Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ποια είναι η επίδραση της σοκολάτας στην καρδιά και την υγεία;

Με την υπερπαραγωγή της κατηγορίας φαρμάκων γνωστή ως στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και συνταγογραφουνται για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, παρά το ότι έχουν πάνω από 300 τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία (συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας!),

Πώς σας ακούγεται η σοκολάτα ως μια βιώσιμη, φιλική για την καρδιά εναλλακτική λύση;

sokolata-ygeia-kardia
Οι τεράστιες ποσότητες σοκολάτας που καταναλώνονται παγκοσμίως, αποκαλύπτουν ότι οι εκφράσεις όπως “πεθαίνω για σοκολάτα!” δεν είναι καθόλου τυχαίες. Αλλά ξέρατε ότι, ενώ μας εξισορροπεί συναισθηματικά, μπορεί πραγματικά να κρατήσει την καρδιά μας, ζωντανή και υγιέστερη;
Πράγματι, ήδη από το 2006, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τους ηλικιωμένους άνδρες, η κατανάλωση κακάου συσχετίστηκε αντίστροφα με την αρτηριακή πίεση και την 15-ετή καρδιαγγειακή και κάθε άλλη αιτία θνησιμότητας.

Σε σύγκριση με το χαμηλότερο τριτημόριο (χαμηλότερο κατά 33%) της πρόσληψης κακάο, οι άνδρες στο υψηλότερο τριτημόριο είχαν 50% μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και μείωση 47% στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια.

Όχι και άσχημα αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η πρόσληψη κακάο μεταξύ των χρηστών ήταν 2,11 γραμμάρια ανά ημέρα. Έτσι ενώ πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για συμπληρώματα, όπως ουβικινόλης για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των φαρμάκων με στατίνες, θα μπορούσαν να τρώνε σοκολάτα αντ’ αυτού.
Κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 50% σχεδόν, το οποίο δεν είναι μια δαπανηρό και δυνητικά επικίνδυνο φάρμακο, αλλά ένα τρόφιμο, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ακόμη και αν παραδόξως βρίσκεται σε οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων.
Υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες στήριξης της κατανάλωσης του κακάου, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, για τη μείωση και των δύο παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους όπως: Υπέρταση, δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλή HDL, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο.chocolate-kardia-sex
Το αξιοσημείωτο για την έρευνα σχετικά με σοκολάτα είναι ότι η κατανάλωση της φαίνεται να βελτιώνει την παθολογική κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, γνωστή ως ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, και η οποία πιστεύεται ότι είναι στη ρίζα του προβλήματος της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, καθώς και τα αυξημένα λιπίδια του αίματος.

Η σοκολάτα έχει επίσης ερευνηθεί εκτενώς για την αποτελεσματική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε όσους την καταναλώνουν, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσει κάποιος τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ασθενειών. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα που μειώνουν αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση αλλά στην πραγματικότητα αυξάνουν την καρδιακή θνησιμότητα. Αυτό συμβαίνει διότι οι στατίνες μπορεί να καταστείλουν αποτελεσματικά τα λιπίδια του αίματος, αλλά ταυτόχρονα αποδυναμώνουν τον καρδιακό μυ.

Άλλα πιθανά οφέλη του κακάο για την υγεία περιλαμβάνουν:

Την αναστολή της επιταχυνόμενης γήρανσης.chocolate-aima

Η προτίμηση για σοκολάτα σε μεγαλύτερη ηλικία έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία, αισιοδοξία και καλύτερη ψυχολογική ευεξία, αλλά έχει και αντιοξειδωτική, προ- οξειδωτική δράση. Επιπλέον, η έρευνα στις γυναίκες δείχνει ότι η μακροχρόνια λήψη φλαβονοειδών (η ακατέργαστη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτές τις ενώσεις) προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί ερυθρότητα του δέρματος και βελτιώνει την κατάστασή του.

Την προστασία από το Alzheimers

καθώς εξασθενεί την υπεροξείδωση των λιπιδίων που σχετίζεται με το θάνατο νευρωνικών κυττάρων.

Μείωση του στρες.

Η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων σοκολάτας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων μειώνει την ουρική έκκριση της κορτιζόλης και των κατεχολαμινών, με παράλληλη μείωση και άλλων δεικτών μεταβολισμού που αφορούν το στρες, αλλά και του μικροβιακού μεταβολισμού του εντέρου.

Αναστολή της Οξείδωση της Χοληστερόλης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα προλαμβάνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, ενισχύοντας παράλληλα και την ευεργετική HDL χοληστερόλη.

Ενίσχυση γνωστικής απόδοσης.

Η σοκολάτα, όντας πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, με μέγιστα αποτελέσματα στην ποσότητα των 10gr ανά ημέρα.

Αναστολή του Καρκίνου.chocolate------

Περιορισμένη αν και σημαντική έρευνα υποδεικνύει ότι το κακάο είναι ικανό να αναστείλει ορισμένους τύπους καρκίνου. Η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη έχουν επιλεκτικά ανασταλεί με πολυφαινόλες του κακάο, και η έρευνα σε ζώα δείχνει ότι το υγρό κακάο είναι ικανό να αναστείλει χημικά (τεχνητά) δημιουργημένο καρκίνο του ήπατος.

Βελτίωση του Διαβήτη.

Νέα έρευνα από την American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας, ή ενεργά συστατικά της (κακάο, flavan-3-ols), μειώνει ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη. Οι ερευνητές εξέτασαν 42 μακροπρόθεσμες μελέτες και βρήκε ένα 33% μέση μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Αυτό που είναι τόσο μοναδικό για αυτή τη νέα μελέτη είναι ότι ενώ η κατανάλωση σοκολάτας γενικά πιστεύεται ότι ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, όχι μόνο δεν διαψεύδει αυτό το μύθο, αλλά ρίχνει επιπλέον φως στο γιατί η κατανάλωση σοκολάτας (ιδιαίτερα μαύρης, βιολογικής) μπορεί να είναι ευεργετική τόσο στο διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 διαβήτη.sokolata-ygeia0omorfia-therapeia

Ενίσχυση της Σεξουαλικής Λειτουργίας.

Η σοκολάτα είναι ένα εξαιρετικό αγγειοδιασταλτικό, λόγος για τον οποίο συνδέεται παραδοσιακά με τη βελτίωση της γονιμότητας και αρρενωπότητας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με υψηλότερη σεξουαλική λειτουργία και στις γυναίκες.
Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από τις έρευνες που υπάρχουν για τη σοκολάτα, το κακάο και τα οφέλη τους.
Τέλος, οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας θα πρέπει να μετριαστεί επισημαίνοντας ότι η σοκολάτα είναι αντικείμενο αθέμιτου εμπορίου, και μάλιστα έχει συνδεθεί με την υποδούλωση και υποβολή των παιδιών. Μη βιολογικό κακάο μπορεί επίσης να περιέχει υπολείμματα επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων, που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Οπότε ο καταναλωτής πρέπει να λάβει μέριμνα για την αποφυγή αυτών των παγίδων. Επίσης, επειδή η σοκολάτα έχει πολύπλοκες φαρμακολογικές δραστικές ιδιότητες, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, και προσοχή για αυτοθεραπεία, ειδικά όταν η περιεκτικότητα σε κακάο είναι χαμηλότερη και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη υψηλότερη.
Πηγές:

http://www.greenmedinfo.com/
http://www.forbes.com/sites/melaniehaiken/2012/02/29/the-latest-statin-scare-are-you-at-risk/
https://www.statineffects.com/info/adverse_effects.htm
http://ethernews.com/

Related posts: