ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Μύθος: Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πραγματικότητα: Περίπου το 70% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Όμως, η οικογενειακή ιστορία των κινδύνων είναι οι εξής: Αν ένας συγγενής πρώτου βαθμού (γονέας, αδελφός ή παιδί) είχε ή έχει καρκίνο του μαστού, τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται περίπου. Έχοντας δύο συγγενείς πρώτου βαθμού με τη νόσο αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

Μύθος: Φορώντας ένα σουτιέν με μπανέλα αυξάνει τον κίνδυνο

Πραγματικότητα: Οι ισχυρισμοί ότι η μπανέλα στο σουτιέν συμπιέζει το λεμφικό σύστημα του μαστού, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες και να προκαλέσει καρκίνο του μαστού, έχουν ευρέως καταρρίπτει ως αντιεπιστημονικό. Η συναίνεση είναι ότι ούτε ο τύπος του σουτιέν που φοράτε ούτε το σφίξιμο των εσωρούχων σας ή άλλα είδη ένδυσης έχει καμία σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.karkinos-kai mpanela-soytien

 

 Μύθος: Τα περισσότερα ανευρύσματα του μαστού είναι καρκινικά

Πραγματικότητα: Περίπου το 80% των εξογκωμάτων στο στήθος των γυναικών που προκαλούνται από τις αλλαγές είναι καλοήθεις (μη καρκινικές), κύστεις, ή άλλες συνθήκες. Οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναφέρουν τυχόν αλλαγές σε όλα, ωστόσο, επειδή η αλίευση του καρκίνου του μαστού νωρίς είναι τόσο ευεργετική. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή βιοψία για να καθοριστεί αν  είναι καρκίνοςbreast_cancer_-mithoi-kai-alhthies

Μύθος Η χειρουργική επέμβαση προκαλεί καρκίνο

Πραγματικότητα: Χειρουργική επέμβαση δεν προκαλεί καρκίνο του μαστού ούτε μετάσταση, όσο οι επιστήμονες  μέχρι σε τώρα έρευνες. Ο γιατρός σας μπορεί να ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ότι ο καρκίνος σας είναι πιο διαδεδομένος  από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, ωστόσο, . Και μερικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αφαίρεση του πρωτογενούς όγκου επιτρέπει μερικές φορές σε μεταστάσεις καρκίνων να αυξάνονται, αλλά μόνο προσωρινά? Αυτό δεν έχει αποδειχθεί σε ανθρώπους.

Μύθος: εμφυτεύματα στήθους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο.ta-emfiteymata-karkinow-mastoy

Πραγματικότητα: Οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα.  Το πρότυπο μαστογραφίες δεν λειτουργεί πάντα,  όμως, οι πρόσθετες ακτίνες Χ είναι μερικές φορές απαραίτητες για την πληρέστερη εξέταση του ιστού του μαστού.

Μύθος: Όλες οι γυναίκες έχουν 1 στις 8 πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.- Karkinos mastou -

Πραγματικότητα: Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Πιθανότητες μιας γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είναι περίπου 1 στα 233 όταν είναι στη δεκαετία του ’30 της και ανεβαίνει στο 1 προς 8 από τη στιγμή που έφθασε το 85

Μύθος: Φορώντας αντιιδρωτικό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.antidrotiko-kai-karkinos-mastoy

Πραγματικότητα: Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία Pooh-poohs αυτή είναι  η φήμη, αλλά παραδέχεται ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Μια μικρή μελέτη είχε σκοντάψει σε ίχνη  σε ένα μικρό δείγμα των καρκινικών όγκων του μαστού.  Το Parabens, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε ορισμένες αποσμητικά σώματος, έχουν ιδιότητες, αλλά η εν λόγω μελέτη δεν έκανε καμία σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ των parabens και καρκίνο του μαστού, ούτε την αναγνώριση με βεβαιότητα την πηγή των parabens που βρίσκονται σε όγκους

Μύθος: Μικρές-με στήθος γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.-kai karkinos-mikro-stithos

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μεγέθους των μαστών σας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πολύ μεγάλα στήθη μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εξεταστούν με την κλινική μαστού εξετάσεις και μαστογραφίες ακόμη και μαγνητικές τομογραφίες και πιο δύσκολο να διεξάγουν. Αλλά όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους, θα πρέπει να δεσμευτούν σε εξετάσεις.

