ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Κατά της μετάστασης του καρκίνου οι στατίνες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποστηρίζουν ότι, οι στατίνες μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα, και μάλιστα με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Scientific Reports.
Οι στατίνες, θεραπεία πρώτης γραμμής για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, εκτός από καρδιο-προστατευτική δράση, φαίνεται να συμβάλλουν και στην πρόληψη του καρκίνου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποστηρίζουν ότι, οιστατίνες μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα, και μάλιστα με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπουScientific Reports.

Εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο κάνουν θεραπεία με στατίνες και μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην μείωση της χοληστερόλης, άρα και στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται την χοληστερόλη για να «αποδράσουν» από την αρχική εστία του καρκίνου και να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του οργανισμού. Οι στατίνες λοιπόν, φαίνεται να αναστέλλουν αυτή τη διαδικασία.

Οι αμερικανοί ειδικοί μάλιστα απέδειξαν ότι οι στατίνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές έναντι κυττάρων όμοιων με αυτών που προκαλούν επιθετικές καρκινικές μεταστάσεις.

Συγκεκριμένα, με εργαστηριακά πειράματα τεκμηρίωσαν ότι οι στατίνες είναι πιο αποτελεσματικές έναντι συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων.

Αυτό ίσως επιτρέψει στους γιατρούς να επικεντρώσουν τη θεραπεία στους κατάλληλου ασθενείς.

«Αν και οι στατίνες αποκλείεται να είναι αποτελεσματικές κατά του κύριου όγκου, μπορούν όμως να μπλοκάρουν την ικανότητα του να δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας των μεταστάσσεων», σχολιάζει ο Δρ Ζολταν Ολτβάι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Προτείνει μάλιστα την χορήγηση των στατίνων μαζί με το κλασσικό αντικαρκινικό σχήμα χειρουργείο-χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που οι στατίνες διαπιστώνεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. μελέτη που έγινε το 2012 στη Δανία έδειξε ότι, τα άτομα που έπαιρναν στατίνες στη φάση της διάγνωσης του καρκίνου, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο, ή άλλη αιτία, συγκριτικά με καρκινοπαθείς που δεν έπαιρναν στατίνες. Ωστόσο, η ίδια μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, ασθενείς τελικού σταδίου επιβίωσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν σταματούσαν τη λήψη των στατίνων.

πηγη

in.gr

Related posts:

test