ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ

5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ αντιμετώπιση Της Παιδικής παχυσαρκίας

ΤΟ Θέμα ΤΟΥ υπέρβαρου ΣΤΑ Παιδιά ΚΑΙ πολυακουσμένα εφήβους έχει χαρακτηριστεί ΣΕ παγκόσμιο Επίπεδο Ως επιδημία. Πολλές μέθοδοι παρεμβάσεων έχουν βραχυχρόνια αποτελέσματα, ο μακροχρόνιος, όμως, έλεγχος του βάρους είναι πολύ δύσκολο και προκλητικό θέμα.
– Η δίαιτα με την παραδοσιακή έννοια και διάφορα διαιτολόγια «μόδας» δεν ενδείκνυνται ως μέσο αντιμετώπισης! Υπάρχει κίνδυνος για μη κάλυψη των αναγκών του παιδιού και άρα παρεμπόδιση της ανάπτυξης. Επιπλέον, το παιδί δεν εκπαιδεύεται συνολικά στον υγιεινό τρόπο διατροφής: η προσέγγιση «όλα ή τίποτα» οδηγεί συχνά σε κύκλους απώλειας και επανάκτησης βάρους, ενώ καθιστά τα «απαγορευμένα» τρόφιμα ακόμη πιο ελκυστικά. Η συμμόρφωση είναι γενικώς χαμηλή.

– Η πιο σωστή προσέγγιση, όπως διαμορφώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση «αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπου ζωής γενικότερα». Να θυμόμαστε ότι η συμπεριφορά μαθαίνεται, δεν είναι έμφυτη και άρα μπορεί να αλλάξει.

– Ειδικά στα παιδιά, η προσέγγιση μέσω αλλαγής συμπεριφοράς φαίνεται να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εφόσον οι «προβληματικές» συνήθειες δεν έχουν εδραιωθεί πλήρως, υπάρχει μεγαλύτερη ίσως ευκολία για αλλαγές. Βοηθά το παιδί να «αποφορτιστεί» από την πίεση του αυστηρού διαιτολογίου: Όλα τα τρόφιμα είναι μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, με διαφορετικές, όμως, ποσότητες και συχνότητες κατανάλωσης. Βοηθά το παιδί να αποφορτιστεί και από την έννοια του βάρους ως μοναδικό κριτήριο προόδου και επιβράβευσης: η πρόοδος μετράται με το λεγόμενο ποσοστό υπέρβαρου και την αλλαγή σε επιμέρους θέματα που αφορούν τη διαιτητική πρόσληψη.

– Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι οι αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα. Πέρα από τη συμμετοχή σε οργανωμένη άσκηση, έμφαση πρέπει να δίνεται στην αύξηση των καθημερινών δραστηριοτήτων και τη μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων (τηλεόραση, παιχνίδια στον Η / Υ).

– Η υποστήριξη του παιδιού από το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον αποτελεί βασική συνιστώσα της επιτυχημένης προσπάθειας. Ο ρόλος του γονέα τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού: όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο ενεργητικό ρόλο έχει. Προσοχή, διότι πολλές πρακτικές των γονέων στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το παιδί, φέρνουν μόνο αντίθετα αποτελέσματα!

Η προσπάθεια ελέγχου βάρους είναι μια προσπάθεια αλλαγής τρόπου ζωής και όχι απλώς η εφαρμογή μαθηματικών υπολογισμών.

Παχυσαρκία είναι υπερβολικό λίπος σώματος. Αυτό μετράται απλά με τη σχέση που έχει το βάρος με το ύψος του παιδιού (ΒΜΙ).

Πόσο συχνή είναι η παιδική παχυσαρκία?

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Α ‘Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η 95η εκατοστιαία θέση έχει αυξηθεί την τελευταία 20ετία κατά 15 κιλά στα αγόρια και 7 κιλά στα κορίτσια. Αυτά, είναι παχύτερα κατά 3 και 2 κιλά από τα αντίστοιχα παιδιά των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν μέχρι τώρα τα παχύτερα παιδιά στον κόσμο. Από αυτό προκύπτει ότι τα Ελληνόπουλα έχουν τα πρωτεία παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία.
Στη Μεγάλη πλειοψηφία Των παιδιών ΜΕ Παχυσαρκία, δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια. Η παχυσαρκία είναι ένα τυπικό παράδειγμα πολυπαραγοντικής νόσου και πρέπει να θεωρείται ως το αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως ο τρόπος ζωής, η δίαιτα, η ηλικία, το φύλο και η κληρονομικότητα.

Τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον επιδρούν στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά των οποίων και οι δυο γονείς είναι παχύσαρκοι έχουν 80% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα και ο κίνδυνος αυτός πέφτει στο 40% αν μόνο ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος και στο 8% αν κανείς από τους γονείς δεν είναι παχύσαρκος.

Διατροφή: Η διατροφή είναι ένα βασικό καθοριστικό στοιχείο του βάρους του σώματος. Η μεσογειακή δίαιτα προφυλάσσει ενώ τα φαστ φουντ, τα αναψυκτικά, τα γλυκά αυξάνουν το πρόβλημα.