Μύθος: Ο καρκίνος του μαστού έρχεται πάντα με τη μορφή ενός όγκουkarkinos-aytoeksetasi

Πραγματικότητα: Μια μορφή όγκου μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του μαστού (ή μία από τις πολλές καλοήθεις παθήσεις του μαστού), αλλά οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να είναι σε επιφυλακή για άλλα είδη των αλλαγών που μπορεί να είναι σημάδια του καρκίνου. Αυτές περιλαμβάνουν πρήξιμο? Ερεθισμό του δέρματος ή παραμόρφωση? Στήθος ή πόνο θηλή? Θηλή ανάκληση (στροφή προς τα μέσα)? Ερυθρότητα, φλούδες, ή πάχυνση της θηλής ή του δέρματος του μαστού? Ή απαλλαγή, εκτός από το μητρικό γάλα. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε λεμφαδένες της μασχάλης σε κόμβους  και να προκαλέσει οίδημα εκεί πριν από έναν όγκο στο μαστό . Από την άλλη πλευρά, η μαστογραφία μπορεί να φανεί ο καρκίνος του μαστού που δεν έχει εξωτερικά συμπτώματα καθόλου.

Μύθος: Δεν μπορείτε να έχετε καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή.symptomata-karkinou-mastou-

Πραγματικότητα: Μερικές γυναίκες έχουν τον καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή, μερικές φορές στο σημείο της ουλής. Ή ο αρχικός καρκίνος μπορεί να έχει εξαπλωθεί. Για τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού που  τα στήθη τους  έχουν αφαιρεθεί ως προφυλακτική ή προληπτικό μέτρο, υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα, αν και  μικρή, που μπορούν να έχουν τον καρκίνο του μαστού. Μετά την προφυλακτική μαστεκτομή ο κίνδυνος  μιας γυναίκας για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 90%.

Μύθος:Η οικογενειακή ιστορία του πατέρα σας του καρκίνου του μαστού δεν επηρεάζει τον κίνδυνο όσο και της μητέρας σου.klironomikotita-kai-karkinos--

Πραγματικότητα: Η οικογενειακή ιστορία του πατέρα σας του καρκίνου του μαστού είναι εξίσου σημαντική με την οικογένεια της μητέρας σας στην κατανόηση των κινδύνων . Ο καρκίνος στους άνδρες (όπως η πρόωρη εμφάνιση του προστάτη ή καρκίνου του παχέος εντέρου) και στις δύο πλευρές είναι επίσης σημαντικός  παράγοντας οικογενειακού  κινδύνου.

ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο του μαστού.

Πραγματικότητα: Δεν  έχει βρεθεί  σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού? Στην πραγματικότητα, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο σας. Μέχρι στιγμής είναι ασαφές κατά πόσον ο πόνος  του μαστού μπορεί να συνδέεται με την καφεΐνη.

Μύθος: Αν είστε σε κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, υπάρχουν λίγα που μπορείτε να κάνετε

Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλά που οι γυναίκες μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, αν είστε παχύσαρκοι, η τακτική άσκηση, η μείωση ή την εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ, η αυστηρή  εξέταση στο στήθος τους, να έχουν τακτικές κλινικές εξετάσεις και μαστογραφίες. Η διακοπή του καπνίσματος δεν θα βλάψει. Μερικές γυναίκες υψηλού κινδύνου επίσης να επιλέξουν να έχουν μια προφυλακτική μαστεκτομή για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά περίπου 90%. Μπορούν να λάβουν άλλα προληπτικά μέτρα, όπως να έχουν τακτικές μαγνητικές τομογραφίες, εξερευνώντας την  χημειοπροφύλαξη με θεραπείες, όπως η ταμοξιφαίνη, και συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές.

Μύθος: Οι γυναίκες με ογκώδεις μαστούς (επίσης γνωστή ως ινοκυστική αλλαγές του μαστού) έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.karkinosmastou-mithoi-kai-alithies

Πραγματικότητα: Στο παρελθόν, οι γυναίκες με άμορφο, πυκνό, ή ινοκυστική στήθη πιστεύαν ότι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.Ωστόσο, όταν έχετε εξογκώματα σε μαστούς, αυτό μπορεί να είναι δυσκολότερο να διαφοροποιήσει φυσιολογικό ιστό από καρκινικό ιστό, έτσι μπορείτε να αντιμετωπίσετε ψευδείς συναγερμούς. Οι γυναίκες με ινοκυστική στήθη  ακολουθούν  μαστογραφίες τους και ένα υπερηχογράφημα.

Μύθος: Ετήσια μαστογραφία σας εκθέτει σε τόση ακτινοβολία ώστε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πραγματικότητα: Αν και είναι αλήθεια ότι η ακτινοβολία χρησιμοποιείται στη μαστογραφία, το ποσό είναι τόσο μικρό που οι συναφείς κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι  σε σύγκριση με τα τεράστια προληπτικά οφέλη που καρπώνονται από το τεστ. Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει κομμάτια πολύ πριν να μπορούν να γίνουν αισθητά ή να παρατηρήσει, και το προγενέστερο ,και οι πιθανότητες  για επιβίωση είναι μεγαλύτεροι. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει ότι οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω λαμβάνουν μια μαστογραφία κάθε ένα έως δύο χρόνια

Μύθος: Οι βιοψίες  με βελόνα μπορεί να διαταράξει τα καρκινικά κύτταρα και να τους αναγκάσει να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.karkinos-mastoy

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό αυτό. Παρά τις κάποιες προηγούμενες ανησυχίες, μια μελέτη του 2004 δεν βρήκε αυξημένη εξάπλωση του καρκίνου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε βιοψίες βελόνα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν τη διαδικασία.

