ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΓΑΤΙΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 
Τι κι αν έχει στρογγυλέψει η κοιλίτσα του Ψιψή, κοιμάται όλη μέρα και βαριέται τα παιχνίδια; Τι κι αν με ξυπνάει κλαίγοντας γιατί δε βλέπει να κατέβει από τον πάγκο της κουζίνας που ανέβηκε! Είναι ο δικός μου γατούλης, τον αγαπάω το ίδιο, αλλά πλέον τον προσέχω λίγο περισσότερο…
Για κανένα γατόφιλο δεν είναι ευχάριστο να βλέπει το ζώο του να μεγαλώνει, να υιοθετεί διαφορετικές συνήθειες και να παλεύει με τα προβλήματα που του προκύπτουν, αλλά πρέπει να είστε ενήμεροι για τα πιθανά προβλήματα του ζώου σας και για τους τρόπους που μπορεί κάποιο από αυτά να προληφθεί.

 

 

1. Παχυσαρκία

Μπορεί να εμφανιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής της γάτας, κυρίως όμως μετά τη στείρωση ή όταν το ζώο είναι ηλικιωμένο. Τότε το ζώο είναι πιο οκνηρό και παίζει λιγότερο και αν συνδυαστεί με αυξημένη λήψη τροφής, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην παχυσαρκία. Γι’αυτό πρέπει να δίνετε λιγότερη τροφή στο στειρωμένο και το ηλικιωμένο ζώο, για να προληφθούν οι δυσάρεστες συνέπειες της παχυσαρκίας (διαβήτης, αρθρίτιδα, καρδιοπάθειες).

2. Διαταραχές σε ούρηση-αφόδευση

Όσο οι γάτες μεγαλώνουν, αρχίζουν να ξεχνούν τις «καλές τους συνήθειες» και ουρούν ή αφοδεύουν εκτός της άμμου τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

Διαταραχή συμεριφοράς, λόγω stress ή αλλαγών περιβάλλοντος
Τύφλωση
Ακράτεια ούρων, λόγω ηλικίας ή λόγω υπερκατανάλωσης νερού εξαιτίας διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας κ.ά.
Χρειάζεται να εξεταστεί το ζώο από κτηνίατρο και να αντιμετωπιστεί η πρωτογενής αιτία. Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχιστεί, μπορείτε να βάλετε σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού μερικές αμμοδόχους ακόμη, ώστε να τις βρίσκει και να ενεργείται σε αυτές.

3. Τύφλωση

Συνήθως όταν γίνεται αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη είναι σχεδόν καθολική και στα δύο μάτια. Η γάτα συνηθίζει εύκολα να κινείται στο χώρο αν η τύφλωση προκύψει σταδιακά και τα αντικείμενα στο σπίτι δεν αλλάξουν θέση. Κύρια εμφανίζεται στις γάτες από:

Υπέρταση, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας ή υπερθυρεοειδισμού
Ατροφία-αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, κυρίως λόγω υπέρτασης
Καταρράκτη, λόγω ηλικίας ή διαβήτη
Νεοπλάσματα του οφθαλμού ή του εγκεφάλου
Γλαύκωμα (πιο συχνό στους σκύλους)
Προστατέψτε το ζώο σας μέσα στο σπίτι και μην κάνετε αλλαγές στο χώρο, ώστε να γνωρίζει πάντοτε που είναι το φαγητό, το νερό και η άμμος του.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα μάτια της γάτας παίρνουν ένα γκρι-μπλε χρώμα, όπως και στον καταρράκτη, που είναι λόγω της γήρανσης και ονομάζεται πυρηνική σκλήρυνση (αντίστοιχο με το γαλάζιο χρωματισμό των ματιών των ηλικιωμένων ανθρώπων). Το ζώο βλέπει θολά, αλλά δεν του δημιουργεί πρόβλημα και δε θα το οδηγήσει σε τύφλωση. Πρέπει να διαφοροποιείται από τον καταρράκτη, αφού δε θεωρείται παθολογική κατάσταση και δε χρειάζεται θεραπεία.

4. Απώλεια ακοής και οσμής

Συνήθως συμβαίνει σταδιακά λόγω ηλικίας. Η γάτα δεν ακούει πλέον το όνομα της και μπορεί να γίνει δύσκολη με το φαγητό, λόγω της ανεπαρκούς όσφρησης. Γίνεται ευαίσθητη στο άγγιγμα και τρομάζει εύκολα, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες παρατηρούν το πρόβλημα όταν δεν τρέχει η γάτα τους στην πόρτα με το χτύπημα του κουδουνιού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται το ζώο για παρασίτωση ή χρόνια ωτίτιδα που σχετίζονται με απώλεια της ακοής.

5. Αρθρίτιδα

Αντίστοιχο πρόβλημα με των ηλικιωμένων ανθρώπων, με τα παχύσαρκα ζώα να εμφανίζουν προδιάθεση. Η γάτα εμφανίζει δυσκολία να κάνει άλματα και δείχνει να πονάει ακόμη και με τις απλές κινήσεις των αρθρώσεων. Συχνά συνυπάρχει ατροφία των μυών του ζώου, που αν και είναι φυσιολογικό για το ηλικιωμένο ζώο, επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση. Ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί με παυσίπονα, συχνά εφ’όρου ζωής.

6. Stress και επιθετικότητα

Τα ηλικιωμένα ζώα δε δέχονται με ευκολία τις αλλαγές στο περιβάλλον τους, τρομάζουν πιο εύκολα και γίνονται επιθετικά. Αυτό γίνεται χειρότερο αν συνυπάρχει κάποια ασθένεια που τους προκαλεί πόνο και αγωνία. ‘Ετσι οι γάτες όταν μεγαλώνουν είναι καλό να μη μετακινούνται χωρίς λόγο και να μην ταξιδεύουν αν δεν είναι ανάγκη. Βοηθείστε το ζώο σας διατηρώντας ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της υγείας του.

7. Αλλαγή συνηθειών

Η γάτα πλέον αναζητάει περισσότερο τη συντροφιά του ιδιοκτήτη και γίνεται πιο χαδιάρα. Ακόμη μπορεί να νιαουρίζει πιο συχνά, να μην επιμελείται αρκετά το τρίχωμά της , να κοιμάται πιο πολύ και να μην της αρέσει πλέον η τροφή της. Δεν έχει πολλή όρεξη για παιχνίδι και γίνεται πιο σπιτόγατα. Είναι φυσιολογικό η γάτα να αλλάξει κάποιες συνήθειές της μεγαλώνοντας, αλλά αν κάτι σας υποψιάσει απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

8. Προβλήματα καρδιάς

Εμφανίζονται πιο συχνά σε παχύσαρκες ηλικιωμένες γάτες και όταν προϋπάρχει υπερθυρεοειδισμός ή υπέρταση. Το ζώο εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή, εύκολη κόπωση, βήχα και απώλεια βάρους. Η πρόγνωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος της καρδιάς και η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται εφ’όρου ζωής.

9. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Μπορεί το μόνο που θα παρατηρήσει ο ιδιοκτήτης να είναι η αυξημένη δίψα και διούρηση της γάτας του, κι αυτό γιατί οι νεφροί έχουν πλεόν μειωμένη ικανότητα συμπύκνωσης του ούρου. Δυστυχώς από τα κύρια αίτια θανάτου στη γάτα και μία κατάσταση μη αναστρέψιμη, αφού δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα διενέργειας αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρού στη χώρα μας, όπως στον άνθρωπο. Η πορεία όμως του κάθε ζώου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η γάτα μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, εφόσον τρώει ειδική τροφή και αντιμετωπίζονται τα δευτερογενή προβλήματα.

10. Υπερθυρεοειδισμός

Συχνή πάθηση των ηλικιωμένων γατών που στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε καλόηθες νεόπλασμα του θυρεοειδούς. Η γάτα χάνει βάρος παρά την αυξημένη της όρεξη για φαγητό και μπορεί να εμφανίζει εμετούς και διάρροιες. Η διάγνωση γίνεται εύκολα με αιματολογικές εξετάσεις, που είναι απαραίτητες να γίνονται σε ζώα προχωρημένης ηλικίας.

11. Διαβήτης

Κύρια εμφανίζεται σε παχύσαρκες ηλικιωμένες γάτες και τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της νεφρικής ανεπάρκειας και του υπερθυρεοειδισμού. Περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και διούρηση, ανορεξία ή πολυφαγία, απώλεια βάρους και κατάπτωση. Η διάγνωση γίνεται εύκολα με τη λήψη αίματος και τη μέτρηση της γλυκόζης, που θα είναι πολύ αυξημένη ακόμη κι αν το ζώο είναι νηστικό. Σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η σωστή ρύθμιση του διαβήτη.

12. Ουλίτιδα-Προβλήματα των δοντιών

Πολύ συχνό πρόβλημα των γατών όλων των ηλικιών, όμως γίνεται χειρότερο όσο μεγαλώνει το ζώο, ειδικά αν τρέφεται με μαλακές τροφές (σπιτικό φαγητό ή κονσέρβα). Παραπονιέστε ότι μυρίζει πολύ άσχημα το στόμα της γάτας σας, ενώ εκείνη μπορεί να δείχνει ότι πονάει όταν μασάει την τροφή. Συνήθως τα ούλα της είναι κόκκινα και φλεγμαίνουν, ενώ στα δόντια υπάρχει πέτρα. Πρέπει να εξεταστεί η γάτα από κτηνίατρο και να αφαιρεθούν δόντια που κουνιούνται ή είναι χαλασμένα για να αποσυμφορηθεί η στοματική κοιλότητα και να καθαριστεί επαρκώς από τα μικρόβια. Προλάβετε τα προβλήματα των δοντιών με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών της γατούλας σας, από μικρή ηλικία και με ξηρά τροφή και παιχνίδια που δυσκολεύουν το σχηματισμό της πέτρας.
Προσοχή πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει έντονη δυσοσμία του στόματος της γάτας γιατί μπορεί να οφείλεται σε προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια (λόγω ουραιμίας).

Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, πρέπει να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον κτηνίατρό τους για να τους γίνεται κλινική εξέταση που μπορεί να αποκαλύψει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα. Καλό είναι να γίνεται παράλληλα αιματολογικός έλεγχος του ζώου για να αποκλειστούν προβλήματα στα ζωτικά του όργανα και να ζυγίζεται τακτικά για να προληφθεί η αύξηση του βάρους του.

Κανείς δε μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης, όσο κι αν προσπαθήσει.
Το ζητούμενο είναι να γεράσουμε εμείς και τα ζώα μας αξιοπρεπώς…

πηγη

http://www.diagnovet.gr/