ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ?ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ?

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τι είναι διάρροια;

Διάρροια είναι η διαταραχή των κενώσεων που συνίσταται σε αύξηση του αριθμού, του όγκου ή της ρευστότητάς τους. Στις οξείες διάρροιες συνήθως διαταράσσονται και οι τρεις παραπάνω χαρακτήρες. Οπωσδήποτε όμως, κυριότερος από αυτούς είναι η αύξηση του όγκου των αποβαλλόμενων κοπράνων, πάνω από 250κ. εκ. ημερησίως. Ως προς τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της η διάρροια διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια.

Οξεία διάρροια

Η οξεία διάρροια, αυτή που διαρκεί λιγότερο από 14 ημέρες, είναι συνυφασμένη με τον όρο «οξεία γαστρεντερίτιδα». Υπολογίζεται ότι προσβάλλονται περίπου 200 εκατομμύρια άτομα ημερησίως, ενώ τα περισσότερα βέβαια κρούσματα αφορούν στους κατοίκους του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

Ποια είναι τα αίτια; Oφείλεται συνήθως σε λοιμώδες αίτιο όπως: Μικρόβια (κολοβακτηρίδιο, κλωστρίδια, σαλμονέλες, σιγκέλες, σταφυλόκοκκος κ.ά.) Παράσιτα (αμοιβάδα, λάμβλια κ.ά) Ιοί (rota, norwalk, adeno κ.ά)

Πώς εμφανίζεται;

Αιφνίδια έναρξη με υδαρείς κενώσεις (>4 έως 6 ημερησίως), με κολικοειδή κοιλιακά άλγη, ναυτία ή εμετό και τεινεσμό. Τέλος, είναι συχνή αλλά όχι απαραίτητη η παρουσία του πυρετού. Σημεία και συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό:
-Παρουσία αίματος, βλέννας και πύου στις κενώσεις
-Πυρετός >38,5 βαθμούς Κελσίου
-Έντονο και επίμονο άλγος στην κοιλιακή ή/και στην πρωκτική χώρα.
-Διάρκεια των συμπτωμάτων >3 ημέρες.
-Όταν πρόκειται για άτομο που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού.

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος;

Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων, ιών και παρασίτων είναι:
-Από την εντεροστοματική οδό, δηλαδή τα ακάθαρτα χέρια, τις μολυσμένες επιφάνειες κ.ά.
-Από άτομο σε άτομο
-Από κατοικίδια ζώα
-Από μολυσμένες τροφές ή νερό

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρει ο ασθενής είναι να πίνει αρκετά υγρά (περίπου 2 λίτρα/εικοσιτετράωρο ) και να τρώει ελαφρώς πιο αλατισμένες τις τροφές του. Στα παιδιά πρέπει να σταματάμε τη χορήγηση γάλακτος και να το αντικαθιστούμε με άλλα υγρά που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη (π.χ., αναψυκτικά του εμπορίου -η coca cola είναι επίσης καλό υποκατάστατο). Τέλος, ο ασθενής πρέπει να μετρά τη θερμοκρασία του.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα χορηγήσει ο γιατρός αποσκοπεί:

1. Στην αποκατάσταση του διαταραχθέντος ισοζυγίου ύδατος και ηλεκτρολυτών

2. Στη συμπτωματική ανακούφιση

3. Στην καταπολέμηση του αιτίου Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας διάρροιας είναι λοιμώδους αιτιολογίας, βραχείας διάρκειας, αυτοϊώνται και μόνο ένα ποσοστό μικρότερο του 20% των πασχόντων προσφεύγει στο γιατρό. Ο τελευταίος θα κρίνει αν πρέπει να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τι διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνω;

Αν υπάρχει επίμονη διάρροια άμεσα θα πρέπει να γίνουν: γενική αίματος, μικροσκοπική κοπράνων, παρασιτολογική κοπράνων, καλλιέργεια κοπράνων. Τέλος, πιθανώς ο γιατρός σας, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, να ζητήσει ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Δυστυχώς, οι διαγνωστικές μέθοδοι που ανιχνεύουν τοξίνες στα κόπρανα και μικροβιακά αντιγόνα στον ορό, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν ευρέως, λόγω του υψηλού τους κόστους και του χρόνου που χρειάζονται.

Χρόνια διάρροια

Χαρακτηρίζεται η διάρροια που επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών. Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά νοσήματα που προκαλούν χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο αρχίζουν με οξεία διάρροια.

Ποιες οι συνήθεις αιτίες;

-Δυσαπορρόφηση υδατανθράκων (ανεπάρκεια λακτάσης, ατελώς απορροφούμενοι υδατάνθρακες -φρουκτόζη, σορβιτόλη)
-Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος (αμοιβάδωση, λαμβλίαση, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, λοιμώξεις σε ασθενείς με ΑΙDS)
-Κατάχρηση καθαρτικών φαρμάκων
-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
-Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn)
-Φάρμακα (αντιβιοτικά, διουρητικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά κ.ά.)
-Στεατόρροια (νοσήματα λεπτού εντέρου και παγκρέατος)
-Εγχειρήσεις (γαστρεκτομή, βαγοτομή, εντερεκτομή, χολοκυστεκτομή)
-Ενδοκρινικά νοσήματα (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.)
-Νευροενδοκρινείς όγκοι (γαστρίνωμα, βίπωμα, καρκινοειδές, μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς)
-Διάφορα νοσήματα (σκληρόδερμα, αμυλοείδωση)
-Καρκίνος παχέος εντέρου

Οπωσδήποτε ο πάσχων πρέπει να προσφύγει στον ειδικό γιατρό (γαστρεντερολόγο), ο οποίος θα προβεί σε ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο για την ανεύρεση του αιτίου.

Παναγιώτης Χριστοφορίδης, Γαστρεντερολόγ

http://www.swsti-diatrofi.com

 το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Καταπολεμά τις αλλεργίες και τις στοματίτιδες.
•Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια. Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα.
•Δρα ως βελτιωτικό της άμυνας του οργανισμού και αυξάνει την αντίσταση στις μολύνσεις.
•Η καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην ανακούφιση της καούρας στο στομάχι.
•Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου.
•Προστατεύει ενάντια στις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
•Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος
ΠΗΓΗ: healing drinks – Anne McIntyre

διαβασε στο bioathens
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
ΔΙΑΡΡΟΙΑ
18 ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Related posts: