ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 

Τι είναι ο ψευδάργυρος;
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο.   Διεγείρει τη δραστηριότητα περίπου 100 ενζύμων, τα οποία είναι ουσίες που προάγουν βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα σας Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αναγκαία για την επούλωση πληγών, βοηθά στη διατήρηση αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA.   Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει επίσης φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Ποιες τροφές παρέχουν ψευδάργυρο
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων.  Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από κάθε άλλο τρόφιμο, αλλά το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά παρέχουν στην πλειοψηφία τους ψευδαργύρο   Άλλες καλές πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα καρύδια, ορισμένα θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως, τα εμπλουτισμένα δημητριακά ,   τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  H . Απορρόφηση του ψευδαργύρου είναι μεγαλύτερη  σε   μια δίαιτα πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη από μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες    οι οποίες βρίσκονται στο σύνολό στους κόκκους στα  ψωμιά,στα δημητριακά,  στα όσπρια και σε άλλα προϊόντα,
Ανεπάρκεια ψευδαργύρου και τι  μπορεί να συμβεί;
Σημάδια της ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης, απώλεια μαλλιών, διάρροια, καθυστέρηση στην σεξουαλική ωρίμανση και την ανικανότητα, στα μάτια και σε δερματικές βλάβες,   απώλεια της όρεξης.  Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η απώλεια βάρους, καθυστερημένη επούλωση των πληγών, διαταραχές γεύσης, και με  ψυχική λήθαργο μπορεί να συμβεί.     Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι γενικά και συνδέονται και με άλλες ιατρικές καταστάσεις, μην υποθέσετε ότι οφείλονται σε έλλειψη ψευδαργύρου  Είναι σημαντικό να ρωτησετε   έναν ιατρό σχετικά με  τα συμπτώματα, έτσι ώστε  η κατάλληλη φροντίδα να  μπορεί να δοθεί.

 

Related posts:

test