Μύθος: Μετά τις καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών.

Πραγματικότητα: Ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει περίπου 40.000 γυναίκες ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το εγκεφαλικό επεισόδιο (96.000 θάνατοι), ο καρκίνος του πνεύμονα (71.000), καθώς και χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού (67.000) είναι κάθε ευθύνονται για περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο.

Μύθος: Εάν η έκθεση μαστογραφία σας είναι αρνητική, δεν υπάρχει τίποτα άλλο  για να ανησυχούν.

Πραγματικότητα: Παρά τνη σημασία τους για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και τνη διάγνωση, οι μαστογραφίες αδυνατούν να ανιχνεύσουν περίπου 10% έως 20% των καρκίνων του μαστού. Αυτός είναι ο λόγος  οι κλινικές εξετάσεις μαστού και, σε κάποιο βαθμό, η αυτο-εξετάση είναι ζωτικής σημασίας στη διαδικασίας ελέγχου.

Μύθος:Το ίσιωμα των μαλλιών προκαλεί καρκίνο του μαστού σε γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Πραγματικότητα: Μια μεγάλη μελέτη του 2007 που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν βρήκε καμία αύξηση  κινδύνου καρκίνου του μαστού  που να οφείλεται στη χρήση σε ίσιωμα μαλλιών . Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιλαμβάνονται Αφρο-Αμερικανες γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει ίσιωμα επτά ή περισσότερες φορές το χρόνο για 20 χρόνια ή και περισσότερο.

Μύθος: Η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού σας δίνει μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης του καρκίνου από  αυτές που έχουν ογκεκτομη  με ακτινοθεραπεία.

Πραγματικότητα: Τα ποσοστά επιβίωσης είναι περίπου το ίδιο για τις γυναίκες που έχουν μαστεκτομή και για τις γυναίκες που επιλέγουν την διατήρησης μαστού επιλογή αφαιρώντας μόνο μέρος του στήθους και μετά την χειρουργική επέμβαση με θεραπείες ακτινοβολίας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις-όπως με εκτεταμένη νόσο DCIS, η παρουσία του BRCA μεταλλάξεων του γονιδίου, ή ιδιαίτερα μεγάλους όγκους-όταν η ογκεκτομή και η ακτινοβολία μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επιλογή θεραπείας.

Μύθος: υπέρβαρες γυναίκες έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως άλλες γυναίκες.

Πραγματικότητα: Όντας  το υπέρβαρο ή το παχύσαρκο αυξάνει τον καρκίνο του μαστού κινδύνου σας-ειδικά αν είστε μετά την εμμηνόπαυση

Μύθος: Οι θεραπείες γονιμότητας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.ormones-kai-karkinos

Πραγματικότητα: Με δεδομένη τη σύνδεση των οιστρογόνων στον καρκίνο του μαστού,  οι θεραπείες γονιμότητας έχουν μια υποψία. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μελλοντικές  μητέρες είναι πιθανό να μην έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μεγάλες, μακροπρόθεσμες, μελέτες  η έχουν εξαλειφθεί αυτή την ανησυχία εντελώς? Αξίζει περισσότερη έρευνα για να βρεθεί μια οριστική απάντηση.

Μύθος: Ζώντας κοντά σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Πραγματικότητα: Μια μελέτη του 2003 με στόχο να εξηγήσει τι φαινόταν να είναι μια υψηλή συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε ορισμένες χώρες στο Long Island, NY, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της νόσου και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από ηλεκτροφόρα καλώδια. Μια προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Σιάτλ έδωσε ένα παρόμοιο συμπέρασμα. Η έρευνα των πιθανών περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου είναι συνεχής.

Μύθος: Έχοντας μια έκτρωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πραγματικότητα: Επειδή η άμβλωση θεωρείται   μια διαταραχή στους κύκλους ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καρκίνου του μαστού που  συνδέεται με τα επίπεδα των ορμονών, πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει την ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου, αλλά δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο

Μύθος: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί.epizontes-me-karkino

Πραγματικότητα: Δυστυχώς, όχι. Αν και είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι παράγοντες κινδύνου (όπως το οικογενειακό ιστορικό και κληρονομούμενες μεταλλάξεις γονιδίων) και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο (μείωση ή την εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ, να χάσουν βάρος, να πάρει τακτική άσκηση και προβολές, καθώς και διακοπή του καπνίσματος), περίπου 70 % των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι η νόσος εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό από  τύχη και σύμφωνα με τις ως-ακόμη-ανεξήγητα παράγοντες.

τα σχολια δικα σας

Πηγη

health.com/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Related posts: