ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Περιγραφή

Μετά από ένα σημαντικό αριθμό φρούτων που έχω καθαρίσει, έχοντας χρησιμοποιήσει μάλιστα διαφορετικές μεθόδους, μπορώ με ασφάλεια να σας πω ποιος είναι εκείνος ο τρόπος που κατά την άποψή μου προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στα … διαολοαγκαθάκια τους αλλά και την μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στο καθάρισμα των φρούτων.
Πώς καθαρίζουμε φραγκόσυκα

 Τι χρειαζόμαστε: 

Φραγκόσυκα, πολλά φραγκόσυκα

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1 1) Όταν μαζέψετε / αγοράσετε τα φρούτα, εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε αμέσως, αφήστε τα σε δροσερό μέρος (εγώ προτιμώ να μη τα βάλω στο ψυγείο, προς αποφυγήν «ατυχημάτων») αλλά χρησιμοποιήστε τα το αργότερο μετά από 2-3 ημέρες, ιδιαίτερα εάν είναι ώριμα. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύετε να μαζέψουν, να συρρικνωθούν, ΜΕΣΑ Στη φλούδα πολυακουσμένα ΚΑΙ ΝΑ χάσετε ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ καθαρού φρούτου
Βήμα 2 2) Όταν το … πάρετε απόφαση, θ αφήσετε τα φρούτα να μουλιάσουν για 2 με 3 ώρες σε κρύο νερό. Το νερό θα μαλακώσει και θα απομακρύνει ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις αγκίθες της φλούδας και έτσι η δουλειά σας θα είναι πολύ πιο ασφαλής στη συνέχεια.
Βήμα 3 3) Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε κάτω από τρεχούμενο νερό, θα έχει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, είναι όμως ά χ ρ η σ τ η σ π α τ ά λ η ν ε ρ ο ύ, αφού η δουλειά γίνεται και με λεκανάκι.
Βήμα 4 4) Όσο περισσότερο χρόνο μείνουν τα φρούτα στο νερό, τόσο περισσότερο προς τη μεριά της ασφάλειας θα είστε, θα πέσουν και θα απομακρυνθούν εντελώς τα αγκαθάκια. εάν μείνουν όμως πάρα πολύ μέσα στο νερό, αυτό γίνεται κίτρινο, πράγμα που φοβούμαι ότι μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνονται και γευστικά στοιχεία του φρούτου.
Βήμα 5: 5) Όταν κόβουμε τα φρούτα (τότε έχουμε τη δυνατότητα επιλογής) φροντίζουμε να τα κόψουμε με λίγο από το σαρκώδες φύλλο του κάκτου από το οποίο κρέμονται. Πέραν του ότι διευκολύνει κατά πολύ το κόψιμο (τα φρούτα φυτρώνουν σε συστάδες, από 2 έως και πάνω από 6-7 στην άκρη αυτών των φύλλων, συνεπώς με μία και μόνη τομή τα κόβουμε όλα), δίνει τη δυνατότητα στο φρούτο να «τραφεί» , να παίρνει χυμούς από το κομμάτι αυτό του κλαδιού, και μετά το κόψιμό του, συνεπώς να διατηρηθεί καλύτερα.
Βήμα 6 6) Μετά το μούλιασμα μπορείτε, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι και ξύνοντας, γδέρνοντας, με τη λάμα του τη φλούδα των φρούτων, να απομακρύνεται ό, τι έχει παραμείνει πάνω τους.
Βήμα 7 7) Τα γάντια τώρα. Έχω δοκιμάσει ελαστικά κουζίνας, έχω δοκιμάσει χοντρά κήπου αλλά και πάνινα φούρνου. Τα πρώτα θεωρώ ότι δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία, ειδικά εάν επιχειρήσετε να καθαρίσετε τα φρούτα χωρίς τη διαδικασία του μουλιάσματος κινδυνεύετε. Τα γάντια είναι πολύ λεπτά, οι αγκίθες πολύ επίμονες και μυτερές, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να διαπερνούν το ελαστικό και να μπήγονται στα δάκτυλα. Ακόμη και όταν τα αφήσετε για ώρες στο νερό και μαλακώσουν τα αγκάθια, και πάλι κάποια θα περάσουν μέσα και θα σας ενοχλήσου, Τα γ ά ν τ ι α του κ ή π ο υ προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια, είναι όμως συνήθως βρώμικα. Αλλοίμονο εάν αγοράζατε καινούργια κάθε φορά που θα καθαρίζουμε φραγκόσυκα! (Αν και θα μου πείτε, πόσες φορές θα το κάνει κανείς αυτό …). Απομένουν τα γάντια φ ο ύ ρ ν ο υ. Αυτά και καθαρά είναι και σχεδόν απόλυτη ασφάλεια προσφέρουν. Υπάρχει ενδεχόμενο, εάν δεν προσέξετε και χουφτώνετε δυνατά τα φρούτα σας, κάποια λίγα αγκαθάκια να περάσουν. Ε, προσέξτε λίγο. Τελικά, τείνω να επιλέξω αυτά τα τελευταία για προστασία μου τις επόμενες φορές.
Βήμα 8 8) Στη διαδικασία, τώρα. Παίρνουμε ένα-ένα φρούτο, το τοποθετούμε «ξάπλα» πάνω σε μία επιφάνεια κοπής (είναι καλύτερα απ ‘ότι κατευθείαν στον πάγκο για να μπορείτε να καθαρίσετε πιο εύκολα το «πεδίο μάχης» στο τέλος) και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαιράκι, κάνουμε δύο τομές και αφαιρούμε τις δύο άκρες του φρούτου.
Βήμα 9 9) Με το επάνω άκρο να είστε φειδωλές, είναι όλο καλό, χρήσιμο, κομμάτι φρούτου. Αφαιρέστε συνεπώς ένα μικρό κομμάτι.
Βήμα 10 10) Στο κάτω, όμως, η τομή πρέπει να αφαιρεί όλο το σκληρό μέρος (διακρίνεται από το πράσινο χρώμα του) και να φθάνει έως τη σάρκα του φρούτου. Εάν σας μείνει σκληρό κομμάτι (τμήμα της φλούδας είναι στη πραγματικότητα), η διαδικασία του «γδυσίματος» που ακολουθεί δεν θα είναι ομαλή.
Βήμα 11 11) Στη συνέχεια κάνουμε με το μαχαιράκι μία τομή κατά μήκος του φρούτου (όχι βαθειά, να μη φθάνει στη καθαρή σάρκα, να κόψει μόνο τη φλούδα του).
Βήμα 12 12) Με το αριστερό μας χέρι (οι δεξιόχειρες) κρατούμε το φρούτο με τον δείκτη και τον αντίχειρα, από τις δύο κομμένες επιφάνειες στο πάνω και κάτω μέρος του. Με τη βοήθεια της λάμας του μαχαιριού, κατεβάζουμε με το δεξί μας χέρι τη μία πλευρά της κομμένης φλούδας, να ανοίξει και να ακουμπήσει στην επιφάνεια κοπής.
Βήμα 13 13) Κρατώντας αυτή τη πλευρά καθηλωμένη στην επιφάνεια εργασίας αρχίζουμε με το αριστερό χέρι να κυλάμε σαν «βαρελάκι» προς τα πίσω το φρούτο.
Βήμα 14 14) Η επιφάνειά του, κολλημένη με το μαχαιράκι μας στην επιφάνεια κοπής, όλο και θα αποκολλάται από το φρούτο,
Βήμα 15 15) το οποίο τελικά θα «γδυθεί» και θα παραμείνει καθαρό στο αριστερό μας χέρι.
Βήμα 16 16) Υπάρχει και άλλος τρόπος. Αφού αφαιρέσουμε τις δύο άκρες του φρούτου, πάντα με ένα αιχμηρό μαχαιράκι, κάνουμε κατά μήκος τομές στο φρούτο, ανά 1,5 με 2 εκατοστά.
Βήμα 17 17) Στη συνέχεια, κρατώντας το φρούτο πάντα με δείκτη και αντίχειρα του αριστερού χεριού, και πιάνοντας με τη λάμα του μαχαιριού μία-μία από αυτές τις επιφάνειες που έχουμε αποκόψει στην επιφάνεια του φρούτου, τραβούμε με το δεξί τη φλούδα προς τα κάτω,
Βήμα 18 18) αφαιρώντας όλες αυτές τις κομμένες λωρίδες φλούδας και, τελικά, ελευθερώνοντας το καθαρό φρούτο που περιέχει.
Βήμα 19 19) Προσωπικά βρίσκω την πρώτη μέθοδο πολύ πιο γ ρ ή γ ο ρ η και αρκετά πιο α σ φ α λ ή.
Βήμα 20 20) Μην επιχειρήσετε να καθαρίζετε φραγκόσυκα, κόβοντας τη φλούδα κυκλικά, σαν να επρόκειτο για πορτοκάλι . Το πιθανότερο είναι ότι θα γεμίσετε τη σάρκα του φρούτου με αγκαθάκια που θα κουβαλάει το μαχαίρι από τη φλούδα, συνεπώς … ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Βήμα 21 21) Σε όλες τις περιπτώσεις, μπορούμε να πιάνουμε το φρούτο όχι με το χέρι μας, αλλά με ένα πιρούνι. Το έκανα παλιότερα, δεν το κάνω πλέον, γιατί το φρούτο τρυπιέται (και δυστυχώς από πολλές πλευρές, όσο προχωράει το ξεφλούδισμα και το περιστρέφουμε) και τελικά το φρούτο κακοποιείται. Είναι όμως μία λύση που μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε, και σε αυτή τη περίπτωση σας κάνουν και τα ελαστικά ακόμη γάντια κουζίνας …
Βήμα 22 22) Οι φλούδες των φραγκόσυκων ΜΠΟΡΟΥΝ να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ! Και μάλιστα να μας δώσουν ένα πολύ γευστικό και δροσιστικό λικέρ! Σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου τα φραγκόσυκα κοστίζουν πραγματικά ακριβά, είναι σπατάλη να πετάξεις την φλούδα τους όταν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σε άλλες περιοχές, όπως στη Σικελία (που από νοοτροπία σέβονται αυτά που τους προσφέρει η φύση και δύσκολα πετούν κάτι), καθαρίζουν τα φρούτα, χρησιμοποιούν το εσωτερικό τους νωπό, σαν φρούτο, ή για παρασκευή μαρμελάδας και τις «ένοχες» φλούδες τις βάζουν αυτές να σιτέψουν με καθαρό οινόπνευμα. Όταν το ποτό φιλτραρισθεί, τα αγκαθάκια έχουν εξαφανισθεί.
Βήμα 23 23) Σε αυτή τη περίπτωση, τα φρούτα πρέπει να είναι από «σίγουρη» και καθαρή περιοχή. Και πρέπει να καθαρισθούν και εξωτερικά. Μετά από όσα είπαμε για το μούλιασμά τους σε νερό, αυτό φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Πράγματι, πιάνοντας τα φρούτα (πάντα με γάντια), τα καθαρίζουμε τρίβοντάς ελαφρά με νοτισμένο, βρεγμένο, πανί. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν λερώματα και σκόνη, αλλά και τα υπολείμματα αγκαθιών που θα έχουν παραμείνει, κάνοντας τη δουλειά του ξεφλουδίσματος πιο εύκολη. Ενδεχόμενα κτυπήματα στα φρούτα απομακρύνονται με το μαχαίρι, ΑΦΟΥ τα ξεφλουδίσουμε πρώτα. Φυσικά και δεν πετούμε όλη τη φλούδα!
Βήμα 24 24) Εάν, παρ ‘ελπίδα, κάποια αγκαθάκια … παρεισφρήσουν και μέσα από τα γάντια (ακόμη και με τα γάντια φούρνου μπορεί να περάσουν μερικά), βρέξτε τα χέρια σας με νερό και στη συνέχεια απλώστε πάνω τους, στα σημεία που νοιώθετε ενόχληση, λίγο κρεμοσάπουνο. Απλώστε το για λίγα δευτερόλεπτα σαν να είναι … ενυδατική κρέμα.
Βήμα 25 25) Σαπουνίστε τα στη συνέχεια για άλλα 10-15 δευτερόλεπτα ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ
Βήμα 26 26) ξεπλύνετε καλά. Θα διαπιστώσετε πως τα ενοχλητικά microαγκαθάκια θα έχουν εξαφανισθεί. Κάποια γιαγιά με συμβούλεψε να τα αλείψω με λάδι (οι παλαιότεροι έτσι τα απομάκρυναν), επειδή όμως δεν ήθελα να λαδωθώ, επέλεξα το πιο κοντινό (και οικονομικό) του ανάλογο, το κρεμοσάπουνο, και δεν έπεσα έξω.
Λίγα ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ καθάρισμα Νομιζω τα εξαντλήσαμε όλα. Με το μ ά ζ ε μ α, όμως, τι γίνεται? Βάζουμε γάντια και … Allons enfants, να τα κόψουμε? Όχι, γιατί εκείνο που θα θα κοπεί θα είναι η διάθεσή σας. Με τη μία. Σαν βγείτε στο κυνήγι του φραγκόσυκου, πρέπει να είστε κατάλληλα οργανωμένοι.
Ένας εύκολος τρόπος να τα μαζέψουμε αυτά τα «δύσκολα» φρούτα, είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με, εκτός από τα γάντια, ένα μαχαίρι και μία … απόχη. Την φέρνουμε κάτω από το φρούτο (διαλέγουμε τα πιο ώριμα, εκείνα που το χρώμα τους έχει περάσει από το κίτρινο-πορτοκαλί στο σκούρο κόκκινο) και με ένα μαχαίρι κόβουμε το φρούτο από το σαρκώδες φύλλο πάνω στο οποίο στηρίζεται. Αυτό πέφτει μέσα στην απόχη και εμείς περνούμε σε άλλο.
Όταν μαζευτούν αρκετά, τουμπάρουμε την απόχη και τα αδειάζουμε στη σακούλα μεταφοράς. Φροντίζουμε μαζί με τα φραγκόσυκα να κόψουμε και ένα φιλετάκι από το σαρκώδες φύλλο του κάκτου. Μπορεί να προσθέσει λίγο βάρος στη σακούλα μας, θα βοηθήσει όμως το φρούτο να διατηρηθεί λίγο περισσότερο, αφού θα συνεχίσει για κάποιες ημέρες να τρέφεται από αυτό. Δεν ξεχνάμε να ξεπλύνουμε καλά την απόχη πριν την χρησιμοποιήσουμε για οτιδήποτε άλλο, τα αγκαθάκια «καιροφυλακτούν».
Εάν θέλετε κάποια ακόμη στοιχεία για αυτό το παρεξηγημένο φρούτο, ιδού:

Κάθε κιλό (1.000 γρ) φρούτου περιέχουν 875,5 γρ νερό, 7 γρ πρωτείνης, 5 γρ λιπαρών και 96 γρ υδατάνθρακες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά στοιχεία, κυρίως σε ασβέστιο και φώσφορο. Αποδίδει μόλις 41 θερμίδες τα 100 γρ. Μας ήρθε από το Μεξικό όπου, για τους Αζτέκους θεωρείτο ιερό φυτό. Το όνομα με το οποίο ήταν γνωστό ήταν Nopalli και μάλιστα έδωσε το όνομά του στη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας τους Τενοχτιτλαν, γνωστή για την αφθονία αυτής της ποικιλίας κάκτου

. Https://www.sintagespareas.gr/s

Related posts: