ΣΥΚΟ ΕΝΑ ΘΕΙΚΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, αντιοξειδωτικά. Εκτός αυτών, έχει και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά, ανάλογα και την μορφή του, και έχει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο αναλυτικά:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ (100γρ.)

ΘΕΡΜΙΔΕΣ
80 Kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
20 γρ.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
2.9 γρ.
ΣΑΚΧΑΡΑ
16.26 γρ.
ΠΡΩΤΕΪΝΗ (κυρίως κυστίνη, τυροσίνη)
1.2 γρ.
ΛΙΠΑΡΑ
0,23 γρ.
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ
0,15 γρ.
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ
0,12 γρ.
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ( ίχνη Ω6, Ω3) ΛΙΠΑΡΑ
0,29 γρ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
142 IU
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1
2mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2
1.18 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3
1 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5
0,300 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
3 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
1.67 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
0,30 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
4,7 mcg.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
35 mg
ΚΑΛΙΟ
330 mg
ΧΑΛΚΟΣ
0,06 mg
ΣΙΔΗΡΟΣ
0,6 mg
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
22 mg
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
17 mg
ΜΑΓΓΑΝΙΟ
0,128 mcg

fig

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥ
ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
Το σύκο είναι πολύ καλή πηγή Καλίου, το οποίο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος και έτσι βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε Ασβέστιο το οποίο απαιτείται για την συντήρηση των υγειών οστών. Επιπλέον, η περιεκτικότητα του σύκου σε Κάλιο εμποδίζει την αυξημένη απώλεια Ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από την υψηλή κατανάλωση αλατιού στην καθημερινή διατροφή, προστατεύοντας έτσι από γρήγορη εμφάνιση οστεοπόρωσης, οστεοπενίας και άλλων παθήσεων των οστών.
ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ
Τα φύλλα του σύκου έχουν εμφανίσει αντιδιαβητικές ιδιότητες μειώνοντας την ποσότητα ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Το φρούτο, περιέχει Κάλιο το οποίο επίσης έχει αντιδιαβητική ικανότητα. Παράλληλα, η περιεκτικότητα του φρούτου σε βιταμίνες Α, Ε, Κ καθώς και σε άλλα θρεπτικά συτατικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες όπως διαβήτη. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο σύκο είναι επίσης προστατευτικές. Έρευνες τέλος δείχνουν ότι η περιεκτικότητα του σε χλωρογενικό οξύ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι ελέγχονται τα επίπεδα γλυκόζης στο διαβήτη τύπου 2.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟ
Έρευνες αποδεικνύουν την μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στήθους σε γυναίκες μετά την κλιμακτήριο κατόπιν κατανάλωσης φρούτων και δημητριακών υψηλών σε φυτικές ίνες. Έτσι το σύκο ως φρούτο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία έχει προστατευτική δράση. Παράλληλα, η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A,C,E) το καθιστούν ακόμα πιο ισχυρό στην άμυνα ενάντια στον καρκίνου.
ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ
Τα φύλλα του σύκου, κατόπιν ερευνών, μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, το Κάλιο, οι φυτικές ίνες και το Μαγγάνιο που περιέχονται στο σύκο προστατεύουν την λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα η περιεκτικότητα του φρούτου στα απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω3, Ω6 μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και έτσι τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου. Η πηκτίνη, ως φυτική ίνα, μειώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερίνης και έτσι καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι βιταμίνες που περιέχονται (Α, Β, C, Κ) προστατεύουν την καρδιά λόγω του αντιοξειδωτικού και μεταβολικού τους ρόλου στην συμμετοχή της πήξης του αίματος
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΛΙΔΩΔΗ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνες A, C, E, καροτενοειδών, καθημερινώς προστατεύει την υγεία των ματιών. Ιδιαίτερο ρόλο όμως παίζουν τα φρούτα. Έτσι το σύκο με υψηλή περιεκτικότητα στις παραπάνω βιταμίνες και ιδιαίτερα στην Α, εμποδίζει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας των ματιών και την επιδείνωση της όρασης.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η παρουσία πολλών φυτικών ινών στο σύκο, όχι απλά εμποδίζει τη δυσκοιλιότητα μέσω της διευκόλυνσης της κίνησης των εντέρων, αλλά και τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Παράλληλα βοηθά η κατανάλωσή του σε προβλήματα δυσπεψίας. Αυτό γίνεται αρχικά λόγω του αλκαλικού pH της τροφής που ανακουφίζει το όξινο περιβάλλον του στομάχου. Κατά δεύτερον, το φρούτο περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και έτσι στη δυσπεψία.

6F30F5C3DAC2D05E3B9F6AFEAE13D3A4
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τα σύκα λόγω της φυτικής ουσίας που περιέχουν, που όταν βραχεί αποκτά όγκο, βοηθούν στη θεραπεία του πονόλαιμου. Παράλληλα έχουν αυτήν την καταπραϋντική δράση και στον βήχα και στο άσθμα. Εκχύλισμα σύκου χρησιμοποιείται ενάντια στη βρογχίτιδα, στη λαρυγγίτιδα και στο παρατεταμένο κρύωμα. Τέλος, το σύκο απομακρύνει την δυσωσμία.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Στην λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούνταν το σύκο ως μαλακτικό των ερεθισμένων μαλακών δερματικών ιστών. Εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του εμποδίζει την ανάπτηξη βακτηριδίων. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στην περίπτωση της στηθάγχης και των φλεγμονών του στόματος. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας του φρούτου σε ένα χημικό, psoralens, χρησιμοποιείται σε αποχρωματισμό του δέρματος, ψωρίαση και άλλες τέτοιες δερματικές παθήσεις. Οι αισθητικοί το συνιστούν στην δερματική υγεία καθώς η κατανάλωσή του εμποδίζει τις πρόωρες ρυτίδες.
ΦΥΣΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
Λόγω της περιεκτικότητας του σύκου σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθά στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Παράλληλα ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα και έτσι τη γενική ευεξία.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το φρούτο αυτό έχει δείξει να μειώνει τη σεξουαλική αδυναμία.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
Το φρούτο αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Αυτές έχουν θετική επίδραση στον έλεγχο του βάρους καθώς μειώνουν την όρεξη εφόσον ο βαθμός κορεσμού που προσφέρουν είναι αυξημένος. Έτσι μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια βάρους.
ΑΓΟΡΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Τα σύκα διαφέρουν πολύ σε χρώμα και υφή ανάλογα την ποικιλία. Οι περισότερες είναι σε ξηρά μορφή είτε λόγω έκθεσης τους στον ήλιο είτε λόγω ανθρώπινης επεξεργασίας. Εφόσον τα φρέσκα δεν διατηρούνται, πρέπει να αγοραστούν μια ή δύο μέρες πριν την κατανάλωση. Πρέπει να εξετάζεται το βαθύ χρώμα και η απαλή αλλά όχι μαλακή υφή όταν πρόκειται να αγοραστούν. Να μην είναι χτυπημένα ή με χρωματικά μελανά σημάδια και να έχουν ωραία μυρωδιά. Πρέπει να είναι τυλιγμένα σε χάρτινη συσκευασία και μακριά από άλλα τρόφιμα και σε δροσερή θερμοκρασία. Αυτά που είναι σε ξηρή μορφή πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος τυλιγμένα επίσης για να μην αλλοιώνονται από τον αέρα. Πριν την κατανάλωση, πλένουμε καλά με δροσερό νερό τα φρέσκα σύκα και μετά τα ξεφλουδίζουμε απαλά. Τα ξηρά σύκα εκτός από την απλή κατανάλωσή τους μπορούν να τοποθετηθούν για αρκετά λεπτά στο νερό έτσι ώστε να γίνουν πιο χυμώδη. Είναι γευστική η κατανάλωσή τους επίσης με βρώμη ή με γιαούρτι. Λόγω του αλκαλικού τους pH έχει θεωρηθεί ευργετικό για αυτούς που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι αγαπημένο συστατικό στα γλυκά, τις μαρμελάδες, τα ζελέ, τα κέικ, τις πίτες. Τα σύκα προσθέτουν γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, λόγω μιας ουσίας που περιέχουν, διατηρούν τα προϊόντα φρέσκα και μαλακά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην ανατολική Ασία και όχι μόνο, καταναλώνεται ως χυμός. Στις Μεσογειακές χώρες, χρησιμοπιείται στην παρασκευή αλκοόλ αλλά και καπνού. Τα ξηρά σύκα, κατόπιν επεξεργασίας, χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά του καφέ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
Τα σύκα είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν οξαλικά οξέα τα οποία βρίσκονται κυρίως σε όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων. Όταν τα οξαλικά οξέα έχουν υψηλή συγκέντρωση στα υγρά του σώματος, κρυσταλλοποιούνται και δημιουργούν προβλήματα. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από προβλήματα στα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη. Επίσης, τα οξαλικά οξέα μπορεί να εμπλακούν στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμη, στα αποξηραμένα σύκα που πωλούντια στο εμπόριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διοξείδιο του θείου με σκοπό τη διατήρηση του χρώματος και την παράταση της ζωής του προϊόντος. Η ένωση όμως αυτή είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο ιδιαίτερα αν πάσχει από άσθμα. Τέλος, το φύλλο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Ζιώζιου Εύα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος – Επιστήμων τροφίμων

Η αγαπημένη μου μάσκα ομορφιάς

Peeling για το πρόσωπο

Το σύκο απολεπίζει απαλά την επιδερμίδα μου, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και μου προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία. Το ελαιόλαδο την ενυδατώνει και τη θρέφει ενισχύοντας την παραγωγή των κυττάρων.

Χρησιμοποιώ:

2 σύκα και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πολτοποιώ τα σύκα, προσθέτω το ελαιόλαδο και ανακατεύω. Απλώνω την μάσκα στο πρόσωπό μου κάνοντας απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Την αφήνω να δράσει για 10 λεπτά και ξεπλένω με κρύο νερό.

Και η αγαπημένη μου δροσερή σαλάτα

Χρησιμοποιώ
4 σύκα φρέσκα
1 ματσάκι ρόκα
μαϊντανό
100 γραμμ. Ανθότυρο
Ξίδι μπαλσάμικο και ελαιόλαδο

Πλένω τη ρόκα και την κόβω με τα χέρια. Κόβω στα τέσσερα τα σύκα και ψιλοκόβω τον μαϊντανό. Ψήνω στο γκριλ το ανθότυρο και το προσθέτω. Ολοκληρώνω με αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

Το μυστικό

Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

http://omorfamystika.gr/
www.anthorama.gr
πηγη

http://www.dromostherapeia.gr

Related posts: