Ο ΣΚΥΛΟΣ +ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ=ΒΟΛΤΑ…ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ+22C° = ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ!

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που έχει πόρους, τα ζώα συντροφιάς (ο σκύλος και η γάτα) λαχανιάζουν για να δροσιστούν. Για αυτόν το λόγο, όταν βάζουμε το σκύλο (ή τη γάτα) μας  για οποιοδήποτε λόγο στο αυτοκίνητο, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

Δεν τα αφήνουμε ποτέ μόνα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν επιστρέψουμε σε 2 λεπτά. Μπορεί κάτι να μας συμβεί, να δούμε κάποιον και να πιάσουμε κουβέντα. Στο μεταξύ, το αυτοκίνητο μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει μετατραπεί σε φούρνο.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι  22C°,  η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αγγίξει σε ελάχιστο χρόνο τους 47C°, οπότε το εγκλωβισμένο ζώο αρχίζει να υποφέρει.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα σκίαστρο στο τζάμι  προστατεύει το ζώο από τις συνέπειες τις ζέστης.

Μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ο σκύλος και η γάτα κινδυνεύουν να πεθάνουν από θερμοπληξία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

ΒΑΡΥ ΛΑΧΑΝΙΑΣΜΑ
ΑΦΘΟΝΟ ΣΑΛΙΟ
ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑ
ΕΡΥΘΡΑ ΟΥΛΑ Ή ΓΛΩΣΣΑ
ΛΗΘΑΡΓΟΣ
ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ Ή ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ
ΕΜΕΤΟΣ
ΔΙΑΡΡΟΙΑ
ΑΦΑΣΙΑ
Η θερμοπληξία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και για αυτό αντιμετωπίζεται πάντα ως επείγον περιστατικό.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος, μετακινήστε τον/την σε σκιερό και δροσερό μέρος, και τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρό σας. Εάν δεν βρίσκετε κτηνίατρο, ακολουθήστε τα παρακάτω μέτρα για την άμεση, αλλά σταδιακή, μείωση της σωματικής θερμοκρασίας του σκύλου ή της γάτας:

Βρέξτε το σώμα με δροσερό νερό – ΟΧΙ παγωμένο, ειδάλλως θα πάθει σοκ. Βάλτε το ζώο ήρεμα μέσα στο μπάνιο και βρέξτε το με το ντους, ή βάλτε σε ψεκαστήρα δροσερό νερό και ψεκάστε το κοντά σε ανεμιστήρα.
Δώστε μικρές ποσότητες δροσερού νερού (όχι παγωμένου).
Προσοχή! Πρέπει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία σταδιακά, για να μην το πιάσει ρίγος.

ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ, ΤΟ ΠΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.

Πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία είναι ζώα με κοντή και πλακουτσωτή μουσούδα,  παχύσαρκα, μυώδη, μακρύτριχα, γέρικα αλλά και πολύ νεαρά, όπως επίσης τα κουτάβια και τα γατάκια. Τέλος όσα ζώα παίρνουν φάρμακα ή υποφέρουν από κάποια ασθένεια.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η μετακίνηση του ζώου συντροφιάς με το αυτοκίνητο πρέπει να γίνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δηλαδή νωρίς το πρωί ή το βραδάκι. Το ίδιο ισχύει και για τη βόλτα άσκησης και για την ώρα του φαγητού.

Εάν ο σκύλος μας ζει έξω, το κατάλυμά του πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, να αερίζεται και να είναι πάντα καθαρό.

Στην αρχή του καλοκαιριού κουρεύουμε τα μακρύτριχα σκυλιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, βουρτσίζουμε τακτικά και τους σκύλους και τις γάτες.

Έχουμε πάντα καθαρό νερό σε σκιερό σημείο και σε δοχείο βαρύ, ώστε να μην το αναποδογυρίσει άθελά του το ζώο.

 Και ο σκύλος και η γάτα μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Πιο ευάλωτα είναι τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά, για αυτό συμβουλευτήτε τον κτηνίατρό σας για το κατάλληλο αντηλιακό.

  Εάν ταξιδεύουμε με πλοίο και είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετήσουμε το σκύλο μας στη «σκυλιέρα» του πλοίου, θα το κάνουμε ΜΟΝΟΝ εάν πληρούνται οι προδιαγραφές που επιβάλλει ο νόμος. Η «σκυλιέρα» δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στο φουγάρο, όπου έχει πολύ θόρυβο και ζέστη, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και σε ρεύματα, και οφείλει να παρέχει καθαρότητα και ασφάλεια. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν πετάμε το εισιτήριό μας, φωτογραφίζουμε τις ανάρμοστες συνθήκες και στέλνουμε γραπτή καταγγελία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισυνάπτοντας το εισιτήριό μας. Παράλληλα κοινοποιούμε την καταγγελία σε ζωοφιλικό σωματείο.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, ΔΕΝ μεταφέρουμε ΠΟΤΕ κανένα ζώο στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου ή στη μπαγκαζιέρα λεωφορείου ή πούλμαν.* Ως ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς φερόμαστε υπεύθυνα, σεβόμαστε τους νόμους και γνωρίζουμε τι κυρώσεις επιφέρουν.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι και τα αδέσποτα υποφέρουν από τη ζέστη και τον καύσωνα. Δεν μας στοιχίζει, λοιπόν, τίποτα να γεμίσουμε για τα αδέσποτα ένα πήλινο, φιλικό προς το περιβάλλον δοχείο, με καθαρό νερό. Μία πράξη ανθρωπιάς και πολιτισμού.

πηγη

http://www.frontidaz.gr

Related posts: