ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Όλη η Αλήθεια … Παγωμένο γλύκισμα = Παγωτό! Η νομιμοποίηση της απάτης

Με αφορμή μια συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Αντώνης Καφάτος πήρα το ερέθισμα να γράψω για το παγωτό. Όχι για να αναφερθώ στις πολλές θερμίδες που περιέχει και να καταλήξω στο αυτονόητο του μέτρου αλλά για να σας ενημερώσω ότι αυτό που αγοράζετε σήμερα ως παγωτό, τελικά δεν είναι παγωτό…

Στα Ελληνικά η σωστή του Ο καταναλωτής καλείται να ξεχωρίσει ένα προϊόν που μοιάζει με παγωτό, έχει σχεδόν την γεύση του και πλασάρεται με διάφορα διακοσμητικά επίθετα όπως «παγωμένη απόλαυση» κ.α. Και αν ακόμα πέσει το μάτι του στα ψιλά γράμματα και δει ότι πρόκειται για κάτι άλλο,
θα ακολουθήσουν ένα σωρό ακατανόητες χημικές ενώσεις που δεν θα του επιτρέψουν να ασχοληθεί παραπάνω. Το τέλειο καμουφλάζ! Φεύγοντας από την υπεραγορά ή το περίπτερο ο καταναλωτής πιστεύειότι αγόρασε παγωτό. Παγωτό που θα το φάει ο ίδιος, θα το σερβίρει στους φίλους του και θα το δώσει στα παιδιά του. Οι μεγάλες εταιρείες για να είναι καλυμμένες από τον νόμο βάφτισαν το προϊόν τους «παγωμένο γλύκισμα».

Αυτό το κόλπο τους επιτρέπει να παρασκευάζουν «παγωτά» που δεν έχουν ως πρώτη ύλη το γάλα, τα αβγά και την ζάχαρη. Στο παγωμένο γλύκισμα γίνεται αντικατάσταση των λιπαρών του γάλακτος με φτηνά υποβαθμισμένα φυτικά έλαια, όπως είναι το φοινικέλαιο ή το λίπος ινδικής καρύδας ή ότι άλλο συμφέρει (στην διατροφική ετικέτα τα ονομάζουν φυτικά λιπαρά γενικώς). Μπορεί κάποιος συνειρμικά να υποθέσει ότι εφόσον τα λίπη αυτά είναι φυτικά, είναι και καλύτερα διότι δεν είναι κορεσμένα. Σε κάθε κανόνα όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Τα συγκεκριμένα λίπη έχουν τέτοια περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και αυτά που βρίσκονται στο λίπος μιας χοιρινής μπριζόλας! Μέχρι πρόσφατα ο νόμος απαγόρευε στα παγωτά την προσθήκη κάθε ξένης προς το λίπος του γάλακτος λιπαρής ύλης, με εξαίρεση την φυσικώς ενυπάρχουσα στον κρόκο του αβγού. Αυτή η απόφαση διαχώριζε το παγωτό από το παγωμένο γλύκισμα.

Κάτι τέτοιο όμως προκαλούσε υποψίες σε όσους καταναλωτές ήταν προσεκτικοί στην επιλογή των προϊόντων που αγόραζαν. Έτσι το πρόβλημα λύθηκε με την αναθεώρηση των άρθρων 137 και 141 που αφορούσαν τα παγωτά και τα γλυκίσματα αντίστοιχα. Η σημαντικότερη αλλαγή που εισάγεται είναι η εξής:
«Διευρύνεται ο ορισμός του παγωτού και πλέον μπορούν να επισημαίνονται ως παγωτά και προϊόντα που για την παρασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί και αλλά συστατικά (φυτικά λιπαρά) πλέον αυτών του γάλακτος. Τα προϊόντα αυτά πωλούνταν έως τώρα ως παγωμένα γλυκίσματα. Η ισχύς της απόφασης 369/2011 αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλ. από τις 27/4/2012, προβλέποντας μεταβατική περίοδο 12 μηνών για την προσαρμογή της αγοράς στις απαιτήσεις που εισάγονται με την ανωτέρω απόφαση».
Δηλαδή, από το καλοκαίρι του 2013 θα μπορούν τα παγωμένα γλυκίσματα να ονομάζονται παγωτά εκμηδενίζοντας την δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή, αφού θα πρέπει να ξεχωρίζει τα δύο προϊόντα μόνο από τα ψιλά γράμματα, ενώ τουλάχιστον μέχρι σήμερα ξέραμε ότι όπου δεν γράφει ξεκάθαρα την λέξη «παγωτό» πάει να πει ότι δεν είναι.
Συνεπώς, μοναδική ασπίδα προστασίας απέναντι σε οποιοδήποτε προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά είναι η συνεχής ενημέρωση και η καταναλωτική σας συνείδηση

Αντρέας Κωνσταντίνου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
diatrofievexia@gmail.com,

πηγη

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/07/blog-post_6541.html

Related posts: