ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Κατοικίδια & Συντροφικότητα
Παπαγάλος ή καναρινί; σκύλος ή γάτα; φίδι ή σαύρα, χρυσόψαρο ή καρχαρίας; Όχι δεν πρόκειται για κουίζ αλλά σκέψεις ανθρώπων που επιλέγουν να βάλουν στο σπίτι τους παρά την οικονομική κρίση κατοικίδια ζώα τα οποία τους αλλάζουν τη ζωή· οι λεγόμενοι φιλόζωοι.
Αυτοί, λοιπόν, διακρίνονται σε τολμηρούς και σε λιγότερο τολμηρούς. Συγκεκριμένα, εγώ εντάσσομαι στη δεύτερη κατηγορία, σε αυτούς δηλαδή που δεν θα τολμούσαν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους ούτε φίδια, ούτε λιοντάρια και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει την υγεία της οικογένειας αλλά και του γείτονα. Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία που δεν εμπίπτει φυσικά στις παραπάνω και αναφέρεται στους φαινομενικά φιλόζωους, αυτούς δηλαδή που αγοράζουν ζώα για να κάνουν εντύπωση στο διπλανό τους γιατί είναι της μόδας ή επειδή τα νεογέννητα ζωάκια είναι αξιολάτρευτα με το μικρό τους μέγεθος, ενώ όταν μεγαλώνουν γίνονται επιθετικά, ζωηρά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να εγκαταλείψει ένα ζώο.
Οι πιο συνήθεις αγορές ή υιοθεσίες αφορούν σε σκυλιά και γάτες, αλλά υπάρχουν και αυτοί που στην αυλή τους έχουν χελώνες, κοτούλες, κατσίκες, άλογα και τα φροντίζουν και τα περιποιούνται με αμέριστη προσοχή. Γιατί όμως τόσοι άνθρωποι καταφεύγουν στη συντροφιά ενός κατοικίδιου; Τι τους προσφέρει; Μελέτες που έγιναν αρχικά στις ΗΠΑ και έχουν επιβεβαιωθεί από εργασία που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, αναφέρουν ότι απλά και μόνο το να παίζεις με το κατοικίδιό σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων.

Άτομα που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και παρουσιάζουν λιγότερο στρες σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν ζώα. Το χάιδεμα ενός σκύλου για παράδειγμα μειώνει το στρες και χαμηλώνει την πίεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντροφιά ενός ζώου βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη – ψυχική και σωματική- του παιδιού.

Τα παιδιά μαθαίνουν τη σημαντική ικανότητα της επικοινωνίας και το σεβασμό για τη φύση. Επιπλέον, παιδιά που βίωσαν το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου σε πολύ μικρή ηλικία, ανταπεξέρχονται καλύτερα στον πόνο της απώλειας όταν έχουν ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο. Ακόμη, παιδιά που εκτίθενται σε ζώα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους έχουν λιγότερα προβλήματα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος.
Μια πρόσφατη μελέτη στο Cambridge σύγκρινε δυο ομάδες παιδιών, μια με παιδιά που είχαν κατοικίδια και μια χωρίς.  Οι κύριες ενδείξεις ήταν αρκετά σαφείς: στις οικογένειες με κατοικίδιο, η σχέση μεταξύ παιδιών και γονιών ήταν καλύτερη και αυτό οδηγούσε σε μια πιο ευτυχισμένη οικογενειακή ατμόσφαιρα.  Επιπλέον, όσο περισσότερα ζώα είχαν, τόσο καλύτερη ήταν η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Δεν πρέπει, ακόμη, να ξεχνούμε ότι σε ανθρώπους με αναπηρίες, τα ζώα μπορεί να είναι όχι μόνο σύντροφοι αλλά και να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια. Για παράδειγμα οι σκύλοι για τους τυφλούς ή για τους κωφούς μπορούν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες. Αυτό που συμπεραίνουμε λοιπόν είναι ότι η παρουσία των ζώων σε μια οικογένεια δεν ωφελεί μόνο μικρούς αλλά και μεγάλους, τόσο ψυχικά αλλά και σωματικά.
Που όμως πρέπει να απευθυνθούμε για την απόκτηση ενός κατοικίδιου; Η απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν σημαίνει και επίσκεψη σε κάποιο pet shop. Χιλιάδες ζώα εγκαταλείπονται στο δρόμο, σε κάδους, σε πλαστικές σακούλες από άτομα που στη μορφή δεν μοιάζουν με ζώα αλλά στο μυαλό σίγουρα. Ευτυχώς, υπάρχουν φιλοζωικές οργανώσεις που σώζουν μερικά από αυτά πριν έρθει το τέλος και τα φιλοξενούν μέχρι κάποιος ιδιοκτήτης να τα αγαπήσει, να τα υιοθετήσει και να γεμίσει τη ζωή του με ένα νέο φίλο. Υπάρχουν πολλά ζωάκια που περιμένουν τη δική μας αγάπη και φροντίδα. Όσοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της φιλοζωικής εταιρίας ( http://www.filozoiki.gr/identity/) και να πάρουν μια γεύση του τι συμβαίνει. Πολλές ακόμα ιστοσελίδες αλλά και πολλά άτομα στο facebook έχουν δημιουργήσει ομάδες που βοηθούν αδέσποτα και ψάχνουν φιλόζωους ιδιοκτήτες. Μπορείς κι εσύ να γίνεις μέλος και να βοηθήσεις είτε με την οικονομική σου συνδρομή είτε υιοθετώντας ένα κατοικίδιο.
Η ζωή είναι πιο όμορφη όταν αγαπάμε και όταν προσφέρουμε και θα πρέπει να θεωρούμε την ιδιοκτησία ως μια δραστηριότητα που μας ολοκληρώνει και μας ανταμείβει διότι τα κατοικίδια προσφέρουν συντροφιά, αφοσίωση και ανιδιοτελή αγάπη που είναι μοναδική.

πηγη

www.agrinioart.gr/