ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΝ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Δρ. Άρης Καραγιαννίδης λύνει όλες τις απορίες μας…

Το ήξερες ότι…
Το ταμπόν δεν αποτελεί εφεύρεση του 21ου αιώνα αλλά χρησιμοποιείται από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων με τη μορφή παπύρου ενώ μεταγενέστερα αντικαταστάθηκε από υλικά όπως το μαλλί, οι φυτικές ίνες, σπόγγοι, βαμβάκι κ.α.

Η σημερινή του αξία έγκειται κυρίως στην ευελιξία που χαρίζει στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλά και στην εξάλειψη των ενοχλητικών οσμών.

Η λάθος χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Τοξικό σοκ: ο πιο σοβαρός κίνδυνος από το ταμπόν
Όσο κι αν ακούγεται τρομακτικό είναι μια παρενέργεια που οφείλεται στη δράση του μικροοργανισμού σταφυλόκοκκου. “ο πιο σοβαρός κίνδυνος, που συνδέεται με τη χρήση του ταμπόν, περιλαμβάνει το τοξικό σοκ – ένα φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, που έγκειται στη μείωση του κυκλοφορούντος όγκου αίματος που προκαλεί η τοξίνη που παράγεται με τη σειρά της από ορισμένα στελέχη του μικροοργανισμού «χρυσίζων σταφυλόκοκκος»”.

Δεν είναι όμως το ταμπόν αυτό που θα προκαλέσει το τοξικό σοκ, αλλά το γεγονός πως δεν έχει αλλαχθεί στην ώρα του. “Το ταμπόν σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον δεν έχει αλλαχθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 8 ώρες, απλά ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση του εν λόγω μικροοργανισμού.

thalassa-periodos
Προστατεύει από τις μολυσμένες θάλασσες;
Σκέφτεσαι συχνά πως με τη χρήση ενός ταμπόν μπορείς να προστατεύσεις την ευαίσθητη περιοχή των γυναικολογικών από τυχόν μολυσμένα νερά το καλοκαίρι. ΜΥΘΟΣ!
“Θα πρέπει να ξεπερασθεί ο μύθος που θέλει τα ταμπόν να σε προστατεύουν από τις μολυσμένες θάλασσες. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα μικρόβια που ενδεχομένως προσβάλλουν τη γυναικεία περιοχή, παραμένουν στον κόλπο κατά τη διάρκεια του μπάνιου και λόγω της αναερόβιας ατμόσφαιρας που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή -εξαιτίας της χρήσης του ταμπόν- αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται
Η πιο συχνή ανησυχία όμως των γυναικών δεν είναι η μόλυνση, αλλά η ενδεχόμενη «εξαφάνιση» του ταμπόν στον κόλπο.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αρκεί φυσικά να επισκεφτείς το συντομότερο δυνατό τον γυναικολόγο σου ο οποίος και θα το αφαιρέσει.

Προσοχή: “Η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να είναι έγκαιρη, μιας και η πολύωρη παραμονή του ταμπόν, θα προκαλέσει δυσοσμία
“Όπως έχουν δείξει και αντίστοιχες έρευνες, οι γυναίκες – στην πλειοψηφία τους – δεν θα πρέπει να φοβούνται τη χρήση του ταμπόν! Είναι αντίστοιχα ασφαλές με τη χρήση της κλασικής σας σερβιέτας”
Πρέπει πολύ απλά, όπως και με την κλασική σερβιέτα να γίνεται συχνή αλλαγή για να αποφύγεις βακτηριδιακές και μυκητισιακές κολπίτιδες.
“Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης (περιόδου) οι γυναίκες – λόγω της αύξησης του κολπικού pH – είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε βακτηριδιακές και μυκητισιακές κολπίτιδες. Για το λόγο αυτό, το ταμπόν αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν αλλάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 3-5 ώρες σε κανονική ροή και 2-3 ώρες στις ημέρες με τη μεγαλύτερη ροή αίματος) ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιους τοπικούς ερεθισμούς ή μόλυνση, όπως ακριβώς και με τη μη συχνή αλλαγή της κλασικής σερβιέτας
Μπορεί μια κοπέλα που δεν έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή να χρησιμοποιήσει ταμπόν; Σήμερα, βγαίνουν ειδικά ταμπόν, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παρθένες κοπέλες. Είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εισέρχονται στον κόλπο χωρίς να υφίσταται ρήξη ο παρθενικός υμένα.

thalassa-mpanio-periodos
Είναι προτιμότερο να το αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες, ενώ σε γυναίκες με μεγάλη ροή αίματος, μπορεί να χρειάζεται ακόμη πιο συχνή αλλαγή.
Όταν η ροή είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για το μπάνιο στη θάλασσα κατά τις ημέρες τις περιόδου. Ωστόσο, αν η γυναίκα έχει βαριά περίοδο {μεγάλη ροή, δυσμηνόρροια (πόνους περιόδου) κ.λπ.}, καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά τις πρώτες μέρες.
Το μαγιό πρέπει να αλλάζεται σε κάθε περίπτωση μετά το μπάνιο, ωστόσο ειδικά κατά τις ημέρες της περιόδου, θα πρέπει να αλλάζεται όσο το δυνατό συχνότερα.
Κάποιες φορές οι γυναίκες αναφέρουν ότι, ειδικά τις πρώτες μέρες της περιόδου, μπορεί να πονούν λίγο παραπάνω. Ωστόσο, ο πόνος αυτός δεν οφείλεται στην επαφή με το νερό, αλλά πρόκειται για πόνο της περιόδου,

Χρησιμοποιήστε το μικρότερο δυνατό μέγεθος. Ορισμένα ταμπόν είναι ειδικά σχεδιασμένα για αρχάριες και νέα κορίτσια. Είναι μικρότερα σε μέγεθος και τοποθετούνται ευκολότερα. Και είναι ιδανικά για τις πρώτες περιόδους, όταν η ροή δεν είναι έντονη.

Κάποιες φορές οι γυναίκες αναφέρουν ότι, ειδικά τις πρώτες μέρες της περιόδου, μπορεί να πονούν λίγο παραπάνω. Ωστόσο, ο πόνος αυτός δεν οφείλεται στην επαφή με το νερό, αλλά πρόκειται για πόνο της περιόδου, ο οποίος ούτως ή άλλως θα υπήρχε.Η παραμονή στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αιμορραγίας;
Οχι, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ ηλιοθεραπείας και περιόδου.Θάλασσα και περίοδος

Κάθε καλοκαίρι οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν το “πρόβλημα” που ονομάζεται περίοδος. Μπορώ να κάνω μπάνιο; Κινδυνεύω να μολυνθώ από τη θάλασσα; Πρέπει να χρησιμοποιώ ταμπόν; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Να κάνω μπάνιο;

Αυτή είναι προσωπική απόφαση, καθώς ιατρικά δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη για να μην κολυμπάτε όταν έχετε περίοδο. Οι περισσότερες γυναίκες όμως, δεν νιώθουν ιδιαίτερα άνετα τις πρώτες 2 ημέρες της περιόδου, όπου η αιμορραγία είναι πιο βαριά. Από την άλλη πλευρά η κίνηση και το νερό, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό και ευεργετικό για τους πόνους της περιόδου. Οπότε η απόφαση για το εάν θα μπείτε ή όχι είναι αποκλειστικά δική σας…

Το ταμπόν είναι απόλυτα ασφαλές και σας επιτρέπει να κολυμπήσετε άνετα. Θα πρέπει να θυμάστε όμως κάποιους κανόνες για τη χρήση του ταμπόν, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία:

  • Φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας, πριν τη χρήση του ταμπόν
  • Μην το αφήνετε πολύ ώρα στον κόλπο, ιδίως αφού έχετε βγει από τη θάλασσα
  • Προσοχή στο μέγεθος του ταμπόν! Ένα μεγαλύτερο μέγεθος από όσο πρέπει, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ξηρότητας κόλπου

Θα πονάω περισσότερο μετά τη θάλασσα;

Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που συνδέει την αύξηση των πόνων περιόδου με τη θάλασσα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αναφορές γυναικών για το γεγονός ότι κόβεται η ροή για 1-2 ημέρες, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε σύσπαση των αγγείων από το κρύο νερό.

Σε γενικές γραμμές, ακολουθώντας τους γενικούς κανόνες υγιεινής και πρόληψης, όπως το να βγάζετε αμέσως το βρεγμένο μαγιό, δεν κινδυνεύετε να έχετε πρόβλημα κολυμπώντας όταν έχετε περίοδο.

πηγή
www.tlife.gr/

forfemales.blogspot.gr/