ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Νομίζετε ότι οι μπατονέτες είναι η απάντηση στο ενοχλητικό κερί που συσσωρεύεται μέσα στα αφτιά; Κάνετε λάθος!

Δείτε γιατί δεν πρέπει να τις χρησιμοποιείτε και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίζετε τα αφτιά σας.
Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το κερί αποτελείται από κυψελίδα -την οποία παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες για να διατηρούν την επιδερμίδα του αφτιού ενυδατωμένη- και νεκρά κύτταρα του δέρματος που απορρίπτει ο ακουστικός πόρος.
Ακούγεται παράδοξο, όμως το ανθρώπινο αφτί είναι κατάλληλα «σχεδιασμένο» ώστε να αυτο-καθαρίζεται, απομακρύνοντας από μόνο του το κερί από το ακουστικό κανάλι. Όταν λοιπόν σπρώχνουμε την μπατονέτα μέσα στο αφτί, διακόπτεται αυτή η φυσιολογική διαδικασία απόρριψης και το αφτί μας μπορεί να καταλήξει να παράγει ακόμη περισσότερο κερί. Επίσης, σπρώχνουμε λίγο-λίγο το κερί προς το εσωτερικό του καναλιού κι έτσι μπορεί να προκαλέσουμε απόφραξη του ακουστικού πόρου. Τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό.
Πώς καθαρίζουμε τα αφτιά σωστά και με ασφάλεια
Ρίχνετε μία ή δύο σταγόνες υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) στο αφτί περίπου 10 λεπτά πριν κάνετε μπάνιο. Το οξυζενέ βοηθά να ρευστοποιηθεί το κερί και να απομακρυνθεί ευκολότερα ενώ κάνουμε μπάνιο.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή μία φορά το μήνα και δε θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Εάν έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν πρόβλημα με τα αφτιά σας (π.χ. ρήξη τυμπάνου) ή έχετε κάνει χειρουργείο στο αφτί, αποφύγετε το οξυζενέ, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να καθαρίζετε εξωτερικά το ακουστικό κανάλι.
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι παράγετε αρκετό κερί, μπορείτε να επισκέπτεστε τον ΩΡΛ κάθε έξι μήνες ώστε να απομακρύνει το περιττό κερί χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/324358-pos-na-katharisete-sosta-ta-aftia-sas#ixzz3nBiQcGU8