ΕΧΕΤΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΑΜΠΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΔΙ?? ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν κάνει ζέστη και έπειτα από πολλές ώρες ορθοστασίας, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις   γίνεται εντονότερο   συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, κράμπες και κνησμό. Μην υποτιμάτε αυτά τα συμπτώματα, γιατί τις περισσότερες φορές κρύβουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Βασική αποστολή των φλεβών είναι να στέλνουν το αίμα, που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα μέσω των αρτηριών, πίσω στην καρδιά, για να επαναπροωθηθεί στη συνέχεια και να ακολουθήσει ξανά την ίδια διαδρομή. Στο εσωτερικό των φλεβών υπάρχουν πολλές βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος προς μια μόνο κατεύθυνση: από τις επιφανειακές φλέβες σε αυτές που βρίσκονται βαθύτερα και στη συνέχεια στην καρδιά. Όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, το αίμα δεν προωθείται, λιμνάζει εξαιτίας της βαρύτητας, η ενδοφλέβια πίεση αυξάνεται, οι περισσότερες βαλβίδες καταστρέφονται και οι φλέβες παραμορφώνονται. Τότε έχει κάνει την εμφάνισή της η φλεβική ανεπάρκεια.

Συμβουλές που ανακουφίζουν
Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα αλλά και να προλάβετε την επιδείνωσή τους, οι ειδικοί συμβουλεύουν:
Να ασκείστε: ακόμα και το περπάτημα βοηθάει.
•    Να χάσετε βάρος, αν είστε υπέρβαροι.
•    Να κρατάτε συχνά τα πόδια σας σε ψηλό σημείο.
•    Να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία, και την παραμονή για πολλή ώρα σε καθιστή θέση.
•    Μη φοράτε πολύ στενά ρούχα, γιατί παρεμποδίζουν τη φλεβική κυκλοφορία.
•    Προτιμήστε να φοράτε ειδικές ελαστικές κάλτσες που περισφίγγουν τα πόδια.
Σημαντική ανακούφιση μπορεί να προσφέρει και το ποδόλουτρο. Ρίξτε λίγο χοντρό αλάτι σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και βυθίστε τα πόδια σας για 5-7 λεπτά. Το ποδόλουτρο θα απορροφήσει την κούραση και θα χαλαρώσει το σώμα σας.

Η φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες, γιατί οι γυναικείες ορμόνες κάνουν τις φλέβες πιο ελαστικές. Η κυριότερη αιτία της είναι η κληρονομικότητα. Αν η μητέρα σας είχε «βαριά» και κουρασμένα πόδια, είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε και εσείς από τα ίδια συμπτώματα.
Ευθύνονται επίσης σε σημαντικό βαθμό:
•    Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο οργανισμό κατά την κλιμακτήριο και την εγκυμοσύνη αλλά και με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.
•    Η εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών αλλαγών, αλλά και της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης.
•    Κάποια φάρμακα που αυξάνουν την αιμάτωση των φλεβών, όπως τα αντιυπερτασικά.
•    Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.
•    Η πολύωρη ορθοστασία.
•    Η ηλικία: με την πάροδο της ηλικίας οι κιρσοί εμφανίζονται συχνότερα, ενώ αυτοί που ήδη υπάρχουν χειροτερεύουν.

Αγριοκαστανιά
Απομακρύνει το οίδημα
Φυλλοβόλο δέντρο μέτριου μεγέθους, ύψους 20-30 μέτρων, με φύλλωμα πλατύ, κυκλικό και πυκνό. Ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μερικές φορές ανθίζει και για δεύτερη φορά το φθινόπωρο. Ο καρπός του ωριμάζει το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Είναι φυτό ιθαγενές των ορεινών δασών των Βαλκανίων και καλλιεργείται γενικά στις εύκρατες περιοχές. Ο φλοιός, τα φύλλα και τα σπέρματά του συλλέγονται το χειμώνα. Περιέχει σαπωνίνες, κουμαρίνες και φλαβονοειδή, που καταπραϋνουν τον πόνο και ελαττώνουν το οίδημα. Πώς τη λαμβάνουμε: Αναζητήστε το φυτό σε προϊόντα που κυκλοφορούν σε μορφή τζελ ή κρέμας. Απλώνετε στα πόδια με απαλές κι όχι βίαιες κινήσεις.

Κυπαρίσσι
Τονώνει την κυκλοφορία
Αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα. Έχει μικροσκοπικά πράσινα φύλλα και αρσενικά και θηλυκά κουκουνάρια. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του, δηλαδή τα κουκουνάρια, τα κλαδιά και το αιθέριο έλαιο, συλλέγονται την άνοιξη. Το κυπαρίσσι περιέχει πτητικό έλαιο (με πινέλαιο, καμφένιο και κεδρόλη), φλαβονοειδή και τανίνες, που συσφίγγουν τις φλέβες και συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Πώς το λαμβάνουμε: Κάντε ποδόλουτρο προσθέτοντας στο νερό μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του φυτού.

Αμαμηλίδα
Δυναμώνει τις φλέβες
Η αμαμηλίς είναι δασόβιο δέντρο του Καναδά. Η συγκομιδή της γίνεται το καλοκαίρι και ακολουθεί ξήρανση, ενώ ο φλοιός συλλέγεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και ξηραίνεται στη σκιά, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Περιέχει τανίνες, φλαβονοειδή, πικρές ουσίες και πτητικό έλαιο, συστατικά που δυναμώνουν τα τοιχώματα των φλεβών. Πώς τη λαμβάνουμε: Μπορείτε να βρείτε το φυτό σε μορφή τζελ ή κρέμας, στα φαρμακεία. Η συχνή επάλειψη των ποδιών και στη συνέχεια η τοποθέτησή τους σε ψηλό σημείο βοηθούνστην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αμπέλι
Ενισχύει τα αγγεία
Φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό, με όρθιους αναρριχώμενους μίσχους, κληματσίδες, φύλλα σε σχήμα παλάμης. Τα κλήματα περιέχουν φλαβονοειδή, τανίνες, εστέρες του τρυγικού οξέος, ινοσιτόλη, καροτένια, χολίνη και σάκχαρα, ενώ οι καρποί, τρυγικό οξύ, τανίνη, ανθοκυάνες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C και ιχνοστοιχεία, ουσίες που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και κάνουν τα αγγεία πιο ανθεκτικά. Πώς το λαμβάνουμε: Θα το βρείτε σε μορφή τζελ ή κρέμας ή ως βασικό συστατικό σε κάποιο σκεύασμα που μπορεί να σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας.

Αλόη (Aloe vera)
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα
Τα μέρη που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα και πιο συγκεκριμένα η γέλη και ο χυμός, που εξάγονται από αυτά έπειτα από μία σειρά διεργασιών. Περιέχει ανθρακινόνες, ρητίνες, τανίνες, πολυσακχαρίτες και αλοερεζίνη, που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Πώς τη λαμβάνουμε: Ο χυμός του φυτού προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τα φαρμακεία. Όσο για τη δοσολογία συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας. Επίσης αναζητήστε το φυτό σε μορφή τζελ ή κρέμας, με την οποία θα κάνετε επάλειψη στα πόδια.

Η φυτοθεραπεία
Εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα σε μια ευρεία κατηγορία ασθενειών και συμπτωμάτων. Η αποτελεσματικότητά της είναι γνωστή εξάλλου και από τις παλιές ιατρικές πρακτικές, όπου χρησιμοποιούνταν κατά κόρον φυτά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Η φυτοθεραπεία χρησιμοποιείται τόσο για την αναχαίτιση μιας ασθένειας όσο και για την εκρίζωση των αιτιών που την προκαλούν. Πόσο ασφαλής είναι; Σε γενικές γραμμές οι παρενέργειες είναι αμελητέες και η φυτοθεραπεία είναι πολύ ασφαλής, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά, με την καθοδήγηση ειδικού. Τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν ακολουθεί μια θεραπεία με φυτά; Υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές ουσίες που δεν πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα με συγκεκριμένα φυτά, όπως κάποια φάρμακα που έχουν σχέση με την πηκτικότητα του αίματος ή κάποια αντικαταθλιπτικά. Για παράδειγμα, το πράσινο τσάι δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με την ασπιρίνη. Γι αυτό, με βάση το ιστορικό του ασθενούς, ο γιατρός ολιστικής ιατρικής θα χορηγήσει κατά περίπτωση την κατάλληλη θεραπεία.

πηγη        www.womenonly.gr

Related posts: