ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ?

Τι συμβαίνει όταν η  τροφή μπει στο σώμα σας;

Tο φαγητό προκαλεί στο σώμα σας να αρχίζει να εκκρίνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) υπό έλεγχο. Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας. Καθώς τρώτε, περισσότερη ινσουλίνη απελευθερώνεται, σε απάντηση των υδατανθράκων στο γεύμα. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Αν το πάγκρεας λειτουργεί σωστά, το ποσό των υδατανθράκων σε ό, τι τρώτε συνήθως καθορίζει πόση ινσουλίνη απελευθερώνεται.insoylini-trofes-

Όπως μπορείτε να αφομοιώσετε τους υδατάνθρακες, πηγαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, όπως η γλυκόζη. Για να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, η ινσουλίνη σηματοδοτεί τα κύτταρα στο σώμα σας για να προσλαμβάνουν την  γλυκόζη από το αίμα. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν μερική από την γλυκόζη για ενέργεια και την  αποθηκεύει μερική για μελλοντική χρήση. Ο τρόπος που αποθηκεύεται η γλυκόζη εξαρτάται από τον τύπο του κυττάρου που κάνει την αποθήκευση. Τα μυϊκά κύτταρα αποθηκεύουν την γλυκόζη ως γλυκογόνο. Τα ηπατικά κύτταρα αποθηκεύουν κάποια γλυκόζη ως γλυκογόνο και την μετατρέπουν σε λίπος. Τα λιποκύτταρα αποθηκεύουν γλυκόζη ως λίπος.

Μια ειδική σημείωση για την  υψηλή φρουκτόζη σιροπιού καλαμποκιού: Το Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης-εισήχθη το 1978 και αντικατέστησε την ζάχαρη στα περισσότερα αναψυκτικά από το 1985 περίπου. Συνολική ετήσια κατανάλωση ζάχαρης (η οποία αποκλείει  τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες) αυξήθηκαν αμέσως από τα 120  ανά άτομο και 150 κιλά ανά άτομο.Το Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι φρουκτόζη 55%, 42% γλυκόζη, και 3%  με άλλους υδατάνθρακεςpagkreas-insoylini

Ένα σημαντικό γεγονός για τη φρουκτόζη: είναι οι υδατάνθρακες στο σώμα σας και μετατρέπετε σε λίπος πιο εύκολα. Όταν χωνέψει το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ένα μεγάλο μέρος της γλυκόζης  καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Αλλά η φρουκτόζη σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης η επεξεργασία γίνετε  σχεδόν ολοκληρωτικά στο ήπαρ, το οποίο έχει τα κατάλληλα ένζυμα για να κάνει τη δουλειά. Έτσι,η φρουκτόζη δεν έχει καμία άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης, αλλά υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Το συκώτι σας δεν έχει σχεδιαστεί για να επεξεργαστεί την ποσότητα της φρουκτόζης που οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε σήμερα.

Ο Καρπός έχει αρκετά μικρές ποσότητες φρουκτόζης – ένα φλιτζάνι βατόμουρα έχει περίπου 30 θερμίδες φρουκτόζης . Αλλά τα αναψυκτικά ή οι χυμοί με ζαχαρούχο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έχουν πολύ υψηλότερα ποσά – 12 ουγκιές του Pepsi ή Coca-Cola έχει 80 θερμίδες φρουκτόζη? 12 ουγκιές χυμό μήλου έχει 85 θερμίδες φρουκτόζη.

Το συκώτι σας σε  απάντηση σε αυτή την πλημμύρα της φρουκτόζης είναι να μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του σε λίπος και να το μεταφέρει στο λιπώδη ιστό σας. Την ίδια στιγμή, η γλυκόζη που έρχεται με την φρουκτόζη απο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να κάνει το σώμα σας  να εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία λέει στα λιποκύτταρα σας  να το αποθηκεύσει συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης που υφίστανται επεξεργασία σε λίπος που προέρχονται από το συκώτι σας.

Όσο περισσότερο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης που τρώτε για περισσότερα χρόνια , τόσο περισσότερο το σώμα σας προσαρμόζεται με τη μετατροπή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε λίπος. Με την  πάροδο του χρόνου, θα συσσωρεύουν λίπος στο συκώτι σας (μια κατάσταση που ονομάζεται «λιπώδης νόσος του ήπατος»). Έτσι, ενώ η φρουκτόζη δεν έχει καμία άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και της ινσουλίνης σας, μετά από λίγα χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα θα σας αναγκάσει να αποθηκεύουν θερμίδες ως λίπος.

Καθώς η γλυκόζη αφαιρείται από τη ροή του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης κατεβαίνει  και τα κύτταρά σας θα αρχίσουν να χρησιμοποιείουν το λίπος για τα καύσιμα αντί της γλυκόζης.trofes-xoris-lipos

Υπάρχουν δύο τύποι του σωματικού λίπους: λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια.

Λιπαρά οξέα είναι αρκετά μικρά για να κινούνται μέσα και έξω από τα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τα κύτταρα. Τολίπος αποθηκεύεται μέσα σε λιποκύτταρα ως τριγλυκερίδια, τρία λιπαρά οξέα συνδεδεμένα μεταξύ τους Τα τριγλυκερίδια είναι πολύ μεγάλα για να ρεύσουν διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών και έτσι αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση.

Η ινσουλίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στό σώμα σας, όταν για την αποθήκευση και την χρήση του λίπους και των πρωτεϊνών. Το κάνει αυτό επηρεάζοντας τις ενέργειες των δύο ενζύμων, της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης (LPL) και ορμόνη-ευαίσθητη λιπάση (HSL).

LPL κάθεται στην επιφάνεια των κυττάρων και τραβά το λίπος από την κυκλοφορία του αίματος και εντός του κυττάρου. Αν LPL είναι σε ένα μυϊκό κύτταρο, τραβά το λίπος εντός του κυττάρου, όπου χρησιμοποιείται για τα καύσιμα. Αν LPL είναι μέσα  σε ένα κύτταρο λίπους, τραβά το λίπος εντός του κυττάρου και το καθιστά πιο παχύ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ορμόνη οιστρογόνου καταστέλλει την δραστηριότητα  της LPL σε λιπώδη κύτταρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο κάποιες γυναίκες  έχουν αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση ή μετά την θεραπεία του καρκίνου του μαστού που μειώνει δραματικά τα επίπεδα των οιστρογόνων. Με λιγότερα οιστρογόνα στον οργανισμό, η LPL μπορεί να τραβήξει περισσότερο λίπος στα λιποκύτταρα και να το αποθηκεύσει εκεί.

Το ένζυμο HSL εργάζεται για να κάνει τα λιποκύτταρα πιο λιτά, με διάσπαση των τριγλυκεριδίων σε λιπαρά οξέα τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αποχωρήσουν από το κύτταρο λίπους και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο από άλλα κύτταρα. Έτσι, τα υψηλότερα επίπεδα HSL, το περισσότερο λίπος που σπάσει και να τα κάψει.

Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα HSL ένζυμο, το οποίο σταματά τα τριγλυκερίδια να διασπαστεί και σημαίνει περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι ακόμα κι ένα χαμηλά  το λίπος συσσωρεύεται στα λιποκύτταρα.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης σταθερά μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Τρώτε υγιεινά πηγές πρωτεϊνών και λίπους (άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα καρύδια και τους σπόρους), καθώς και οι σύνθετοι υδατάνθρακες που είναι καλές πηγές βιταμινών και ανόργανων συστατικών και (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως) αντί επεξεργασμένους υδατάνθρακες (γλυκά, ζάχαρη , μπισκότα, κέικ, άσπρο ψωμί, πίτα) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αιχμές ινσουλίνη

πηγη

www.breastcancer.org

Related posts:

  • Vertigo

    …με το αγνό μέλι τι γίνετε, γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο;