορεί να είναι μικρότερη γέμιση από ολόκληρα λαχανικά και τα φρούτα και να περιέχει λιγότερες ίνες. Ο χυμός φρούτων, ειδικότερα, μπορεί να συμβάλει πολλές θερμίδες στη διατροφή ενός ατόμου. Εμπορικά χυμό προϊόντα θα πρέπει να είναι 100% φυτικό ή χυμούς φρούτων, και θα πρέπει να είναι παστεριωμένο την εξάλειψη των επιβλαβών μικροοργανισμών.

Χορτοφαγικές δίαιτες

ΟΙ  χορτοφαγικές δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Χορτοφαγικές δίαιτες περιλαμβάνουν πολλά για την υγεία-προαγωγή χαρακτηριστικά? Τείνουν να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτοχημικά (π.χ. φλαβονοειδή, κ.λπ.). Δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ότι μια χορτοφαγική διατροφή έχει οποιαδήποτε ειδικά οφέλη για την πρόληψη του καρκίνου. Χορτοφαγικές δίαιτες διαφέρουν ως προς τη σύνθεση, αν και όλοι αποφεύγουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι αρκετά υγιεινό, αν έχει προγραμματιστεί προσεκτικά και να παρέχει επαρκείς θερμίδες. Δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων άπαχο κρέας σε μικρές έως μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι εξίσου υγιεινό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο περιορισμός των ομάδων τροφίμων σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι εκεί διατροφικές ελλείψεις. Η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή που αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως το γάλα και τα αυγά, θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο (ειδικά για τα παιδιά και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες).

Η βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου;
Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) λαμβάνεται από τα τρόφιμα με δύο τρόπους: προσχηματισμένες από πηγές τροφίμων ζώων, και που προέρχεται από το β-καροτένιο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η βιταμίνη Α είναι αναγκαία για τη διατήρηση υγιών ιστών. Συμπληρώματα βιταμίνης Α, είτε με τη μορφή της β-καροτίνης ή ρετινόλη, δεν έχουν δείξει να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, και υψηλή δόση συμπληρώματα μπορεί, στην πραγματικότητα, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. 14 , 15

Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη C κίνδυνο καρκίνου κάτω;
Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη C με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο. Οι λίγες μελέτες στις οποίες η βιταμίνη C έχει δοθεί ως συμπλήρωμα, ωστόσο, δεν έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε και ο  κίνδυνο καρκίνου ;
Μια κλινική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που πήραν βιταμίνη Ε (50 mg / ημέρα) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο,  αλλά η παρατήρηση αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Νερό και άλλα υγρά

Πόσο νερό και άλλα υγρά πρέπει να πίνω;
Η κατανάλωση του νερού και άλλων υγρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς το νερό αραιώνει την συγκέντρωση των καρκινογόνων ουσιών και μειώνει το χρόνο στην οποία βρίσκονται σε επαφή με την επένδυση της κύστης. Πίνοντας τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών την ημέρα είναι συνήθως συνιστάται, και μερικές μελέτες δείχνουν ότι ακόμη μπορεί να είναι ευεργετική.

Τα σχολια δικα σας

πηγη onlinelibrary.wiley.com/

Related posts:

test