MΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 

Τι είναι Μουσικοθεραπεία?

Η Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης κατά την οποία η προσοχή του θεραπευτή εστιάζεται στην δημιουργία και αξιολόγηση της εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης με την βοήθεια της μουσικής και των ήχων. Η σχέση αυτή δημιουργείται κυρίως μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης, χωρίς βέβαια να αποκλείει την δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής και οι συμμετέχοντες είτε ακούγοντας μουσική, είτε χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα που δεν απαιτούν μουσική γνώση, δημιουργούν ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο. Κατά τη μουσικοθεραπευτική διαδικασία, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα μέσω της μουσικής, να διευρύνουν τις εμπειρίες και την αυτογνωσία τους, να βελτιώσουν την κοινωνικότητά τους και να αξιοποιήσουν την δημιουργικότητά τους.

O μουσικοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος, με άριστες γνώσεις μουσικής και ψυχολογίας ώστε να οδηγεί και να στηρίζει τη θεραπευτική διαδικασία με ευαισθησία, δημιουργικότητα και ευελιξία. Έτσι, το μουσικό δρώμενο γίνεται αντικείμενο συζήτησης, επεξεργασίας και εμβάθυνσης, εστιάζοντας στην επαναφορά, διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας.therapia-mousiki

Σε ποιους απευθύνεται

Η Μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά, εφαρμόζεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, και σε οποιαδήποτε ψυχοσωματική κατάσταση, όπως και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Ενδεικτικά, οι μουσικοθεραπευτές αναλαμβάνουν  περιπτώσεις όπως:

  • Ανάπτυξη προσωπικότητας
  • Συναισθηματικές/αγχώδεις  διαταραχές
  • Κατάθλιψη
  • Ψυχοσωματικές διαταραχές
  • Ψυχιατρικές παθήσεις
  • Αναπτυξιακές Διαταραχές (νοητική στέρηση, αυτισμός κλπ)
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Ογκολογία
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Αποκατάσταση-Κοινωνική επανένταξη (ιατρική-ψυχιατρική)
  • Γυναικολογία (εγκυμοσύνη, κλπ)
  • Απεξάρτηση
  • Γεροντολογία
  • Παιδιατρική

mousikotherapia
Που εργάζονται οι Μουσικοθεραπευτές

Οι μουσικοθεραπευτές εργάζονται σε διάφορα πλαίσια όπως τομείς ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία,  κοινωνικές υπηρεσίες, κλπ.
Επιπλέον, οι μουσικοθεραπευτές εργάζονται και ιδιωτικά, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο ειδικεύονται.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 79 ασθενείς διαπίστωσαν πως όσοι ακολουθούσαν αντικαταθλιπτική αγωγή και χρησιμοποιούσαν μουσική για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης σε σύγκριση με όσους υποβάλλονταν μόνο στην κλασική αγωγή.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε ψυχολογική θεραπεία και έπαιρναν τα κατάλληλα φάρμακα. Σε 33 από αυτούς προσφέρθηκαν και 20 συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο μουσικοθεραπευτή, στη διάρκεια της οποίας έπαιζαν μουσικά όργανα όπως τα drums.

Έπειτα από τρεις μήνες, αυτοί οι 33 ασθενείς είχαν μεγαλύτερη βελτίωση σε τεστ αξιολόγησης του άγχους και της κατάθλιψης απ’ ό,τι οι υπόλοιποι.

Μετά από 6 μήνες, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

«Η μελέτη μας έδειξε πως η μουσικοθεραπεία, σε συνδυασμό με την κλασική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς κατά τα πρώτα στάδια της νόσου τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστιαν Γκολντ, από το Πανεπιστήμιο τηςJyväskylä.

«Η μουσική έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράζονται και να επικοινωνούν με μη λεκτικό τρόπο – ακόμα και όταν βρίσκονται σε ένα σημείο όπου αδυνατούν να εκφράσουν με λόγια όσα νιώθουν».

 

 

 

πηγη

http://www.psychology-blog.gr/

http://www.musictherapy.gr/