Τρόπος ζωής: Οι παχύσαρκοι γονείς δημιουργούν διαφορετικό διατροφικό περιβάλλον για τα παιδιά τους και έτσι ενθαρρύνουν ή κάνουν εύκολη την επιλογή τροφών πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες.

Φυσική δραστηριότητα: Η ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα, η οποία οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής, έχει σαν αποτέλεσμα την ελαττωμένη «δαπάνη» ενέργειας.

Ψυχολογικά αίτια:. ΤΑ παχύσαρκα Παιδιά ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ έφηβοι συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση ΚΑΙ ΤΟΥ φτωχή Εικόνα εαυτού πολυακουσμένα
ΠΟΙΑ Προβλήματα προκαλεί Η. Παιδική Παχυσαρκία?
. Τα παιδιά με παχυσαρκία έχουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα, Προβλήματα ΑΠΌ ΤΑ Οστά ΚΑΙ ΣΤΟΝ ύπνο άπνοια
Ως ενήλικες ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ πιθανο ΝΑ είναι παχύσαρκοι, να έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία.
Επίμονη παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία έχει βαριές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού σας.
Χρειάζεται ως γονείς να δράσετε τώρα!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Θεραπεύοντας ΤΗΝ Παιδική Παχυσαρκία πρέπει ΝΑ Γνωρίζει κανεις ΤΑ εξής:

1) Να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για άτομα με αυξημένο λίπος σώματος και όχι απλά υπέρβαρα.
2) Να μην επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη του παχύσαρκου παιδιού.
3) Να αποσκοπεί σε μια προοπτική μακροχρόνιου ελέγχου του βάρους.
4) Να γνωρίζει το υψηλό ποσοστό επανεμφάνισης της παχυσαρκίας μετά την απώλεια βάρους. Από μελέτες σε παχύσαρκα παιδιά έχει φανεί ότι το 80% των παιδιών που έχασαν βάρος, επέστρεψαν στις αρχικές τους εκατοστιαίες θέσεις βάρους 9 χρόνια μετά.

Συνολικά η θεραπεία της παχυσαρκίας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που πρέπει να στοχεύει στην εκπαίδευση, στη διαιτητική παρέμβαση με περιορισμό των θερμίδων, στην αύξηση της δραστηριότητας και την άσκηση, στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην αλλαγή τη συμπεριφοράς.

Λόγω του σημαντικού ποσοστού παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας και της ανάγκης πολύπλευρης προσέγγισης του παχύσαρκου παιδιού (ιατρική εξέταση για αποκλεισμό οργανικού αιτίου, ψυχολογική υποστήριξη και διαιτολογική παρέμβαση) είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των παιδιών και εφήβων αυτών από γιατρούς με γνώσεις στο πρόβλημα, που συνεργάζονται με εξειδικευμένους επιστήμονες (διαιτολόγους, ψυχολόγους).

Πρακτικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής του παιδιού:

1. Να έχει τρία κύρια γεύματα και να περιοριστούν οι πολλές θερμίδες από ενδιάμεσα σνακ.
2. Τα ενδιάμεσα σνακ στο σχολείο να είναι με υγειινές τροφές: φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, και όχι γλυκά, σοκολάτες, πατατάκια κλπ.
3. Να τρώει καλό, υγειινό πρωινό στο σπίτι πριν το σχολείο. Όχι μόνο γάλα το πρωί.
4. Να κόψει τα αναψυκτικά. Να περιορίσει τους χυμούς σε λιγότερο από 100ml τη μέρα. Να λαμβάνει νερό ως κύριο ποτό.
5. Να τρώει σπιτικό φαγητό. Να περιορίσει το έτοιμο φαγητό, την σκουπιδοφαγία.
6. Να περιορίσει τα γλυκά, τα παγωτά, τα αλμυρά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα (λουκάνικα, αλλαντικά, πίτσες) και τα τηγανητά.
7. Να τρώει 1-2 φορές την εβδομάδα ψητό ή βραστό ψάρι.
8. Να τρώει 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια.
9. Να τρώει άφθονα φρούτα και λαχανικά.
10. Να αντικαταστήσει το άσπρο ψωμί με μαύρο (ολικής άλεσης).
11. Να αντικαταστήσει τα άσπρα ζυμαρικά και ρύζι με ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης (καφέ).
12. Να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί, φέτα) πλήρη σε λιπαρά με γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
13. Να μην τρώει κάθε μέρα κρέας αλλά μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα.

Πρακτικές αλλαγές στη δραστηριότητα του παιδιού

Επιβάλλεται η συστηματική ενασχόληση με κάποιο άθλημα. Αυτό είναι τεράστιας σημασίας για την υγεία του παιδιού. Χρειάζεται να βρεί μια δραστηριότητα που να του αρέσει και να αθλείται με αυτήν τακτικά τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική στο σχολείο δεν είναι συστηματική άσκηση. Οι υπόλοιπες εξωσχολικές δραστηριότητες (ξενες γλώσσες, μουσική, φροντιστήρια, κομπιούτερ κλπ) δεν πρέπει να θεωρούνται σπουδαιότερες. Είναι απαραίτητο να βρεθεί χρόνος μέσα στην εβδομάδα για κολυμβητήριο, γυμναστήριο, στίβο κλπ.

Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

πηγες

www.pediatros-thes

 

dietup.gr/

Related posts: